Wat kun je doen tegen slecht slapen in de overgang?

De overgang is niet altijd de meest leuke periode voor een vrouw. Dat heeft uiteraard te maken met de lichamelijke- en/of geestelijke klachten. Deze klachten komen puur voort uit de veranderingen waar het vrouwelijk lichaam mee te maken krijgt. Gedurende de overgang verandert tenslotte een groot gedeelte van de hormoonhuishouding. Die veranderingen zorgen uiteindelijk voor vervelende klachten. Een van de meest gehoorde klachten is een gebrek aan slaap. Of beter gezegd: als vrouw zijnde kan je in de overgang zeer slecht slapen.

Hoe komt het dat dit één van de meest gehoorde klachten is? En kan je hier iets tegen doen? Wij zijn op onderzoek uitgegaan en hebben op basis daarvan dit artikel uitgewerkt. In dit artikel kan je dan ook alles vinden over de overgang, de bijbehorende klacht omtrent het slechte slapen en mogelijke opties om dit te voorkomen.

Wat is de overgang?

We hebben hierbij al even kort besproken wat de overgang is. Toch willen we dit ook in dit artikel graag nog iets uitgebreider toelichten. Een vrouw krijgt in haar leven te maken met enkele fases. Deze fases zijn onderdeel van het natuurlijk proces ‘ouder worden’. Een periode daarin is voor de vrouw de zogeheten overgang. Tijdens de overgang verandert de hormoonhuishouding van de vrouw. De veranderingen hebben betrekking op het niet (meer) produceren van bepaalde hormonen. Juist die hormonen zorgen ervoor dat het voor vrouwen mogelijk is om zwanger te raken. Doordat die hormonen niet meer geproduceerd worden, is het voor een vrouw niet meer mogelijk om nadien nog zwanger te raken. Tegelijkertijd brengt de verandering in de hormoonhuishouding dus ook veel klachten met zich mee. Een van de gehoorde klachten daarbij is dat vrouwen slecht slapen tijdens de overgang.

Slecht slapen tijdens de overgang

Tijdens de overgang kan je zowel last van lichamelijke- als van geestelijke klachten hebben. De klacht ‘slecht slapen’ kan eigenlijk in beide categorieën behoren. Het is in ieder geval een feit dat veel vrouwen slecht slapen in de overgang. Hoe dat komt? Dat heeft puur te maken met de veranderingen in de hormoonhuishouding. Die veranderingen zijn behoorlijk ingrijpend en laten je lichaam op een compleet nieuwe manier functioneren. Je lichaam heeft daar enige tijd voor nodig om zich hierop aan te passen. Tijdens die aanpassing is het goed mogelijk dat je moeite hebt om in slaap te komen óf moeite hebt om in slaap te blijven. Veel vrouwen in de overgang worden dan ook gedurende de nacht vaak wakker.

Het wakker worden midden in de nacht kan ook andere oorzaken hebben. Zo hebben veel vrouwen tijdens de overgang last van opvliegers. Bij die opvliegers krijg je het opeens ontzettend warm. Hierdoor ga je zweten en moet je lichaam overuren draaien om weer de ‘normale’ lichaamstemperatuur aan te nemen. Dat proces kan er voor zorgen dat je wakker wordt. In sommige gevallen word je dan ook echt badend in het zweet wakker. Met alle dank aan de opvliegers..

Tijdens de overgang kan je dus ook last van geestelijke klachten krijgen. Die geestelijke klachten kunnen onder nadere voor een gevoel van lusteloosheid zorgen. Daarnaast gaan ook veel vrouwen ontzettend veel piekeren gedurende de overgang. Het piekeren is hierbij ook van invloed op de mate waarin je slaapt. Doordat je zoveel piekert, word je min of meer onrustig van binnen. Doordat je geen rust meer hebt, kan je ook moeilijk de rust pakken tijdens het slapen. Het piekeren is dan ook één van de belangrijkste oorzaken van het slecht slapen in de overgang.

Wat kan je doen aan het slechte slapen in de overgang?

Is het dan ook nog mogelijk om iets tegen het slechte slapen te doen? Doordat je zo slecht slaapt, kan je weer last van andere klachten krijgen. Uiteindelijk kan je in een vicieuze cirkel terecht komen, waarbij de slapeloosheid van grote invloed is op je gemoedstoestand. Het is dan ook belangrijk om na te gaan of je iets tegen het slechte slapen kunt doen. Is dat het geval? Ja, absoluut.

Veel vrouwen geven bijvoorbeeld aan dat zij voor het slapen in een warm bad gaan. Je lichaam bereikt hierbij een hoge lichaamstemperatuur, waardoor je nadien een slaperig gevoel hebt. Dat slaperige gevoel zorgt ervoor dat je makkelijk(er) in slaap valt. Dat is niet alleen het geval bij het nemen van een warm bad; een warme douche brengt hetzelfde resultaat met zich mee.

Daarnaast is het aan te raden om ’s avonds niet met je smartphone te zitten. Voor veel mensen is de smartphone uitgegroeid tot een verslaving. Een verslaving waardoor je vanzelf onrustig gaat worden. Daarnaast is het (felle) licht van de smartphone niet bevorderlijk voor je slaappatroon. Ons advies is dan ook om je smartphone, maar ook je laptop en tablet, links te laten liggen.

Tot slot kunnen we van harte aanraden om een vast patroon aan te gaan houden. Zorg ervoor dat je in de middag of begin van de avond gaat sporten. Vervolgens kan je op je gemakje gaan eten, een boekje lezen en je vervolgens klaar maken om naar bed te gaan. Vervolgens is het aan te raden om weer op tijd op te staan. Als je dit patroon langere tijd in staat kunt houden, gaat je lichaam daar vanzelf aan wennen. Het lichaam weet dat je vroeg gaat slapen en ook weer vroeg uit de veren wilt komen. Het gevolg is het dat het lichaam zich hierop aan gaat passen, waardoor je minder last van slapeloosheid hebt.

Overwin je overgang

Overwin je overgangWe begonnen dit artikel met de magische woorden ‘de overgang is niet altijd de meest leuke periode in het leven van een vrouw’.

Daar kan ongetwijfeld elke vrouw mee instemmen. Toch is het ontzettend belangrijk dat je de overgang op een goede manier weet te overwinnen. Ria Kamelle heeft hier een interessant boek over geschreven.

We kunnen absoluut aanraden om dit boek te lezen en de tips uit het boek op te volgen. Daarmee doe je iets aan de klachten (slapeloosheid), zodat je de overgang gaat overwinnen! Meer informatie over het boek? Bekijk het Overwin je overgang boek hier.

Plaats een reactie