Wat te doen tegen hartkloppingen tijdens de overgang?

Het is als vrouw niet altijd makkelijk om in de overgang te zitten. Je kunt hier namelijk veel klachten van krijgen. Ook hartkloppingen kunnen daar een onderdeel van zijn. Nu kan ik me goed voorstellen dat je schrikt van deze hartkloppingen, want ze kunnen op veel verschillende momenten plotseling opspelen. Wat te doen tegen hartkloppingen tijdens de overgang?

Hartkloppingen tijdens de overgang kunnen we niet zomaar wegnemen, maar je kunt het wel wat leefbaarder maken of verminderen. Bijvoorbeeld door minimaal een half uur per dag te bewegen, door te ontspannen, stress te vermijden en door je cafeïne-inname te beperken.

Wil jij meer weten over wat je kunt doen tegen hartkloppingen tijdens de overgang of wil jij gewoon even gerustgesteld worden? Daar ga ik jou bij helpen. Je hoeft het artikel alleen maar tot het einde te lezen en je weet alles wat je moet weten over hartkloppingen tijdens de overgang.

Wat te doen tegen hartkloppingen tijdens de overgang?

Hartkloppingen kunnen vervelend en zelfs een beetje angstaanjagend zijn. Hoewel ze in verbinding kunnen staan met de overgang, is het toch een naar gevoel.

Het liefst zou je hier vanaf willen of hier iets tegen doen waardoor het vermindert. De hartkloppingen helemaal wegnemen, dat is een beetje lastig. Wel kun je iets aan die hartkloppingen doen waardoor je er beter mee om kunt gaan of zelfs een beetje verminderen. Wat je dan kunt doen? Dat ga ik je vertellen:

  • Beweeg of sport minimaal een half uur per dag. Dit draagt namelijk bij aan het hart gezond en fit te houden.
  • Nu is stress voor ons allemaal een boosdoener, maar al helemaal als je in de overgang zit en last hebt van hartkloppingen. Op den duur kan het namelijk erger worden. Probeer het te vermijden en doe dingen waar jij van kunt ontspannen. Maakt niet uit wat het is, zolang jij het maar leuk vindt om te doen.
  • Voel je je hart sneller kloppen? Probeer even in een ontspannen houding te gaan zitten, liggen en haal even heel rustig adem. Leg daarbij je hand even op je buik en adem rustig door. Door even te ontspannen neemt het snelle kloppen al vrij snel af.
  • Door cafeïne kan je hart sneller gaan kloppen. Probeer de dagelijkse kopjes koffie daarom wat te beperken. Dat wil nog weleens helpen.

Hoe ontstaan hartkloppingen tijdens de overgang?

Zoals je misschien al vaker voorbij hebt zien komen, speelt oestrogeen een grote rol als het gaat om overgangsklachten. Dat is ook weer het geval bij eventuele hartkloppingen.

De productie van oestrogeen daalt, waardoor eisprongen en de menstruatie uiteindelijk uit zullen blijven. Doordat de productie daalt, kan de hormoonhuishouding in je lichaam flink gaan rommelen. Door dat gerommel met die hormonen gaat je lichaam eigenlijk vanzelf zoeken naar een nieuwe balans.

Het zoeken van die nieuwe balans, die gaat niet zonder slag of stoot. Overgangsklachten kunnen daar namelijk het gevolg van zijn en hartkloppingen kunnen daar dus bij horen.

Wat te doen tegen hartkloppingen tijdens de overgang?

Hoe die hartkloppingen dan uiteindelijk ontstaat? Dat is eigenlijk een soort optelsom. De productie van oestrogeen daalt en hierdoor kunnen processen in het vrouwelijk lichaam in de war gaan raken. Behalve dat de eisprongen af kunnen gaan nemen, heeft het ook een bepaalde impact op het zenuwstelsel en op de werking van het hart.

Hierdoor kan je hart ineens wat sneller gaan kloppen dan normaal. Niet alleen kan je hart wat sneller gaan kloppen, ook kunnen je cholesterolgehalte en bloeddruk gaan stijgen.

Moet je je zorgen maken over hartkloppingen tijdens de overgang?

Ik kan me goed voorstellen dat je enorm schrikt van die hartkloppingen. Niet alleen is het een vervelend gevoel, maar de gedachte dat er iets met je hart zou kunnen zijn is voor veel vrouwen best angstaanjagend.

Moet je je dan zorgen maken over hartkloppingen tijdens de overgang? Over hartkloppingen tijdens de overgang hoef je je niet direct zorgen te maken. Het komt vaker voor en het hoort er gewoon een beetje bij. Wist je dat het zelfs gezond kan zijn om je hart wat sneller te laten kloppen?

Wel is het goed om dit goed in de gaten te blijven houden. Heb je er nu veel last van of begint jouw dagelijkse leven eronder te lijden? Dan is het goed om even contact op te nemen met je huisarts. Dat is nooit verkeerd en hier kun je altijd terecht voor wat geruststelling.

Wat te doen tegen hartkloppingen tijdens de overgang?

Krijgen alle vrouwen in de overgang hier last van?

Hartkloppingen tijdens de overgang kunnen dus aangeduid worden als een overgangsklacht die tijdens de overgang kan opspelen. Ook dit heeft weer te maken met de schommeling van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen.

Het hormoon dat normaliter voor de maandelijkse menstruatie en voor eisprongen kan zorgen, is nu flink aan het dalen en zo ontstaan de welbekende overgangsklachten

Krijgen alle vrouwen in de overgang dan last van hartkloppingen? Nee, dat hoeft niet zo te zijn. Waar de ene vrouw veel overgangsklachten heeft, waaronder hartkloppingen, heeft de ander helemaal geen klachten. Ieder lichaam is anders en reageert dus ook anders op de overgang.

Conclusie – Dit helpt je ontspannen tijdens de overgang

Je kunt je als vrouw kapot schrikken als je je hart plotseling als een gek voelt kloppen. Als je in de overgang zit, vraag je je op zo’n moment af of het met de overgang te maken heeft en wat je tegen deze hartkloppingen tijdens de overgang kunt doen.

Overwin Je OvergangBij hartkloppingen kan het helpen om je meer te ontspannen. Toch kan ik me voorstellen dat die hartkloppingen tijdens de overgang je veel zorgen geven en dat je een beetje met je handen in het haar zit. Wil jij nu meer kunnen ontspannen tijdens de overgang? Het e-book Overwin Je Overgang kan je helpen.

Ria Kamelle schreef het e-book naar aanleiding van haar eigen overgangsklachten. Ze vond het moeilijk om hiermee om te gaan en had het gevoel niet begrepen te worden. Ze besloot haar ervaringen op te schrijven om andere vrouwen in de overgang een beetje steun te kunnen bieden. Je vindt meer informatie over de overgang en ook veel tips die je kunnen helpen.

Plaats een reactie