Welke sporten werken goed tijdens de overgang?

Welke sporten werken goed tijdens de overgang? Tijdens iedere fase van ons leven is het goed om te doen aan sport. Nu hoef dat niet per se sport te zijn, dit kan ook gewoon bewegen zijn. Belangrijk is dat jij het volhoud en dat jij het leuk vindt om te doen.

Tijdens iedere fase is het dus belangrijk om te blijven bewegen en dat geld dus ook voor de overgang. Misschien is het juist tijdens de overgang belangrijk om te sporten en te blijven bewegen. Wellicht zit jij als vrouw ook in de overgang en ben jij nog heel erg zoekende naar welke sport voor jou zou kunnen werken. Tenslotte is ieder lichaam anders en vindt niet iedereen het leuk om wekelijks naar de sportschool te gaan.

Als je al wat research hebt proberen te doen, dan is de kans groot dat je terecht bent gekomen bij dit artikel. Dat is mooi, want hier ga ik je alles vertellen over de overgang en kom je erachter welke sport goed zou kunnen werken tijdens de overgang. Hopelijk kan je hier iets mee en kan jij lekker aan de slag gaan.

Waarom is het goed om te sporten tijdens de overgang?

Zoals je in de introductie al hebt kunnen lezen, is sporten of bewegen tijdens iedere leeftijdsfase bevorderlijk. Maar, dat geld voornamelijk voor tijdens de overgang. Waarom is dat eigenlijk?

Dat heeft vooral te maken met de overgangsklachten. Een van de overgangsklachten is gewichtstoename. Door te sporten of te bewegen kan je je gewicht onder controle houden. Ook zorgt sporten ervoor dat je ontspant. Tijdens de overgang kan je door de hormoonschommelingen last krijgen van stemmingswisselingen of van hoofdpijn. Sporten en bewegen zorgen ervoor dat je even je hoofd leeg kan maken en je ontspant. Niet alleen bevorderlijk voor tijdens de overgang.

Als laatste heeft het te maken met je leeftijd. De meeste vrouwen komen in de overgang als de rond de 50 jaar zijn. Je zult merken dat sommige dingen meer energie kost of dat je lichamelijke klachten krijgt. Sporten en bewegen helpen daarbij. Je houdt je spieren, gewrichten en botten hierdoor lekker soepel. Je ziet dat sporten tijdens de overgang wel degelijk een verschil kan maken.

Welke sporten werken goed tijdens de overgang?

Dat sporten jou kan helpen tijdens de overgang, daar ben je nu wel achter gekomen. Je bent het vast wel met me eens dat het in iedere geval het proberen waard is.

Als je nog niet zo ervaren bent op het gebied van sporten, dan vraag je je vast af welke sporten goed werken tijdens de overgang. Geeft niks, dat ga ik je natuurlijk vertellen. In het onderstaande overzicht vindt je een aantal sporten of bewegingsvormen die voor jou goed zouden kunnen werken. Laten we wel voorop stellen, jij moet het leuk vinden én goed kunnen volhouden. Gaat iets je niet goed af? Vooral niet doen en iets anders uitzoeken wat je wél lukt.

Welke sporten werken goed tijdens de overgang?

 • Lopen: Lopen is een fijne bewegingsvorm die bijna iedereen kan of leuk vindt. En, het past ook nog eens perfect in je dagritme. Even een halfuurtje eruit lopen, dat moet tussendoor wel even lukken. Toch? Loop bijvoorbeeld naar de supermarkt, naar je werk of maak een blokje om. Mocht je het saai of vervelend vinden, muziek maakt alles leuker!
 • Naar de sportschool: Het fijne van de sportschool is, dat er veel apparaten aanwezig zijn waar jij vast iets mee kan. Bijvoorbeeld de loopband, de fiets of de roeifiets. Enne, je zit altijd droog. Ideaal!
 • Dansen: Een leuke bewegingsvorm is dansen. Lekker bewegen op de maat van de muziek. En, je kan het doen waar en wanneer je wilt. Lekker thuis in de woonkamer, buiten op het balkon of in groepsverband in de sportschool.
 • Zwemmen: Zwemmen heeft heel veel voordelen. Het water verzacht de pijn in je gewrichten en het is een hele intensieve work-out, waar je eigenlijk niets van merkt. Zo kan je bijvoorbeeld zwemmen in groepsverband, een groep les pakken of lekker baantjes zwemmen in je eentje.

Welke overgangsklachten kunnen ontstaan tijdens de overgang?

Aan het begin van dit artikel heb ik al een aantal overgangsklachten benoemd. Niet gezegd dat jij daar last van hebt of krijgt, maar dat kan wel. Naast de bovengenoemde overgangsklachten, zijn er nog een aantal andere klachten die naar voren kunnen komen. Deze heb ik voor jou op een rijtje gezet.

 • Pijn in de gewrichten
 • Erg moe
 • Je libido kan lager worden
 • Droogheid (bijvoorbeeld een droge huid, ogen of rondom de vagina)
 • Hoofdpijn
 • Verandering van stemming
 • Opvliegers (waarschijnlijk een van de bekendste overgangsklachten)
 • Gewichtstoename

Welke sporten werken goed tijdens de overgang?

Wat kan ik naast het sporten doen tegen de overgang?

Iets wat tegen de overgang helpt, dat is er helaas niet. We kunnen de overgang niet stoppen, versnellen of vertragen. Dat is een lichamelijk proces dat we moeten accepteren. Kan je dan helemaal niks doen? Gelukkig wel.

Hoewel we de overgang niet weg kunnen vegen, kunnen we wel een aantal stappen ondernemen om het leefbaarder te maken. Mocht jij veel last hebben van de bijkomende overgangsklachten, dan kan je een aantal stappen ondernemen die jou helpen bij het verminderen hiervan. Wat jij hier tegen kan doen? Dat lees je hieronder.

 • Beweeg voldoende. Hierboven vind je een aantal sporten die jou kunnen helpen.
 • Probeer zo gezond mogelijk te eten, maar houd het wel leuk. Iets lekkers af en toe, dat mag best.
 • Drink voldoende water om eventueel vocht kwijt te kunnen raken en om de droge huid tegen te gaan.
 • Draag laagjes kleding. Mocht je een opvlieger krijgen, kan je direct iets uitgooien.

Conclusie – Dit helpt je tijdens de overgang

Welke sporten werken goed tijdens de overgang? In dit artikel heb jij het antwoord op al je vragen kunnen vinden en weet je welke sporten aan te raden zijn.

Naast dat je weet welke sporten goed kunnen werken tijdens de overgang, heb je ook een aantal tips gekregen waardoor de overgangsklachten wat leefbaarder worden. Met al deze tips, kan jij vast en zeker aan de slag gaan.

Welke sporten werken goed tijdens de overgang?
Overwin Je Overgang

Wil jij nu meer weten over de overgang of zou je nog veel meer tips willen krijgen hierover? Download het e-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle, en ontdek wat nog meer zou kunnen helpen tijdens de overgang.

Plaats een reactie