Zuurbranden tijdens de overgang

De overgang gaat gepaard met tal van klachten. Opvliegers, nachtelijk zweten, concentratieverlies, pijnlijke gewrichten, hoofdpijn, prikkelbaarheid, geheugenverlies om er zo maar enkele te noemen die op het lijstje staan. Ook hebben veel vrouwen last van maag- en darmklachten. Eén van de symptomen die je kan hebben, is brandend maagzuur. Dat geeft een zure smaak in je mond en een brandend gevoel in je slokdarm.

Brandend maagzuur is een veelvoorkomende klacht in de overgang. Een klein beetje zuur maagsap uit de maag komt weer in de slokdarm terecht. En dit veroorzaakt het bekende zuurbranden, een heel vervelend en vaak ook pijnlijk gevoel. Dit terugstromen wordt ook wel reflux genoemd.

Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm of zelfs mond. Dit kan klachten geven zoals een branderig gevoel achter het borstbeen en in de maagstreek, oprispingen van maagzuur, een zure smaak in de mond of het omhoogkomen van eten. Door brandend maagzuur kun je het gevoel hebben dat je erg misselijk bent en gaat overgeven. De smaak van het zuur in je mond versterkt het misselijkmakende gevoel.

Het komt vooral voor als je in je bed ligt. De klachten zijn er ook bij het voorover buigen of na de maaltijd. Sommige vrouwen moeten hoesten, krijgen een hese keel of slikklachten als de maaginhoud in de keelholte komt. Maagzuur is in je maag nodig om voedsel te verteren en bacteriën te doden.

Wat is de overgang?

De overgang is het einde van de vruchtbare periode van een vrouw. Tijdens deze levensfase stoppen de eierstokken geleidelijk met het produceren van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. De meeste vrouwen krijgen de laatste menstruatie rond hun vijftigste jaar. De laatste menstruatie noemen we ook wel de menopauze. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode wordt de overgang genoemd. De duur van de overgang is voor iedere vrouw verschillend.

Bij een kwart van de vrouwen gaat de overgang gepaard met klachten die het dagelijks leven kunnen verstoren, andere hebben helemaal geen klachten. Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen, incontinentie en maag- en darmklachten. Vanaf de overgang kunnen botontkalking, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten optreden. (bron: Catharinaziekenhuis.nl)

Oorzaken

Maagzuur in de overgang is onder andere toe te schrijven aan stress en hormonale veranderingen. De overgang zelf is een natuurlijk proces. Tijdens de overgang gaat een vrouw van een vruchtbare periode naar een onvruchtbare periode.

Je maag en darmen kunnen trager gaan werken door de verminderde aanmaak van oestrogenen. Klachten zoals zuurbranden worden dus veroorzaakt door daling van het hormoon oestrogeen. Je kunt ook last krijgen van misselijkheid, krampen, boeren, winderigheid, obstipatie en/of gasvorming.

De maag en darmen kunnen niet alleen trager gaan werken maar  de werking van je maag kan ook veranderen tijdens de overgang. Je maag kan daardoor gevoeliger worden en sneller opspelen.

Door het ouder worden of door het eten van chocola, pepermunt en het drinken van alcohol kan het sluitspiertje tussen je slokdarm en je maag verslappen en minder goed sluiten. Een beetje maaginhoud kan dan terugvloeien tot in de keelholte. Ook nicotine heeft deze verslappende werking. Vrouwen in de overgang die roken kunnen daardoor vaak meer last van maagzuur hebben.

Zuurbranden gevaarlijk?

Is brandend maagzuur gevaarlijk? Als er te vaak zuur maagsap terugstroomt in de slokdarm wel. Je slokdarm kan namelijk beschadigd raken. Een bezoekje aan de huisarts is bij erge klachten dus niet verkeerd.

Oplossingen

Een huisarts zal meestal direct maagzuurremmers of maagzuurbinders voorschrijven. Soms is verder onderzoek nodig. Bijvoorbeeld als de klachten niet afnemen door maagzuurremmers of als de klachten eerst verdwijnen en dan weer terugkomen. Mogelijke onderzoeken zijn een kijkonderzoek (gastroscopie), zuurgraadmeting of manometrie.

Maagtabletten kan jezelf ook kopen in de drogisterij. Maagzuurbinders binden en neutraliseren je maagzuur, waardoor het minder brandt. Maagzuurremmers remmen de aanmaak van maagzuur. Je moet echter wel oppassen met langdurig slikken ervan. Door maagzuurbinders kan hoge bloeddruk ontstaan en bij maagzuurremmers is het soms moeilijk te stoppen omdat na het stoppen de klachten soms nog erger zijn dan voorheen. Ook veroorzaken ze vitaminen- en mineralentekorten.

Je kan zelf ook wel wat doen om zuurbranden te voorkomen. Als je teveel buikvet hebt, kan afvallen helpen. Door overgewicht is er namelijk te veel druk op de buik. Beweeg daarom voldoende. Dat betekent iedere dag minstens een half uur. Ook het aanpakken van stress heeft een gunstige invloed op het voorkomen dat de maaginhoud de slokdarm in wordt geperst. Vrouwen die ontspannen zijn, hebben minder last van zuurbranden.

Beste multivitaminen overgang

Voedingsadviezen

Bepaalde soorten voeding kun je beter achterwege laten als je last hebt van brandend maagzuur. Laat alcohol, chocola, pepermunt, koolzuurhoudende dranken, vruchtensap en scherpe kruiden staan. Zwaar tafelen heeft ook geen gunstige werking op de refluxklachten. Vooral snel, veel of vet eten zorgt ervoor dat de maag extra maagzuur maakt. Eet veel groenten, fruit en volkorenproducten. Nuttig suiker en cafeïne met mate. Eet niet meer na acht uur ’s avonds.

Misschien ben je overgevoelig voor bepaalde stoffen. Denk aan: melk-, graan-, pinda- of vleeseiwitten en sulfieten. Het is dan aan te raden enkele weken deze bepaalde voedingsmiddelen niet meer te gebruiken en te kijken of je klachten dan minder worden of zelfs verdwijnen.

Daarnaast kun je kruiden gebruiken om het spijsverteringssysteem te stimuleren en de hormoonbalans te helpen herstellen. Of verhoog je hoofdeinde wat als je ’s nachts veel last hebt van brandend maagzuur. En als laatste advies maar zeker niet onbelangrijk: stop met roken.

Een aantal huismiddeltjes die kunnen helpen bij brandend maagzuur zijn: een lepel rauwe haver(mout)vlokken, een kauwgompje kauwen of een glas (warme) magere melk.

Overwin je Overgang

Overwin je overgangWil je die vervelende zuurbranden aanvallen  aanpakken of meer lezen over de overgang? Kijk dan op de website van Ria Kamelle. Ontdek hoe jij ook afkomt van je overgangsklachten zoals: vermoeidheid, opvliegers en angstgevoelens in 27 dagen. Daar  kan je ook het e-boek Overwin je Overgang van Ria Kamelle downloaden, de complete gids voor alle overgangsklachten.

 

 

 

 

[ct_button url=”https://www.paypro.nl/producten/Overwin_je_Overgang/20775/33254″ color=”#FFFFFF” background=”#FF00FF” gradient=”#FF66FF” description=”Klik hier voor meer informatie over het boek > ” size=”large” position=”center” icon=”book” target=”” rel=””]Wil je nu meer wten over die vervelende zuurbranden ga dan naar pagina van overwin je overgang![/ct_button]

Plaats een reactie