Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen tijdens de overgang

De overgang is nogal een turbulente periode in het leven van een vrouw. Door de schommelende hormoonspiegels krijg je te maken met overgangsklachten, stemmingswisselingen en gespannenheid. Veel vrouwen zitten hierdoor niet lekker in hun vel en raken hun zelfvertrouwen kwijt.

Dit heeft veel twijfelen en piekeren en dus weer extra stress tot gevolg. Hoe kun je nou toch dat zelfvertrouwen behouden tijdens de overgang? Ik heb hier wat tips op een rijtje gezet waar jij als vrouw in de overgang hopelijk wat aan hebt!

 

Het verliezen van zelfvertrouwen

 

Het verlies van zelfvertrouwen is een veelgehoorde klacht tijdens de overgang. Vrouwen twijfelen ineens aan beslissingen waar ze anders nauwelijks over nagedacht zouden hebben, durven niet meer voor zichzelf op te komen en voelen zich onzeker over hun uiterlijk.

Hoewel deze geestelijke overgangsklacht erg naar is en vervelende consequenties kan hebben, is het dus een redelijk normaal verschijnsel in deze levensfase.

De eerste tip die ik voor je heb is dan ook ‘accepteer de veranderingen in je lichaam’. Dit klinkt misschien wat raar, maar het verlies aan zelfvertrouwen komt vaak voort uit onzekerheid over je lichaam.

In je overgang verandert je lichaam. Je gaat van een vruchtbare fase naar de periode daarna. Hier komen helaas een aantal zichtbare veranderingen bij kijken. Je komt vaak iets aan, je huid gaat meer hangen en wordt droger, je haar wat futloos, etc.

Vrouwen die deze veranderingen accepteren komen gemakkelijker door de overgang en krijgen minder last van onzekerheid.

Onthoud: het is slechts een fase en je bent er straks weer doorheen. Tegen het schommelen van je hormonen is helaas niks te doen. Ik snap dat je het gevoel hebt dat iedereen die paar kilo extra en die beginnende rimpeltjes ziet, maar dit valt vaak enorm mee.

Bovendien zijn er allerlei middeltjes op de markt om overgangsklachten te verminderen, zoals crèmes en oliën. Ook het blijven slikken van de anticonceptiepil helpt om extreme hormoonschommelingen te voorkomen.

 

Hormoon en stemmingswisselingen

 

Hormoonschommelingen en stemminswisselingen zijn vaak erger wanneer je slecht slaapt. Dit is helaas een vicieuze cirkel waarin je je niet goed voelt, veel piekert, slecht slaapt en je vervolgens nog minder goed voelt. Om je zelfvertrouwen te boosten heb je dus voldoende slaap nodig.

Doorbreek de vicieuze cirkel door zowel je lichaam als je geest voldoende rust te gunnen. Wanneer je overdag weinig stress ervaart zal je ’s avonds minder piekeren en sneller in slaap vallen. Het kan soms helpen om een moment van rust in te plannen in je agenda of yoga- of meditatielessen te gaan volgen.

Een laatste tip om onzekerheid te overwinnen is om in gesprek te gaan met andere vrouwen in de overgang. Je zult merken dat zij last hebben van dezelfde klachten als jij. Dit bevordert de acceptatie en daarmee het zelfvertrouwen.

Het kan voor vrouwen een enorme opluchting zijn om te horen dat anderen hetzelfde ervaren of hebben ervaren als jij. Je kunt ook het gesprek aangaan met een ouder iemand, die je kan vertellen dat deze klachten vanzelf weer overgaan. Je bent niet alleen in deze strijd tegen de onzekerheid. Hervind je zelfvertrouwen en laat je overgang niet je ondergang worden!

Plaats een reactie