De overgang en zwangerschap
Het kan voorkomen dat je tijdens de overgang zwanger raakt, terwijl je je afvraagt of dat eigenlijk wel mogelijk is. Wanneer je in de overgang bent, ben je op weg om onvruchtbaar te worden. Dat wil nog niet direct zeggen dat wanneer de overgang start, je ook al onvruchtbaar bent. Hier lees je meer over zwangerschap tijdens de overgang.
Wat als je zwanger raakt tijdens de overgang?
Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat je zwanger raakt terwijl je nog niet in de overgang bent of net in de eerste fase van de overgang beland.
Bij de meeste vrouwen vindt de overgang plaats rond het 50ste levensjaar. Dit is een leeftijd waarop de meeste vrouwen zelf al geen zin meer hebben om kinderen te krijgen of ze hebben al een aantal kinderen of vinden zichzelf te oud om er nog een keer voor te gaan. Natuurlijk kan het wel eens voorkomen dat het toch gebeurt rond deze levensfase.
Het is dan wel belangrijk om te weten dat kinderen krijgen rond deze leeftijd en vooral tijdens de overgang risico’s met zich mee brengt.
Risico van zwanger raken tijdens de overgang
De overgang betekent simpelweg het einde van de vruchtbaarheid. Dit gebeurt niet voor niets met een reden. Na mate je als vrouw ouder wordt, neemt het risico op een afwijking bij de baby toe. Ook is het zo dat je het slecht kan zijn voor je eigen gezondheid. Wanneer je rond je 50ste levensjaar nog van plan bent om kinderen te krijgen, is het verstandig om hiervoor eerst een afspraak te maken bij de dokter.
Hij kan je uitleggen welke mogelijke risico’s je loopt. Zodat je de kans op complicaties vermijden. Ook kunnen diverse onderzoeken, aanwijzen of je al in de overgang bent of niet.
Het is dan ook verstandig om tijdens geslachtsgemeenschap gebruik te maken van voorbehoedsmiddelen. Zo voorkom je dat je zwanger wordt en heb je geen last van mogelijke problemen tijdens en na de bevalling.
Zwanger worden tijdens de overgang kan gewoon gebeuren. Je bent namelijk pas helemaal onvruchtbaar als de overgangscyclus helemaal is afgerond.
Hoe groot is de kans op zwangerschap tijdens de overgang
Hoe ouder je wordt hoe minder de kans is op zwangerschap. De eicellen nemen af. Ook krijg je hierdoor onregelmatige menstruaties. Dit proces is onderdeel van de overgang. Zo Lang je nog menstrueert hoe onregelmatig het ook is, bestaat de kans op zwangerschap.
Vanaf je 18e levensjaar nemen je eicellen al af. Je hebt dan nog zo een 120.000 bevruchte eicellen in je lichaam. Wanneer de overgangsfase start zijn dat er voor de meeste vrouwen nog maar ongeveer 3000 eicellen.
Zodra de overgang in de laatste fase gaat, zijn dat er nog maar minder dan 1000. Je hebt dan vrijwel geen kans meer om zwanger te raken.
Toch zijn er vrouwen die om welke reden dan ook nog graag zwanger willen worden rond of tijdens de overgang. Ondanks dat dit theoretisch nog steeds mogelijk is, gaat het niet makkelijk worden. De kans om zwanger te worden is dan namelijk ongeveer 2 tot 4% dat je zwanger wordt.
Vervroegde overgang en kinderwensen
Het kan voorkomen dat je eerder in de overgang bent dan rond je 50ste levensjaar. Dit heet Prematuur ovarieel falen (vervroegde menopauze). Het kan zijn dat dit gebeurt terwijl je nog een kinderwens hebt.
Wanneer dit voorkomt is het niet zo dat er helemaal geen mogelijkheid is om kinderen te krijgen. Er zijn diverse behandelingen die je kunt ondergaan om als nog je kinderwens te laten uit komen zoals:
- Het opwekken van een zwangerschap
- Invriezen van eicellen
- Een donor inschakelen
Naast deze behandelingen is het wanneer je in de beginfase zit van de overgang ook nog gewoon mogelijk om kinderen te krijgen. Ondanks dat de kans hierop heel klein is, is er nog steeds wel een mogelijkheid.
Voor veel vrouwen is dat genoeg reden om het te proberen.
Zwanger raken na de overgang kan dat?
Zelfs na de overgang is er nog een mogelijkheid om zwanger te worden. Het kan dan alleen niet meer op een natuurlijke manier. Als je toch nog een kinderwens hebt terwijl je zelf niet meer vruchtbaar bent zijn hiervoor medische behandelingen die je kunt ondergaan.
Om je lichaam voor te bereiden op een zwangerschap krijg je dan hormonen. Dit wordt gebruikt om de baarmoeder klaar te maken voor ontvangst van het bevruchte eitje. Omdat je lichaam dit eitje niet meer zelf kan aanmaken wordt er een vitro bevrucht eitje ingebracht.
In sommige gevallen kun je een eicel van jezelf laten invriezen. Als dat niet meer mogelijk is kun je daarvoor ook een donor gebruiken.
Zodra het eitje in de baarmoeder geplaatst is, zal de zwangerschap wanneer er geen complicaties zijn direct beginnen.
Omdat deze medische behandelingen gezondheidsrisico’s meebrengt voor zowel de moeder als het ongeboren kind, is het belangrijk dat de zwangerschap zorgvuldig wordt bijgehouden.
Wanneer je kiest voor deze behandeling kun je rekenen op veel ziekenhuis bezoeken en controles. Vooral als je op latere leeftijd kiest om kinderen te krijgen kan dat voor je eigen gezondheid gevaarlijk zijn. Het wordt dan ook in de meeste gevallen niet aangeraden.
Ook moet je er rekening mee houden dat het kan zijn dat wanneer je zwanger wordt na een bepaalde leeftijd, je geen vergoedingen meer krijgt van je zorgverzekering. Hierdoor kan een zwangerschap heel duur worden.
Het komt steeds vaker voor
Toch komen zwangerschappen na het 50ste levensjaar steeds vaker voor. We worden tenslotte allemaal steeds ouder en de gemiddelde levensverwachting stijgt elk jaar. Hierdoor voelen vrouwen zich vaak nog jong genoeg rond het 50ste levensjaar en is dat reden genoeg om nog te gaan voor een kind.
Als je echt nog een kinderwens hebt hoef de overgang je zwangerschap dus niet tegen te houden. Er zijn genoeg mogelijkheden die er alsnog voor kunnen zorgen dat je kinderwens in vervulling gaat.
Voor nu is de overgangsleeftijd nog rond het 50ste levensjaar. Maar met de stijgende levensverwachting zou het zomaar kunnen zijn dat ook de overgangsleeftijd stijgt. Of je nu in de overgang bent of niet zwanger worden en een kind krijgen is nog steeds mogelijk.