Welke voeding kun je beter vermijden tijdens de overgang? – Deze invloed heeft het op de overgang

Het is voor ons allemaal belangrijk om gezond te eten en te kiezen voor een gebalanceerd voedingspatroon. Zo blijven we gezond en voelen we ons fit. Tijdens de overgang kan dat nog veel belangrijker zijn dan je denkt. Goede voeding kan namelijk een grote rol spelen bij de overgangsklachten. Daarom ook dat we gaan kijken naar welke voeding kun je beter vermijden tijdens de overgang?

Een aantal voorbeelden van voeding die je beter kunt vermijden tijdens de overgang zijn producten waarin cafeïne zit verwerkt en producten waar veel suiker en zout in zijn verwerkt. Deze kunnen namelijk onder andere opvliegers versterken en dat kan erg vervelend zijn.

Wil jij meer weten over voeding tijdens de overgang of wil jij weten hoe je je overgang onder controle kunt krijgen? In dit artikel ga ik je daar natuurlijk bij helpen. Je hoeft de tekst alleen maar tot het einde te lezen en misschien ben je er wel heel erg mee geholpen.

Welke voeding kun je beter vermijden tijdens de overgang?

Het lastigste aan de overgang is niet altijd de overgang zelf, maar de bijkomende klachten. De welbekende overgangsklachten die iedereen inmiddels wel kent of herkent. Hoewel niet iedere vrouw hiermee hoeft te krijgen, klagen de meeste vrouwen wel over terugkerende overgangsklachten.

Om de overgangsklachten onder controle te houden en hier minder last van te krijgen, is er voeding die je beter kunt vermijden tijdens de overgang. Welke voeding je dan beter kunt vermijden? Ik neem je er in mee.

 • Cafeïne; zoals koffie of energiedrankjes
 • Suikers; zoals frisdranken, snoep of koek
 • Zout; nu is een beetje zout niet erg, maar waar veel zout in zit is bijvoorbeeld kant-en-klaar maaltijden voor in de magnetron, maaltijden uit pakjes of uit blik.

Voeding waarin de bovenstaande stoffen verwerkt zitten kunnen tijdens de overgang beter vermeden worden. Nu hoef je je bakje koffie niet volledig af te zweren en is een koekje bij de thee geen ramp, maar is het wel verstandig om te minderen en erop te letten.

Waarom kun je bepaalde voeding beter vermijden tijdens de overgang?

Je vraagt je nu vast wel af waarom het eigenlijk nodig is om bepaalde voeding te vermijden tijdens de overgang. Natuurlijk geld het als een advies en word je niks opgelegd. Het is tenslotte jouw lichaam en jij bepaalt hoe of wat.

Nu zou het wel zo kunnen zijn dat jij veel last hebt van overgangsklachten en dat je dagelijks leven hierdoor beïnvloed word. Wist je dat je je overgangsklachten onder controle kunt krijgen door bepaalde voeding te vermijden?

Door bepaalde voeding te vermijden zou je ervoor kunnen zorgen dat je overgangsklachten niet verergeren en dat ze je dagelijks leven niet meer zo actief beheersen. Dat is tenslotte wat je graag zou willen, toch?

Welke voeding kun je beter vermijden tijdens de overgang?

Neem nu bijvoorbeeld cafeïne. Een beetje extra energie op een dag is erg fijn. Toch heeft cafeïne een keerzijde. Het kan er namelijk voor zorgen dat je opvliegers een stuk erger worden dan eerder. Daarnaast beïnvloedt het ook je nachtrust. Zeker als je al slecht slaapt, is dat erg vervelend.

Daarnaast is het zo dat de stofwisseling tijdens de overgang anders gaat werken. Deze wordt namelijk een stuk trager dan daarvoor. Nu heeft dat ook met de leeftijd te maken, maar de overgang geeft de stofwisseling nog een klein duwtje extra. Het gevolg is dat je een stuk sneller vet kunt opslaan en je kunt aankomen in gewicht. Door vettig eten te vermijden, kun je dat voorkomen.

Welke voeding is aan te raden tijdens de overgang?

Gelukkig is er nog genoeg anders lekkers wat je kan eten tijdens de overgang en wat geen nadelige gevolgen heeft op je overgangsklachten. Kun je hier wat inspiratie voor gebruiken? Laat ik er wat met je doornemen:

Welke voeding kun je beter vermijden tijdens de overgang?

 • Fruit; bijvoorbeeld bananen, appels of aardbeien
 • Groente; deze kun je rauw als tussendoortje eten of bij de warme maaltijd. Neem altijd verse groente en vermijd groente uit blik of uit een pot.
 • Noten en zaden; wat extra eiwitten kunnen nooit kwaad!
 • Producten met zuivel; voor extra ondersteuning van de botten. Neem nu bijvoorbeeld yoghurt, kwark of melk.

Wat kun je nog meer doen aan overgangsklachten?

Behalve dat voeding veel kan doen wat betreft de overgangsklachten, zijn er nog een aantal tips die ik je als laatste graag zou willen meegeven.

Het zou je namelijk kunnen helpen om je beter te voelen en om de overgangsklachten onder controle te kunnen krijgen. Ze kunnen niet permanent onderdrukt worden, maar misschien wil het wel helpen. Dit is wat je zou kunnen doen aan overgangsklachten:

 • Voel jij je dagelijks belemmerd door overgangsklachten? Neem altijd contact op met je huisarts voor overleg.
 • Water drinken kan wel degelijk helpen tijdens de overgang. Het houd je huid soepel en het zorgt ervoor dat je vocht kwijtraakt.
 • Bewegen zorgt voor ontspanning, vermindering van stress en het onder controle houden van je gewicht.
 • Houd de slaapkamer lekker koel en lucht deze voldoende door. Slapen in een koele kamer scheelt een hele hoop wanneer je last hebt van nachtzweten.
 • Zijn je opvliegers heftig? Zorg ervoor dat je altijd iets snel uit kunt trekken om even verkoeling op te kunnen zoeken.
 • Vermijd naast cafeïne, suikers en zout ook alcohol. Ook alcohol kan namelijk nadelige gevolgen hebben op je overgangsklachten.

Conclusie – Zo krijg je je overgang onder controle

Dat je bepaalde voeding tijdens de overgang beter kunt vermijden, dat wordt nog weleens als een fabeltje gezien. In dit artikel heb je kunnen lezen dat het tegendeel waar is en dat het vermijden van bepaalde voeding daadwerkelijke een verschil kan maken. Welke voeding dat is? Lees nog even terug.

Overwin Je OvergangVeel vrouwen ervaren tijdens de overgang overgangsklachten en deze wil je zo snel mogelijk onder controle krijgen. Zeker als het je dagelijks leven belemmerd. Kun jij daar wel wat hulp bij krijgen? Die krijg je met het e-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle.

Je bent namelijk niet de enige die met veel vragen rondom de overgang zit, en wel wat behoefte heeft aan tips. Aan de hand van haar eigen ervaringen schreef Ria het e-book en neemt ze jou stap voor stap mee in de overgang en hoe je hiermee om kunt gaan. Je hoeft Overwin Je Overgang alleen maar aan te schaffen en te downloaden en je kunt direct aan de slag gaan.

Plaats een reactie