Vrouwen die in de overgang zitten kunnen te maken krijgen met emotionele klachten. Emotionele onrust in de overgang is een veel voorkomend probleem.
In dit artikel vertel ik je waar deze emotionele onrust vandaan komt en wat je er tegen kunt doen. Heb jij last van emotionele onrust en zit je in de overgang? Lees dan snel verder.
Waar komt emotionele onrust tijdens de overgang vandaan?
De overgang kan veel emoties teweeg brengen. Dit kan je leven negatief beïnvloeden. Maar waar komt die emotionele onrust vandaan? Hieronder leg ik je uit van welke emoties je in de overgang last kunt hebben en waar het vandaan komt:
Vrouwen krijgen last van angst
Vrouwen in de overgang krijgen last van verscheidene emoties. Een van deze emoties is angst. Het probleem met angst is dat het vaak samengaat met andere symptomen. Denk maar aan stemmingswisselingen of depressieve klachten, fobieën, piekeren en zelfs gevoelens van paranoia. Angst gaat vaak gepaard met fysieke klachten zoals hartkloppingen, kortademigheid en duizeligheid. Het heeft bovendien ook een negatieve invloed op je slaap. Lees hieronder waar het vandaan komt:
De oorzaak bij angsten is vaak te vinden in een laag oestrogeengehalte. Tijdens de overgang daalt het oestrogeen gehalte. Oestrogeen draagt bij aan een goed humeur. In de overgang dalen deze oestrogeen spiegels. Gevolg: angstgevoelens die worden getriggerd en emotionele onrust ontstaat.
Slecht humeur
Een slecht humeur is een voorbeeld van emotionele onrust.
Het komt regelmatig voor dat je humeur plotseling naar een dieptepunt gaat. Je wordt gesloten, voelt je geïrriteerd bent pessimistisch en zit niet lekker in je vel. Oorzaak: oestrogeen gehalte is gedaald, je lijf veranderd.
Onzekerheid
Het lichaam van een vrouw verandert tijdens de overgang. Vrouwen krijgen meer rimpels en hun lichaam verandert. Dit kan vrouwen onzeker maken. Ze zitten niet lekker meer in hun vel. Deze onzekerheid reageren ze op hun omgeving af. Gevolg: strubbelingen tussen personen en met zichzelf en dus emotionele onrust.
Depressie
Doordat je jezelf meer zorgen maakt als je in de overgang zit kun je uiteindelijk in een depressie belanden. Je weet niet meer wat je aan moet met jezelf en je hebt last van stress.
Vrouwen krijgen last van neerslachtigheid
Vrouwen in de overgang kunnen last krijgen van neerslachtigheid. Zo kan het voorkomen dat je vaker moet huilen. Maar ook stemmingswisselingen en opvliegers kunnen opspelen. Hierdoor bestaat de kans dat je last krijgt van stress en neerslachtig wordt.
Je krijgt geen zin meer in knuffelen
Het hormoon oxytocine daalt als je in de overgang zit. Dit zorgt ervoor dat je minder zin hebt in knuffelen en zorgen voor andere. Ook kan het zo zijn dat je introvert wordt.
Vrouwen krijgen last van het lege nest syndroom
Zoals ik al eerder aangaf kun je als je in de overgang bent veel last hebben van allerlei emoties. Zo kun je ook last krijgen van het lege nest syndroom. Je voelt je eenzaam, mist de gezelligheid om je heen en je wilt iets om handen hebben. Je wordt onvruchtbaar en dit moet je verwerken. Dit kan ervoor zorgen dat je het moeilijk vindt om te accepteren dat je geen kinderen meer hebt.
Hoe kun je emotionele onrust tijdens de overgang verminderen?
Ondanks dat de overgang veel emotionele onrust met zich mee brengt, kun je er wel degelijk iets aan doen. Hieronder geef ik je wat tips:
Tip 1: Ga sporten
Bewegen is gezond en goed voor lichaam en geest. Kies een sport die bij je past en ga meer bewegen. Je lijf wordt fitter en je hebt meer energie. Zo kun je klachten die te maken hebben met emotionele onrust voor zijn.
Tip 2: Lees het boek ‘Overwin je overgang’
Een goede methode is die van Ria Kamelle. Zij is de auteur van ‘Overwin je overgang’. Ria Kamelle is overgangsconsulente. Ze beschikt over jarenlange ervaring en veel kennis. In de loop der jaren heeft ze al veel vrouwen geholpen. Met haar e-boek ‘overwin je overgang’ wil zij vrouwen helpen. Je leert in een korte periode: Hoe de overgang ontstaat? Welke klachten eruit voortkomen. Hoe je met deze klachten om kunt gaan.
In dit boek wordt het hele overgangsproces besproken. Stap-voor-stap helpt zij je om opnieuw balans in je hormoonhuishouding te brengen.
Je leert hoe jouw lichaam zich van binnen verandert en hoe je hierop in kunt spelen. Eigenlijk, is het heel eenvoudig en hoef je er niet veel voor te doen. Wil je af van die emotionele onrust? Kijk dan naar dit boek en breng je leven weer in balans. Ook jij als vrouw in de overgang verdient het om een rustig leven te leiden.
Tip 3: Ga aan yoga doen
Mijn oma begon op een bepaalde leeftijd ineens met yoga. Ik vond dat een beetje vreemd. Nu begrijp ik het. Yoga zorgt voor rust in je geest en lijf. Je leert jezelf en je lijf beter kennen. Op deze manier creëer je meer rust en kun je beter omgaan met emotionele klachten.
Tip 4: Wees open
Verberg niet dat je in de overgang bent. Wees er open over naar je omgeving. Dit brengt begrip met zich mee. Mensen begrijpen je, zullen je helpen en houden rekening met je. Jij hebt zo minder stress en kunt beter omgaan met overgangsklachten.
Conclusie
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kun je als vrouw in de overgang last krijgen van heftige emoties.
Veel vrouwen denken dat er niets aan te doen is, maar dat is niet waar. Met mijn tips zul je meer grip krijgen op je emoties en er uiteindelijk ontstaat er een nieuw persoon die goed om kan gaan met de overgang.
Er zitten diverse bruikbare tips tussen, waaronder tip 2. Met het boek ‘Overwin je overgang’ kun je erg veel bereiken.
Ria Kamelle is een ervaringsdeskundige en sluist je goed door de overgang heen. Ik raad je dan ook zeker aan om deze tip op te volgen. Er is geen weg terug als je in de overgang zit, maar wel een nieuwe deur die opengaat.