De meeste vrouwen komen eind 40, begin 50 in de overgang. Het is een natuurlijk proces van het vrouwelijk lichaam en bijna iedere vrouw krijgt er op een gegeven moment mee te maken. Misschien voel jij het op dit moment zelfs wel aankomen. De eerste verschijnselen van de overgang kunnen op een gegeven moment duidelijk te merken zijn.
Die overgang, die kan zich op hele verschillende manieren uiten. Waar de ene vrouw veel last heeft van verschijnselen van de overgang, merkt de andere vrouw er niet zo heel erg veel van. Dat is niet zo gek, want ieder lichaam is tenslotte anders. Toch kunnen zich een aantal verschijnselen van de overgang voordoen, terwijl je nog niet eens in de overgang zelf zit. Dit kan al enkele jaren van tevoren zijn.
Ik kan me goed voorstellen dat jij je als vrouw afvraagt wat de eerste verschijnselen van de overgang zijn. Het antwoord op deze vraag ga je hoe dan ook vinden in dit artikel. Ik ga je namelijk precies vertellen wat deze verschijnselen zijn, hoe de overgangsklachten ontstaan en nog veel meer over de overgang in het algemeen. Mocht je antwoord willen op al je vragen, dan raad ik je aan om dit artikel helemaal tot het einde te lezen.
Wat zijn vaak de eerste verschijnselen van de overgang?
Is het mogelijk om die overgang van tevoren op te merken? Dat zou inderdaad goed mogelijk kunnen zijn. De eerste verschijnselen van de overgang kunnen al vroeg naar voren komen. Wat die eerste verschijnselen van de overgang precies zijn, dat ga ik je uitleggen.
De eerste verschijnselen van de overgang, die kunnen de kop al opsteken terwijl je nog niet eens in de overgang zelf zit. Dat kan al een aantal jaar van tevoren zijn. Wat je dan merkt? De meeste vrouwen merken enkele jaren voor de overgang al een duidelijke verandering in de menstruatie en de cyclus. Misschien jij heb jij deze ook al gemerkt. Deze menstruatie kan verschillende kanten op gaan. Je kan heftiger dan normaal gaan menstrueren, minder heftiger gaan menstrueren of onregelmatiger gaan menstrueren. Deze verschijnselen wijzen er al op dat de overgang eraan zit te komen. De hormonen kunnen in deze fase al flink aan het rommelen zijn. Over deze hormonen lees je later in het artikel meer.
Zijn er naast de menstruatie meer verschijnselen? Die kunnen er inderdaad zijn. Opvliegers krijgen is een hele bekende overgangsklacht die veel vrouwen meemaken. Ook aan het begin van de overgang kan je als vrouw al opvliegers krijgen. Verder is ieder vrouwelijk lichaam anders. Je moet je er niet altijd op vastpinnen, want niemand is hetzelfde en iedereen ervaart het begin van de overgang anders.
Welke verschijnselen van de overgang zijn er nog meer?
Ik weet zeker dat je een aantal welbekende overgangsklachten herkent of zo kan opnoemen. Om je hier nog een duidelijk overzicht van te geven, heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet.
- Hoofdpijn
- Stemmingswisselingen
- Verandering van menstruatie
- Gewichtstoename
- Minder zin in seks (lager libido)
- Droogheid (rondom de vagina, de huid of bijvoorbeeld de ogen)
- Een slechtere of drogere huid
- Opvliegers
- Nachtzweten
Waarom krijg ik last van de overgangsklachten?
Die overgangsklachten, die ontstaan natuurlijk niet zomaar. Dat zit wel degelijk een oorzaak achter en er vinden verschillende processen plaats. Deze lichamelijke processen hebben ook met de bijhorende overgangsklachten te maken.
Tijdens de overgang daalt de productie van de geslachtshormonen oestrogeen progesteron. We noemen dit geslachtshormonen, omdat alleen vrouwen deze hebben. Wat deze geslachtshormonen precies doen? Deze hormonen zorgen er (normaal gesproken) voor dat je als vrouw een eisprong kan krijgen. De eicel komt vrij vanuit de eileiders en deze kan vervolgens bevrucht worden. Word de eicel niet bevrucht, dan word je ongesteld en breekt het baarmoederslijmvlies zich af. Je zou dus kunnen stellen dat deze geslachtshormonen er ook voor zorgen dat je kan menstrueren.
Misschien kan je het al raden, maar tijdens de overgang daalt de productie van de geslachtshormonen. Deze daling kan er dus ook voor zorgen dat je de overgangsklachten krijgt. De daling van voornamelijk oestrogeen zorgt ervoor dat je klachten krijgt tijdens de overgang. Je lichaam is als het ware op zoek naar een nieuwe balans omdat de hormonen flink kunnen schommelen.
Ria Kamelle helpt je verder met de verschijnselen van de overgang
Je hebt in dit artikel veel informatie gekregen. Misschien heb je wel heel veel aan deze informatie gehad en begrijp je je overgang beter dan ooit of kan je je beter gaan voorbereiden op de overgang. Wil jij nog meer weten over de overgang en je goed voorbereiden hierop? Dan kan Ria Kamelle met haar e-book ‘Overwin Je Overgang’ je verder helpen.
Net als veel andere vrouwen kwam Ria op een bepaalde leeftijd in de overgang. Ze worstelde daar erg mee en zat met heel veel vragen. Nadat zelfs haar huisarts haar niet kon helpen met haar overgangsklachten, besloot Ria het, maar zelf te gaan uitzoeken. Dat heeft gezorgd voor het schrijven van Overwin Je Overgang.
In Overwin Je Overgang vindt je genoeg ervaringsverhalen van Ria zelf, informatie over de overgang in het algemeen én geeft Ria je veel handige tips die jou helpen bij het begrijpen van je overgang en wat je tegen de overgangsklachten kan doen. Mocht jij je in dit verhaal herkennen, dat zou jij het e-book Overwin Je Overgang zeker moeten downloaden en lezen. Misschien heb je er heel vee aan in deze fase van je leven.
Conclusie
Je bent aan het einde gekomen van dit artikel over de eerste verschijnselen van de overgang. Je vroeg je aan het begin van dit artikel af wat deze eerste verschijnselen zijn van de overgang.
Je hebt in het artikel kunnen lezen welke verschijnselen dit kunnen zijn. Misschien herken jij jezelf er wel in. Je hebt ook kunnen lezen waar de overgangsklachten vandaan kunnen komen en welke klachten er nog meer zijn. Die overgangsklachten, die komen wel degelijk ergens vandaan.
Zou jij graag hulp willen bij je overgang of ben jij gewoon op zoek naar herkenning? Dan is het e-book Overwin Je overgang van Ria Kamelle een boek dat jou verder zou kunnen helpen bij dit proces. Zeker als je het lastig vindt, kan het je veel hulp bieden.