Wat zijn de bijwerkingen van de menopauze? Een vrouw krijgt in haar leven met enkele fases te maken. Deze fases hangen samen met de ontwikkeling van het vrouwelijk lichaam. Hierbij heeft onder andere de hormoonhuishouding een significante rol. Eén van de fases waar we het over hebben, is de overgang. Aan het einde van overgang vindt de menopauze plaats: dit is de laatste menstruatie. Tijdens de menopauze ga je last krijgen van bijwerkingen. Wat zijn deze bijwerkingen en wat kan je hier tegen doen? Op die vragen krijg je in dit artikel antwoord.
De overgang is een natuurlijk proces waar je eigenlijk niks tegen kunt doen. Ook staat van te voren niet vast op welke leeftijd je in de overgang terecht komt. Groot onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste Westerse vrouwen gemiddelde rond de 51 jaar in de menopauze terecht komen. Bij sommige gebeurt dit echter al op hun 40e levensjaar, terwijl het bij andere vrouwen ook richting het 60e levensjaar kan gaan. Dit maakt de menopauze een enigszins lastig fenomeen, aangezien je dit op vrij weinig manieren kunt beïnvloeden.
De overgang is de levensfase waarin de eierstokken deels opgehouden met het produceren van het hormoon oestrogeen. Dit hormoon komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor, maar bij vrouwen is de invloed behoorlijk groot. Doordat de eierstokken stoppen met het produceren van dit hormoon, verandert de gehele hormoonhuishouding. Het gevolg hiervan zijn lichamelijke- en psychische klachten. Niet elke vrouw heeft last van lichamelijke én psychische klachten. Nee, ook hierin verschilt de overgang weer van vrouw tot vrouw. Maar, wat zijn nou de menopauze bijwerkingen? Lees het hieronder.
De symptomen
Officieel gezien is de overgang pas voorbij als een vrouw 1 jaar lang geen menstruatie heeft gehad. Je weet dus eigenlijk pas na 1 jaar zeker dat je de laatste menstruatie gehad hebt. In de overgang heeft ongeveer 25% van alle vrouwen last van klachten. Wat voor klachten zijn dit zoal?
- Een vermoeid gevoel
- Slapeloosheid
Last van opvliegers
- Last van een depressief gevoel
- Afname van het libido
- Moeite om dingen te onthouden
- Pijnlijke gewrichten en spieren
- Last van bovengemiddelde hoofdpijn
- Borsten die bovengemiddeld gevoelig zijn
- Tandvlees kan meer gaan bloeden
- Slechte smaak in de mond
- Last van misselijkheid en/of winderigheid
- Dunner worden van het haar
- Angstgevoelens
- Jeuk
- Incontinentie
Het is hierbij belangrijk om te beseffen dat niet elke vrouw last van bovenstaande symptomen heeft. De overgang is nogal persoonsgebonden. De overgang begint bij elke vrouw op een ander tijdstip en de klachten bij een overgang zijn ook altijd verschillend. Het is daarom niet al te makkelijk om de menopauze bijwerkingen duidelijk aan te wijzen. Die verschillen tenslotte van vrouw tot vrouw.
Feit is wel dat bovenstaande symptomen het leven van een vrouw behoorlijk kunnen ontwrichten. Onder andere de kans op een depressief gevoel en de mogelijkheid tot bovengemiddelde hoofdpijn is absoluut niet prettig. Mede daarom is het belangrijk dat vrouwen een gezonde leefstijl er op na houden. Op die manier is het enigszins mogelijk om alle klachten te minimaliseren. Feit is wel dat de menopauze een natuurlijk proces is, waarbij je dus weinig invloed uit kunt oefenen.
De eerste symptomen
Is het mogelijk om op een bepaalde manier de eerste symptomen van de overgang direct te merken? Daar zijn de meningen over verdeeld. Dit komt ook omdat veel vrouwen niet al te veel van de overgang mee krijgen. De eerste verschijnselen van de overgang zijn in ieder geval dezelfde als de menopauze bijwerkingen.
Wat kan je er zelf aan doen?
Kan je zelf ook nog op een bepaalde manier invloed uitoefenen op de overgang en de menopauze? In feite is het een natuurlijk proces, waardoor je het proces zelf niet kunt beïnvloeden. Je kunt echter wel proberen om de gevolgen (de klachten dus) te minimaliseren. Een belangrijke factor daarbij is de voeding. Zorg ervoor dat je voeding nuttigt die rijk is aan groenten, vis, noten, zaden, olijfolie en eieren. Dit zijn voedingsproducten die de bovenstaande bijwerkingen enigszins in toom kunnen houden.
Daarnaast is het ook van belang om een stabiele bloedsuikerspiegel te hebben. Het nuttigen van veel suikers wordt daarom ook enigszins afgeraden. Als de bloedsuikerspiegel in balans is, is de kans op stemmingswisselingen een stukje kleiner. Stemmingswisselingen is één van de meest voorkomende bijwerkingen van de overgang/menopauze. Mede daarom is ook dit een belangrijk punt.
Tot slot willen we nog aanstippen dat het belangrijk is om stressvrij door het leven te gaan. Stress is een factor die de overgang alleen maar erger kunt maken. Volgens sommige geleerden is dit zelfs de belangrijkste factor waarmee je de klachten van de menopauze kunt verminderen. Zorg er dan ook voor dat je op een relaxte manier door het leven gaat. Wij zijn ons ervan bewust dat het makkelijk is om dit te zeggen, maar toch is het een bepalende factor in de overgang/menopauze.
Kan een arts iets voor je betekenen?
De artsen hebben een stelregel die ze dienen te volgen op het gebied van de menopauze. Hierin staat onder andere dat dit een natuurlijk proces is, waardoor de klachten vanzelf ook over zou moeten gaan.
Toch kan het hierdoor gebeuren dat vrouwen met heel veel klachten extra te lijden hebben. Bij sommige vrouwen kunnen de klachten namelijk tot 10 jaar lang aanhouden. De artsen zijn in ieder geval wel in staat om enkele medicatie uit te schrijven.
Zo schrijven sommige artsen bloeddrukverlagers en antidepressiva voor. Deze medicatie is met name bedoeld om de menopauze bijwerkingen zo veel mogelijk in te dimmen. Daarnaast is het ook mogelijk om reguliere overgangshormonen tot je te nemen. Dit zijn hormonen die de werking van het oestrogeen eigenlijk overnemen. Ook op deze manier is het mogelijk om de bijwerkingen te minimaliseren.
Mocht je behoorlijk veel last van de overgang/menopauze hebben, kan een bezoek aan de huisarts dus raadzaam zijn. Omschrijf de klachten nadrukkelijk en vraag de huisarts om hulp. Door bijvoorbeeld antidepressiva, inneming van reguliere overgangshormonen en bloeddrukverlagers kunnen vele bijwerkingen al enigszins geminimaliseerd worden!
Overwin je overgang
Als je nog in de overgangsperiode zit en daarbij veel last ervaart van overgangsklachten, raad ik je aan eens te kijken naar het boek overwin je overgang van Ria Kamelle.
Hier lees je praktische tips over hoe jij met de overgang en alle klachten die daarbij komen kijken kunt omgaan.
Het boek is geschreven door Ria zelf toen zij ook in de overgang was. Voor alle klachten die ze ervoer, heeft ze handige tips bedacht.
Klik hier om een kijkje te nemen op de pagina van Ria Kamelle..