Wat zijn Atypische klachten tijdens de overgang

De overgang is voor veel vrouwen niet de leukste periode uit hun leven. Tijdens de overgang verandert het nodige binnen de hormoonhuishouding, waardoor zowel psychische- als lichamelijke klachten tot uiting (kunnen) komen. Voor sommige vrouwen zijn deze klachten behoorlijk heftig, waardoor ze echt een lastige periode beleven.

Feit is dat de overgang voor elke vrouw anders is. De leeftijd waarop je in de overgang komt verschilt per vrouw, maar dat geldt ook voor de klachten. De mate waarin je de klachten ervaart, is van vrouw tot vrouw verschillend. Dat geldt eveneens voor de klachten die je ervaart. Niet elke vrouw heeft in de overgang namelijk last van dezelfde klachten. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld erg last van stemmingswisselingen, terwijl dat bij andere vrouwen helemaal niet aan de orde is. In dit artikel vertellen we jou graag iets meer over de overgangsklachten. Daarbij richten we ons met name op de atypische klachten tijdens de overgang. Ben je benieuwd wat atypische klachten zijn? Lees dan zeker even door!

Wat is de overgang?

De overgang is een natuurlijk proces waarin de hormoonhuishouding van de vrouw aan het veranderen is. Als je eenmaal uit de overgang bent, kan je niet meer zwanger raken. Tijdens de overgang is er ook nog sprake van de menopauze; dit is de allerlaatste menstruatie. Je weet echter pas 12 maanden later zeker of je ook daadwerkelijk de menopauze al achter de rug hebt. Pas als je 12 maanden niet meer ongesteld bent geweest, is dat een teken dat je ook nooit meer ongesteld wordt.

Tijdens de overgang kan een vrouw met de nodige klachten te maken krijgen. Dit heeft puur te maken met het feit dat het lichaam intern nogal aan het veranderen is. Sommige hormonen worden niet meer aangemaakt, waardoor andere hormonen die werking over moeten gaan nemen.

Dit heeft echter behoorlijk wat voeten in de aarde en kan dus ook langdurig duren. Over het algemeen duurt de overgang bij een vrouw zeker enkele jaren. Op welk moment de overgang start, is per vrouw verschillend. Sommige vrouwen komen pas na hun 50e levensjaar in de overgang, terwijl andere vrouwen al eind 30 in de overgang komen. Als dat het geval is, is het mogelijk om te spreken van een vervroegde overgang.

Zoals gezegd kunnen de klachten tijdens de overgang behoorlijk vervelend zijn voor een vrouw. Het is echter wel van belang dat er onderscheid gemaakt wordt tussen de verschillende klachten. Daarover vertellen we jou meer in dit artikel.

Verschillende soorten overgangsklachten

De klachten waar een vrouw tijdens de overgang mee te kampen kan krijgen, vallen te onderscheiden in de verschillende soorten. Zo kan er allereerst een onderscheid worden gemaakt tussen lichamelijke klachten en geestelijke klachten. De lichamelijke klachten zijn met name pijngevoelens, terwijl de geestelijke klachten van invloed zijn op de algehele gemoedstoestand. Sommige vrouwen voelen zich tijdens de overgang compleet ongelukkig en lusteloos. Dat kan door de overgang komen, maar kan ook andere redenen hebben.

Daarnaast kan er ook een onderscheid gemaakt worden tussen typische overgangsklachten en atypische klachten tijdens de overgang. Het verschil tussen deze soorten klachten bespreken we in de rest van dit artikel.

Atypische klachten

Atypische klachten kunnen tijdens de overgang naar voren komen, maar hoeven niet direct met de overgang te maken hebben. Nee, deze klachten kunnen ook een andere reden hebben. In onderstaande lijst hebben we de meest voorkomende atypische klachten tijdens de overgang op een rijtje gezet:

  • Stemmingswisselingen
  • Slapeloosheid
  • Hoofdpijn
  • Woede
  • Angst
  • Depressief gevoel
  • Hartkloppingen
  • Verlies van urine
  • Spierpijn
  • Gewrichtspijn
  • Pijn tijdens het vrijen

Dergelijke klachten komen tijdens de overgang naar voren, maar hoeven dus niet in direct verband te staan met de verandering van de hormoonhuishouding. Een klacht zoals slapeloosheid kan ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld een vervelende gebeurtenis of iets waar je je zorgen om maakt. Tijdens de overgang kunnen dergelijke klachten echter versterkt worden, waardoor je al snel de link met de overgang legt. Dat is dus niet altijd helemaal terecht.

Typische klachten

kenmerken van de overgang 1

Aan de andere kant zijn er dus ook typische klachten te vinden. Dit zijn klachten die in directe verbinding met de verandering van de hormoonhuishouding staan. Voorbeelden hiervan zijn:

 

  • Een onregelmatige menstruatiecyclus
  • Gespannen borsten
  • Vaginale droogheid
  • Nachtelijke transpiratie
  • Opvliegers

Deze klachten hebben dus een direct verband met de wisselingen in de hormoonhuishouding. Deze klachten zijn dan ook wetenschappelijk onderbouwd en komen zodoende bij veel vrouwen voor. In welke mate je hier last van hebt, is afhankelijk van meerdere factoren. Zoals gezegd hebben sommige vrouwen écht veel last van bepaalde klachten, terwijl andere vrouwen relatief makkelijk door de overgang heen fietsen.

Kan je deze klachten voorkomen?

Het lastige aan de overgang is dat je overgeleverd bent aan de grille van jouw lichaam. Dit heeft puur te maken met het feit dat de overgang een natuurlijk proces is. Je kunt de overgang niet uitstellen of volledig overslaan. Het is gelukkig wel enigszins mogelijk om de mate van deze klachten te voorkomen. Dat kan je onder andere doen door stress te vermijden, voldoende te bewegen en een gezond voedingspatroon te hanteren. Lichaamsbeweging en een gezond voedingspatroon zijn altijd aan te raden. Door stress te voorkomen, kan je ook minder last krijgen van de atypische overgangsklachten. Een klacht zoals slapeloosheid kan namelijk óók het gevolg van stress zijn. Probeer stress dus te allen tijde te voorkomen.

Overwin je overgang!

Overwin je overgangZit je momenteel in de overgang en valt het je zwaar? Dan hebben wij nog een goede tip voor je: schaf het Overwin je overgang boek aan.

In dit boek vind je allerlei handige tips waarmee je de overgang zo prettig mogelijk kunt maken.

Je kunt de klachten dankzij deze tips ietwat minderen en je kunt zodoende de overgang overwinnen. Wat wens je nog meer? De aanschaf van dit boek kunnen wij absoluut aanraden.

Vooral als je al veel last hebt van overgangsklachten gaat dit boek je helpen om snel van de klachten af te komen of ze te verminderen. Ook is het voor je partner een goed idee om dit boek te lezen. Zo weet je partner ook precies wat je meemaakt.

Klik hier voor meer informatie over het Overwin je overgang boek >>

Plaats een reactie