Wat te doen tegen buikvet in de overgang?

Buikvet is een veelvoorkomende klacht tijdens de overgang en veel vrouwen kunnen hier last van hebben. Jij misschien ook wel. Je merkt dat je broeken strakker zijn gaan zitten en je voelt je niet prettig. Buikvet kan ontstaan tijdens de overgang en daar is ook iets tegen te doen. In dit artikel gaan we het antwoord zoeken op de vraag; wat te doen tegen buikvet in de overgang?

Een aantal tips tegen buikvet in de overgang is door te investeren in een gezonder eetpatroon, iedere vorm van beweging te omarmen op een dag of door je snacks simpelweg te vervangen door een gezonde snack. Want snacken, dat moet kunnen op z’n tijd.

Wil je niet alleen tips voor buikvet in de overgang, maar ook meer informatie hierover krijgen? Geen probleem Dat ga je in dit artikel krijgen. Alles over buikvet in de overgang gaan we behandelen en bespreken.

Wat te doen tegen buikvet in de overgang?

Buikvet in de overgang. De kans is groot dat ook jij hier last van hebt. Misschien zie je het in de spiegel of zitten je broeken tegenwoordig wat strakker. Dat kan erg vervelend zijn. Niet omdat je je ervoor moet schamen, maar omdat je je er niet altijd even prettig bij voelt.

Of er wat te doen is tegen buikvet in de overgang? Daar zijn inderdaad een aantal tips voor. Een garantie dat het buikvet volledig en permanent verdwijnt, dat is het niet natuurlijk. Wellicht helpt het je om het te kunnen verminderen of om er anders mee om te gaan. Dat is tenslotte ook al hartstikke belangrijk als het gaat om overgangsklachten.

  • Tijdens de overgang is de stofwisseling trager gaan werken. Hoe dat komt? Dat lees je straks. Daarom is het belangrijk om op te letten met voeding. Probeer een gezond eetpatroon te hanteren. Niet alleen kun je je buikvet daarmee onder controle houden, je voelt je er ook een stuk fitter door.
  • Beweeg voldoende op een dag. Pak dagelijks een wandeling, loop naar de supermarkt of pak eens de fiets naar de stad. Hierdoor stimuleer je de verbranding en maak je je hoofd even lekker leeg. Liever naar de sportschool of naar het zwembad voor beweging? Natuurlijk ook geen probleem. Iedere vorm van beweging is top!
  • Vervang de ongezonde snacks door iets gezonds. Op deze manier kun je met een gerust hart toegeven aan de lekkere trek. Snoepgroente bijvoorbeeld is erg gezond en het vult goed. Hier kun je de dag wel mee door komen. Af en toe iets lekkers, dat mag natuurlijk best.
  • Drink voldoende water om het vocht in je lichaam kwijt te kunnen raken. Vocht is namelijk ook gewicht en door water te drinken kun je dit voor een deel kwijtraken.

Wat te doen tegen buikvet in de overgang?

Hoe ontstaat buikvet in de overgang?

Dat er buikvet kan ontstaan tijdens de overgang, hoeft niet per definitie te betekenen dat dat bij iedereen het geval is. Het is nogal lastig om daar de vinger op te leggen. Dat jij bij dit artikel terecht bent gekomen, kan betekenen dat jij last hebt van buikvet.

Waar dat buikvet nu vandaan komt, dat is misschien nog niet helemaal duidelijk voor je. Dat het met de overgang te maken heeft, dat is eigenlijk wel vrij zeker. De hormoonschommelingen tijdens de overgang helpen namelijk niet echt lekker mee. De balans is eigenlijk helemaal verstoord. Waar oestrogeen volop in productie was en zorgde voor terugkomende menstruaties, is deze productie voor en tijdens de overgang flink aan het afschalen tot bijna niks meer.

Het gevolg van die dalende oestrogeen, zijn de hormoonschommelingen en de overgangsklachten. Dat buikvet, dat kan daar een onderdeel van zijn. Oestrogeen heeft namelijk niet alleen invloed op de menstruatie, maar ook op je stofwisseling. Het voedsel word namelijk een stuk minder snel verteerd en hierdoor is je lichaam veel meer vet aan het opslaan dan eerder.

Doordat je lichaam meer vet aan het opslaan is, kun je merken dat je een buikje begint te krijgen. Zoals je ziet, is oestrogeen een redelijk bepalende factor tijdens de overgang en zijn die overgangsklachten voor een groot deel hieraan te linken.

Is buikvet in de overgang te voorkomen?

Buikvet tijdens de overgang is een veelvoorkomende klacht en het zal je verbazen bij hoeveel vrouwen dit naar voren komt. Is er een manier om dit te voorkomen?

Eigenlijk is het vrij lastig om daar antwoord op te geven. Tenslotte zijn de hormonen flink aan het rommelen en daar heb je geen controle in. Zo werkt en menselijk lichaam nu eenmaal.

Wat je wel kunt doen, is het proberen te beperken. Door bijvoorbeeld de tips die je eerder in dit artikel hebt gekregen. Dit zou jou weleens kunnen helpen.

Wat te doen tegen buikvet in de overgang?

Wat kan ik nog meer doen tegen de overgangsklachten?

Behalve dat toenemend buikvet een overgangsklacht is, zijn er nog meer overgangsklachten. Neem nu de bekende opvliegers, de hoofdpijn en de stemmingswisselingen. Kun deze wat dragelijker maken? Dat kan zeker.

  • Laat het huis en de slaapkamer regelmatig doorluchten met frisse lucht. Erg prettig als je last hebt van opvliegers en van nachtzweten.
  • Draag tijdens de nacht luchtige kleding.
  • Zorg er overdag voor dat je laagjes over elkaar draagt. Een opvlieger betekent dat je gemakkelijk iets uit kunt doen.

Conclusie – Leer over de overgang

Buikvet in de overgang is een veelvoorkomende klacht waar veel vrouwen last van hebben of krijgen. In dit artikel heb je kunnen lezen hoe dit ontstaat en wat je eraan kunt doen. Misschien helpt het jou ook wel. Neem vooral de gegeven tips even goed in je op.

Is ook na dit artikel die overgang nog een groot raadsel voor je en kun je wel wat meer informatie gebruiken? Naast de geschreven blogberichten op de website, is het e-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle ook een aanrader.

Ria zelf is namelijk een ervaringsdeskundige op het gebied van de overgang. Aan de hand van haar eigen ervaringen schreef ze een e-book vol met handige informatie en nuttige tips. Mocht je meer willen weten over de overgang, is Overwin Je Overgang een betrouwbare en uitgebreide bron.

Plaats een reactie