Ziek voelen tijdens de overgang? Meest voorkomende oorzaken

Tijdens de overgang krijg je te maken met allerlei overgangsklachten. Al deze overgangsklachten bij elkaar kunnen zorgen dat jij je tijdens de overgang ziek gaat voelen. Veel vrouwen hebben last van klachten tijdens de overgang, maar lang niet elke vrouw heeft dezelfde overgangsklachten.

Je kunt je dus behoorlijk ziek voelen tijdens de overgang. Dat heeft vooral te maken met bepaalde overgangsklachten die je tegen kunt komen. In dit blogbericht lees je meer over de verschillende ziekmakende overgangsklachten, welke dat precies zijn en wat je eraan kunt doen, mocht je last krijgen van een van deze klachten.

De overgang

Zoals je in de intro al hebt kunnen lezen, krijgt elke vrouw te maken met de overgang en de daarbij behorende overgangsklachten. Het verschilt per vrouw welke overgangsklachten het meeste voorkomen.

Er zijn een aantal overgangsklachten waarvan vrijwel alle vrouwen last krijgen. Deze klachten zijn opvliegers, slapeloosheid, stemmingswisselingen en nachtzweten. Hoewel deze klachten natuurlijk al heel vervelend zijn, voel je je nog niet direct ziek als je deze klachten ervaart. Wel zijn er een aantal klachten die er echt voor kunnen zorgen dat jij je ziek gaat voelen.

Hoofdpijn tijdens de overgang

Een van de veelvoorkomende overgangsklachten die je echt ziek kunnen laten voelen is hoofdpijn. Hoofdpijn hoeft natuurlijk niet altijd te maken te hebben met de overgang, maar het is voor sommige vrouwen wel duidelijk dat hoofdpijn vooral tijdens de overgang veel voor komt. Als je veel last hebt van hoofdpijn, dan geeft dat natuurlijk ook het gevoel dat je, je niet helemaal lekker voelt. Als je tijdens de overgang veel last hebt van hoofdpijn, dan is het een goed idee om even rustig aan te doen. Vaak helpt het ook om dan een extra glas water te drinken.

Misselijkheid tijdens de overgang

Een andere overgangsklacht die best veel vrouwen hebben is misselijkheid tijdens de overgang. Vrijwel alle vrouwen hebben wel eens last van misselijkheid tijdens de overgang en dat heeft vooral te maken met veranderingen in het lichaam en de hormoonspiegel. Misselijkheid is vaak niet goed te verhelpen en gaat meestal ook snel weer weg. Maar misselijkheid zorgt natuurlijk wel dat jij je ziek zal voelen tijdens de overgang. Het beste dat je kunt doen bij misselijkheid is licht verteerbaar eten, veel water drinken en matig blijven bewegen.

Wat te doen tegen misselijkheid in de overgang

Spier- en gewrichtspijn tijdens de overgang

Een van de andere symptomen die vaak voorkomen tijdens de overgang zijn spier- en gewrichtspijn. Vooral omdat dit soort pijntjes kunnen zorgen dat je last krijgt van vermoeidheid, kan spier -en gewrichtspijn, zorgen dat jij je ziek voelt. Het is tijdens de overgang vooral belangrijk om zo veel mogelijk gezonde voeding te eten en zo veel mogelijk te blijven sporten. Een gezonde leefstijl zal ervoor zorgen dat je minder snel last krijgt van deze overgangsklachten.

Gewichtstoename tijdens de overgang

Ben jij altijd mooi op gewicht geweest, maar merk je nu dat je gewicht toeneemt tijdens de overgang? Dan heeft dat alles te maken met je hormonen. Tijdens de overgang verandert er veel in je lichaam en is het belangrijk dat je vooral goed aan je lichaam blijft werken. Tijdens de overgang is de hormoonspiegel steeds uit balans. Dit kun je vooral oplossen door gezonde voeding te eten en met regelmaat intensief te bewegen.

Niet alleen zorgt deze gezonde leefstijl ervoor dat je niet aankomt in gewicht, maar een gezonde leefstijl zorgt er ook voor dat je hormonen meer in balans blijven, waardoor ook andere overgangsklachten zich veel minder voordoen.

Honger tijdens de overgang

Duizeligheid tijdens de overgang

Duizeligheid tijdens de overgang komt helemaal niet vaak voor. Toch is het wel een van de overgangsklachten dat ervoor kan zorgen dat jij je behoorlijk ziek zal voelen. Duizeligheid zorgt er namelijk voor dat jij je misselijk gaat voelen.

Duizeligheid tijdens de overgang heeft wederom alles te maken met je hormonen. Tijdens de overgang is de kans groot dat jij bepaalde voedingsstoffen mist in je lichaam. Dat kan ervoor zorgen dat jij je even duizelig voelt. Het is dan meestal een goed idee om even te gaan liggen en daarna wat gezonde voeding te eten, samen met een glas water.

Je zal merken dat de duizeligheid direct een stuk minder wordt zodra je even rustig hebt gelegen, wat hebt gegeten en gedronken. Voor je het weet ben je weer klaar voor de rest van de dag.

Opgeblazen gevoel tijdens de overgang

Een opgeblazen gevoel hebben is natuurlijk nooit fijn. Je hebt continu het gevoel alsof je veel te veel hebt gegeten terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Meestal heeft een opgeblazen gevoel alles te maken met de darmen. Een opgeblazen gevoel kan daarom te maken hebben met obstipatie. Dat overigens ook een overgangsklacht is. Om het opgeblazen gevoel te verhelpen, is het vooral verstandig om wat meer vezels te eten en meer water te drinken. Je zal merken dat het opgeblazen gevoel snel minder zal worden. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om vooral gezonde voeding te blijven eten. Dit zorgt ervoor dat je minder snel een opgeblazen gevoel krijgt.

Conclusie

Overwin je overgang

De kans dat een vrouw zich ziek voelt tijdens de overgang is groot. Veel vrouwen ervaren minimaal één of meerdere van bovenstaande overgangsklachten. Hoewel de overgangsklachten veel voorkomen, is het natuurlijk ook fijn dat er dingen zijn die je kunt doen om het dragelijker te maken. Een van de belangrijkste dingen die je vooral moet blijven doen tijdens de overgang is het aanhouden van een gezonde leefstijl. Je lichaam heeft tijdens de overgang ontzettend veel te verwerken en dan helpt het natuurlijk niet als jij daarnaast ongezond leeft.

Eet daarom zoveel mogelijk gezonde voeding en beweeg met regelmaat. Zo zorg je ervoor dat de meeste overgangsklachten veel minder kans maken.

Daarnaast wil ik je ook aanraden om eens te kijken naar het boek “overwin je overgang” van Ria Kamelle.  In dit boek lees je werkelijk alles over de overgang en leer je precies wat je kunt doen tegen bepaalde overgangsklachten. Met het overwin je overgang boek, kom jij de overgangsperiode een stuk makkelijker door.

 

 

[ct_button url=”” color=”#FFFFFF” background=”#FF00FF” gradient=”#FF66FF” description=”Ga dan eens naar de pagina van overwin je overgang.” size=”medium” position=”center” icon=”book” target=”” rel=”” animation=”slideup”]Wil je meer weten over het boek? [/ct_button]

 

Plaats een reactie