Wat te doen tegen misselijkheid in de overgang?

Tijdens de overgang krijg je te maken met verschillende overgangsklachten. Veel van de overgangsklachten gaan snel weer weg, maar andere overgangsklachten kunnen ook een langere tijd aanhouden.

Een van die overgangsklachten is misselijkheid. Van alle vrouwen die in de overgang zijn hebben er veel last van een misselijk gevoel tijdens de overgang.

Als je last hebt van misselijkheid tijdens de overgang kun je een aantal dingen doen: 

 • Maak een gerecht met Gember. Gember is namelijk een middel dat goed werkt tegen misselijkheid
 • Drink kruidenthee. De beste theesoorten tegen misselijkheid zijn kamillethee of pepermuntthee.
 • Doe het in de ochtend rustig aan en bouw je activiteiten langzaam op

Wat is de oorzaak van misselijkheid in de overgang?

Als je in de overgang bent, ontstaat misselijkheid meestal in de ochtend. In de meeste gevallen komst het af en toe voor, maar het kan ook zijn dat je er dagen achter elkaar last van hebt. Veel vrouwen ervaren de buikpijn hetzelfde als de buikpijn in de ochtend tijdens een zwangerschap.

Hoewel de misselijkheid niet altijd in verband staat met de overgang, kunnen andere overgangsklachten de misselijkheid wel veroorzaken. Enkele voorbeelden van overgangsklachten die kunnen bijdragen aan de misselijkheid zijn:

 • Opvliegers
 • Opgeblazen gevoel
 • Duizeligheid

Als je vaak last hebt van bovenstaande overgangsklachten is de kans groot dat je ook regelmatig te maken krijgt met misselijkheid tijdens de overgang.

Wat kun je doen tegen misselijkheid?

Een van de beste dingen die je kunt doen om misselijkheid tijdens de overgang zo veel mogelijk te voorkomen is door goed op te letten wat je eet. Vooral gekruid en pittig eten kan de misselijkheid

veroorzaken en het is daarom een goed idee om zo gezond en natuurlijk mogelijk te eten.

Daarnaast is het ook belangrijk om tijdens de overgang wat meer rust te nemen, omdat je lichaam het tijdens de overgang al behoorlijk zwaar heeft. Hoe gezonder de leefstijl, hoe minder last je zal ervaren van misselijkheid.

Naast gezond eten is het daarom ook een goed idee om iedere dag een half uur tot een uur actief te bewegen. Het is daarbij wel belangrijk dat je dit niet doet als je al last hebt van misselijkheid. Zorg er eerst voor dat de klachten afnemen of verdwijnen voordat je actief gaat sporten.

Om de misselijkheid tijdens de overgang te verminderen is het een goed idee om een maaltijd te maken met gember. De kans is groot dat snel na het eten van gember, de misselijkheid verdwijnt. Hoewel ik persoonlijk niet gek ben op gemberthee, is het ook mogelijk om gemberthee te maken.

Misselijkheid tijdens de overgang gevaarlijk?

De kans is groot dat je schrikt als je misselijk wordt tijdens de overgang. Er kunnen zich tijdens de overgang namelijk complicaties voordoen. Toch is de misselijkheid in de meeste gevallen ongevaarlijk en hoef je je nergens zorgen om te maken.

Mocht je toch twijfelen, of blijven de klachten zich dagen achter elkaar herhalen? Dan is het zeker een goed idee om eens contact op te nemen met je huisarts. Hier kan dan onderzocht worden wat de oorzaak kan zijn van de misselijkheid. Omdat misselijkheid tijdens de overgang vaak gepaard gaat met andere overgangsklachten, is het mogelijk ook een optie om de andere overgangsklachten te verminderen.

Overgangsklachten verminderen

ovulatiepijn overgang 2

Tijdens de overgang krijg je als vrouw te maken met heel veel verschillende overgangsklachten. In sommige gevallen gaan de overgangsklachten snel weer weg, maar sommige vrouwen kunnen ook heel veel last ervaren van meerdere overgangsklachten.

 

Wist je dat er voor vrijwel iedere overgangsklachten passende oplossingen bestaan? De overgangsklachten die het vaakst misselijkheid veroorzaken hebben we al eerder benoemd. Daarom geven we je voor die klachten ook direct een passende oplossing.

Opvliegers tijdens de overgang

Opvliegers tijdens de overgang is een van de meest voorkomende overgangsklachten. Van alle vrouwen die in de overgang zijn, hebben de meeste daarvan last van opvliegers. Als opvliegers lang aanhouden kan dat resulteren in een misselijk gevoel. Daarom is het verstandig om zo snel mogelijk te zorgen dat de opvliegers weer verdwijnen. Je kunt daarvoor een aantal dingen doen:

 • Kleed jezelf in lagen. Als je dan last krijgt van opvliegers kun je een kledingstuk uittrekken waardoor je het direct minder warm krijgt.
 • Plaats een koude washand in je nek. Door het plaatsen van een koude washand in je nek nemen opvliegers vrijwel direct af en zorgt het voor verkoeling. Hierdoor beperk je de kans dat misselijkheid ontstaat.
 • Voorkom stressvolle situaties. Opvliegers ontstaan vanuit schommelingen in hormonen. Bij een stressvolle situatie is de kans op opvliegers daardoor nog groter.

Opgeblazen gevoel tijdens de overgang

Een opgeblazen gevoel tijdens de overgang komt in veel mindere mate voor dan opvliegers tijdens de overgang. Toch hebben sommige vrouwen in de overgang hier last van. Dit kan ervoor zorgen dat je een misselijk gevoel krijgt. Daarom is het een goed idee om de volgende oplossingen voor een opgeblazen gevoel eens te proberen:

 • Eet meer vezels (vezels verbeteren de stoelgang)
 • Drink Thee (thee stimuleert de spijsvertering)
 • Eet kleine hoeveelheden (Minder belastend)

Met de bovenstaande oplossingen is de kans groot dat je snel minder last krijgt van een opgeblazen gevoel.

Duizeligheid tijdens de overgang

Ook duizeligheid tijdens de overgang is een klacht die vaak voorkomt. Duizeligheid zorgt meestal voor een licht gevoel in je hoofd of een draaierig gevoel. Hoewel het er nog geen echte oorzaak is gevonden voor duizeligheid tijdens de overgang wordt er gedacht dat het te maken heeft met hormoonschommelingen. Tegen duizeligheid in de overgang kun je het volgende doen:

 • Neem even rust als je duizelig bent
 • Vermijd stress
 • Zorg voor voldoende nachtrust
 • Drink water of thee

Overwin je overgang

Overwin je overgangHeb je regelmatig last van overgangsklachten en weet je vaak niet wat je daaraan kunt doen? Dan raad ik je aan eens te kijken naar het overwin je overgang boek van Ria Kamelle. Zij heeft namelijk voor de meest voorkomende overgangsklachten een passende oplossing gevonden. Mocht je dan weer last krijgen van een bepaalde overgangsklacht, kun je in dat boek direct de juiste oplossing vinden.

Klik hier om het boek Overwin je overgang te bekijken. 

 

 

Plaats een reactie