Het onvermijdelijke moment is aangebroken: je bent als vrouw in de overgang gekomen. Hoewel sommige vrouwen hier niks van merken en er gewoon doorheen fietsen, heb jij er misschien wél heel erg veel last van. Geen zorgen, daar hoef je je niet voor te schamen. Je bent echt niet de enige vrouw die er dagelijkse hinder van ondervindt. Wat kan helpen tijdens de overgang?
Tijdens de overgang vinden er veel processen plaats in het vrouwelijk lichaam en dat zou je goed kunnen merken. Ik kan me goed voorstellen dat jij je klachten onder controle zou willen brengen en dat jij naar manieren zoekt hoe je dit zou kunnen doen.
In dat geval komt het goed uit dat je bij dit artikel terecht bent gekomen, want hier ga ik je alles vertellen wat kan helpen tijdens de overgang. Naast de handige tips, krijg je ook veel inhoudelijke informatie te lezen, wat ervoor zorgt dat je de overgang wat beter gaat begrijpen. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees het artikel dan snel verder.
Wat is de overgang precies?
Voordat ik je een aantal handige tips ga geven wat betreft de overgang, is het misschien wel handig om eerst nog even kort in te gaan op de overgang in het algemeen.
Is de overgang precies hetzelfde als de menopauze? Nee, dat is het absoluut niet. Die twee zijn verschillend, hoewel ik wel kan begrijpen dat ze met elkaar verward worden.
Over de duur van de overgang ontstaat vandaag de dag nog een hoop verwarring. Echter is die vraag heel erg simpel te beantwoorden. De overgang kan heel erg kort duren, maar ook een langere tijd. Dat kan wel tussen de 5 en 10 jaar duren. Natuurlijk kan dat ook een stuk korter of langer zijn.
Wat doet de daling van oestrogeen met ons lichaam?
Het geslachtshormoon oestrogeen zorgt er normaliter voor dat een vrouw een eisprong krijgt en bevrucht kan worden. Word het eitje niet bevrucht, dan word je ongesteld.
Tijdens de overgang stopt de productie van oestrogeen. Door deze daling van oestrogeen ontstaan hormoonschommelingen die als gevolg de overgangsklachten veroorzaken. Die komen je vast wel bekend voor.
Je ziet dus dat die daling van oestrogeen in het lichaam heel wat teweeg kan brengen. Hoewel de overgangsklachten je vast wel bekend voor komen, heb ik er hieronder een aantal voor je op een rijtje gezet:
- Hoofdpijn
- Opvliegers
- Nachtzweten
- Gewichtstoename
- Stemmingswisselingen
- Droge of onzuivere huid
- Onregelmatige menstruatie
Wat kan helpen tijdens de overgang? Handige tips!
Of je af kan komen van overgangsklachten, dat zal misschien een beetje lastig worden. Maar wees alsjeblieft niet getreurd, want de klachten verminderen is zeker niet onmogelijk. Dat is een fijn vooruitzicht, toch?
Ik heb een aantal handige tips voor je die jou kunnen gaan helpen tijdens de overgang. Deze tips hebben geen drastische maatregelen nodig, dus je kan er vandaag nog aan beginnen. Lees hieronder verder om erachter te komen welke tips dit zijn en wat jij zelf kan gaan doen.
Drink minimaal 2 liter water per dag
Het is voor ieder mens aan te raden om minimaal 2 liter water per dag te drinken. Het helpt ons gedurende de dag gehydrateerd te blijven en het is ook nog eens heel erg gezond. Door te weinig drinken kan je bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen en dat is niet ideaal.
Vooral tijdens de overgang is het heel erg belangrijk om goed te blijven drinken, het kan namelijk heel erg goed tegen een aantal overgangsklachten. Voorbeelden hiervan zijn hoofdpijn, gewichtstoename en een droge huid. Water zorgt ervoor dat je afvalstoffen uit plast die helpen af te vallen en zorgt ervoor dat je huid weer stralend word. Het voordeel van water is, dat je er zoveel van kan drinken als je zelf wil.
Ben je het water even zat? Dan kan je dit ook gewoon afwisselen met bijvoorbeeld (groene) thee.
Ga lekker bewegen
Bewegen is goed voor lichaam en geest. Dat is je vast wel bekend. Ook tijdens de overgang is het belangrijk om veel te bewegen. Zo raakt je hoofd leeg, kan je even ontspannen en krijg je je gewichtstoename onder controle.
Moet je dan gelijk drie keer per week een uur naar de sportschool. Absoluut niet. Als jij dat niet wil of niet kan, doe dat dan vooral niet. Doe iets wat jij leuk vindt om te doen en wat past bij jouw dagelijkse ritme.
Praat over je overgangsklachten
Over je overgangsklachten praten kan een lastige stap zijn. Je doet het liever niet natuurlijk. Toch kan ik je verzekeren dat het zal opluchten en dat er een last van je schouders zal afvallen. Praat er is over met een vriend, vriendin of een familielid. Misschien hebben zij ook tips voor jou.
Zit jij heel erg met je overgangsklachten en weet je je geen raad meer? Schroom niet en trek aan de bel bij je huisarts. Hij of zij is er tenslotte om jou te helpen en om jou een luisterend oor te bieden.
Trek iets aan wat snel uit kan
Dat klinkt misschien raar, maar ik verzeker je dat het een hele handige tip is. Mocht jij last hebben van opvliegers, dan is het erg prettig als je even iets kan uitgooien om even te kunnen afkoelen.
Draag vooral veel vestjes of shirtjes of truien die makkelijk en snel uit kunnen. Zodra de opvlieger kom opzetten, kan jij snel iets uitgooien.
Wat kan mij helpen om de overgang te overwinnen?
Je hebt hierboven een aantal handige tips gekregen. Deze tips kunnen jou wel degelijk gaan helpen om met je overgang om te gaan en om de klachten onder controle te krijgen. Dat is natuurlijk geen belofte, want ieder vrouwelijk lichaam werkt nu eenmaal anders. Eigenlijk heb ik nog een laatste tip voor je. Mocht je met de bovenstaande tips niet uit de voeten kunnen óf je wil wat extra’s doen, dan zou dit iets voor je kunnen zijn.
Je overgang kan jij overwinnen. Hoe je dat kan doen? Met het e-book van Ria Kamelle: Overwin je overgang. Hierin vindt jij veel inhoudelijke informatie, ervaringsverhalen van Ria zelf én nog veel meer handige tips.
Conclusie
In dit artikel heb je veel informatie gekregen wat betreft de overgang. Je weet wat het is en hoe de klachten ontstaan. Wil jij weten wat kan helpen tijdens de overgang? Lees de bovenstaande tips.
Zou jij wat meer willen lezen over de overgang en ervaringsverhalen willen lezen? Schaf vandaag nog het e-book Overwin je overgang van Ria Kamelle aan en ontdekt wat het e-book jou allemaal te bieden heeft.