Wat moet je weten over Overgang en anticonceptie?

De overgang is een niet-gekozen periode waar een vrouw door heen moet gaan. In de overgang gaat het lichaam behoorlijk veranderen, waardoor de vrouw uiteindelijk niet meer vruchtbaar is. Na de overgang is een vrouw zodoende niet meer in staat om kinderen te krijgen. In het lichaam zelf vinden ongelooflijk veel veranderingen plaats, waardoor vrouwen ook met de welbekende overgangsklachten te maken krijgen. Wat de klachten zijn en in hoeverre deze bij de vrouw te voelen zijn, verschilt van vrouw tot vrouw.

Een interessant onderwerp binnen de overgang is de anticonceptie. Is het mogelijk om tijdens de overgang met anticonceptie te stoppen? Wat is het advies van de medische wereld hierin? En wat is het verband tussen anticonceptie en de menopauze? Je leest het allemaal in dit artikel!

Wat is de overgang?

hormonen overgang 3

Gedurende het leven komt een vrouw in meerdere periodes terecht. Volgens velen is de overgang echter de meest vervelende periode. In deze periode verandert de hormoonhuishouding van de vrouw. Dit betekent dat sommige hormonen minder aangemaakt worden en sommige hormonen helemaal niet meer aangemaakt worden. Een van de gevolgen hiervan is dat een vrouw uiteindelijk niet meer vruchtbaar is. Maar, tijdens de overgang zelf krijgt een vrouw ook met meerdere gevolgen te maken.

De overgangsklachten worden, helaas, door veel vrouwen behoorlijk goed gevoeld. Bekende klachten zijn onder andere de opvliegers, stemmingswisselingen en pijn op de borsten. Deze klachten komen voort uit de verandering van de hormoonhuishouding.

De functie van de hormonen moet door andere lichaamsonderdelen overgenomen worden. Dit gaat echter niet zonder weerstand; hierdoor krijgt een vrouw met dergelijke klachten te kampen.

Maar, hoe zit het dan precies met de anticonceptie? De anticonceptie zorgt er normaliter voor dat je niet zwanger kunt raken. Wat nou als je überhaupt niet meer zwanger kunt raken aangezien je de menopauze hebt gehad? Kan je dan direct stoppen met anticonceptie? Of is het beter om door te gaan? Wij zijn op onderzoek gegaan.

Overgang

Het is allereerst goed om te weten dat de overgang nooit hetzelfde is. Bij sommige vrouwen begint de overgang al heel vroeg, terwijl andere vrouwen op hun 55e jaar pas in de overgang terecht komen. Ook de intensiteit van de overgangsklachten en de duur van de overgang verschilt van persoon tot persoon. Normaliter duurt de overgang zeker enkele jaren. Gedurende deze overgang gaat het vrouwelijk lichaam langzaamaan veranderen, waarbij uiteindelijk de vrouw onvruchtbaar raakt.

Een belangrijk onderdeel van de overgang is de menopauze. De menopauze is de allerlaatste menstruatie die een vrouw heeft. Na deze menopauze kan je in feite stoppen met de anticonceptie. Maar, je weet pas 12 maanden na dato of het ook daadwerkelijk de menopauze was. Indien je 12 maanden achter elkaar niet meer ongesteld bent geraakt, is dat een teken dat de menopauze achter de rug is.

Op het moment dat je bijvoorbeeld 7 maanden geleden voor het laatst ongesteld bent geweest, moet je alsnog scherp blijven. Je hebt immers de kans dat jouw cyclus momenteel onwijs onregelmatig is, waardoor je dus alsnog zwanger kunt raken. Het is dus aan te raden om sowieso door te gaan met de anticonceptie. Doe dit totdat je meer dan 12 maanden niet meer ongesteld bent geweest. Op dat moment weet je het zeker: je hebt 12 maanden geleden de menopauze meegemaakt.

Wanneer kan je stoppen met de anticonceptie?

Een belangrijke vraag voor veel vrouwen is wanneer zij kunnen stoppen met de anticonceptie. Zoals je reeds hierboven hebt kunnen lezen, is dat van meerdere factoren afhankelijk. We kunnen je in ieder geval aanraden om de anticonceptie tót na de menopauze te gebruiken. De toelichting hiervoor kan je hierboven lezen.

Anderzijds wordt vanuit de medische wereld geadviseerd om tot je 52e levensjaar met de anticonceptie door te gaan. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de kans héél klein is dat je na je 52e levensjaar nog zwanger raakt. Aan de andere kant kan het beter zijn om tijdens de overgang alsnog met anticonceptie door te gaan. Anticonceptie brengt immers oestrogeen en progestageen in je lichaam. Juist díe hormonen veranderen tijdens de overgang volledig. Het kan dus zo zijn dat de anticonceptie er juist voor zorgt dat je minder overgangsklachten hebt.

ovulatiepijn overgang 2Al met al bestaat er niet één duidelijke richtlijn voor de anticonceptie tijdens en na de overgang. Ons advies is dan ook om altijd uitgebreid met je huisarts te overleggen. Heb je het vermoeden dat je in de overgang bent? Maak een afspraak bij de huisarts en bespreek dit. Je huisarts begint dan ongetwijfeld zelf al over het gebruik van anticonceptiemiddelen.

Indien je graag per direct met anticonceptie wilt stoppen, kan je het beste ook contact leggen met de huisarts. Een huisarts heeft tenslotte onwijs veel ervaring en weet alle ins en outs van de overgang & anticonceptie. Door naar het advies te luisteren, maak je dus de beste keuze.

Een arts kijkt hierbij ook altijd naar het risico op bijwerkingen, het risico op een mogelijke zwangerschap en de aanwezigheid van de overgangsklachten. Als jij onwijs veel last van overgangsklachten hebt, gaat een arts logischerwijs ontzettend kritisch naar alle factoren kijken.

Kortom: maak een afspraak bij de huisarts en volg zijn/haar advies op. Op die manier kan je de overgang draaglijker maken en kan je mogelijk eerder stoppen met de anticonceptie.

Overwin je overgang

Overwin je overgangJe hebt in dit artikel meerdere keren het woordje ‘overgangsklachten’ kunne vinden. Dit woordje kan een onwijs vervelende periode voor een vrouw bezorgen. De overgangsklachten kunnen namelijk hardnekkig en zeer vervelend zijn. Bekende voorbeelden hiervan zijn de stemmingswisselingen en de opvliegers.

Wil jij graag op een zo’n prettig mogelijke manier door de overgang heen fietsen? Wij kunnen het e-book Overwin je Overgang absoluut aanraden. In deze complete gids kan je allerlei informatie over de overgang vinden. De schrijver, Ria Kamelle, heeft dit boek volledig zelf geschreven en zich gebaseerd op haar eigen ervaringen.

Zij heeft in dit boek dan ook enkele handige tips verwerkt waarom je de overgang draaglijker kunt maken. Klinkt dat als muziek in de oren? Klik op deze link om het boek direct met korting aan te schaffen!

Plaats een reactie