Wat is de menopauze? Alle vrouwen krijgen met de menopauze te maken. Het is een onderdeel van het leven waarin je als vrouw de vruchtbaarheid verliest. Voordat de menopauze begint ben je eerst in de overgang. Dit brengt vaak allerlei vervelende klachten met zich mee. Hier lees je meer over de menopauze.
Wat is de menopauze?
Veel mensen denken dat de overgang en menopauze hetzelfde zijn. Maar dat is zeker niet het geval. De overgang en menopauze zijn namelijk twee verschillende dingen. De menopauze is slechts het moment van de laatste menstruatie en de overgang is het hele proces van het beëindigen van de vruchtbaarheid.
Tijdens de overgang komen er allerlei klachten naar boven die na de overgang vaak ook weer verdwijnen. Soms worden dit ook menopauze klachten genoemd maar eigenlijk zijn het gewoon overgangsklachten.
Wanneer begint de menopauze/overgang?
De menopauze begint voor de meeste vrouwen rond het 50ste levensjaar maar kan ook een aantal jaren eerder of later beginnen. In uitzonderlijke gevallen komt de overgang al veel te vroeg. Dan vindt er een vervroegde overgang plaats.
Tijdens deze periode wordt je lichaam voorbereidt op het niet meer vruchtbaar zijn. De eierstokken maken dan steeds minder oestrogeen en progesteron aan. Uiteindelijk wordt er dan helemaal geen oestrogeen en progesteron aangemaakt en ben je dan niet meer vruchtbaar.
De fasen van de menopauze
De menopauze kent drie fasen die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Afhankelijk van deze kenmerken kun je voor jezelf bepalen in welke fase jij op het moment zit.
Perimenopauze
Bij de perimenopauze begint je menstruatie al wat meer onregelmatig te worden. Maar is het nog niet helemaal gestopt. De gemiddelde leeftijd wanneer de perimenopauze begint is rond het 47ste levensjaar. De meest voorkomende symptomen van deze periode zijn opvliegers.
De menopauze
Als de menopauze begint heb je je laatste menstruatie gehad. Dit is moeilijk aan te geven en wordt meestal pas duidelijk als je als vrouw langer dan een jaar niet gemenstrueerd hebt. Deze periode wordt genomen omdat er tot die tijd nog steeds een onregelmatige menstruatie kan voorkomen. De meest voorkomende symptomen tijdens deze periode zijn opvliegers, vaginale droogheid en slaapproblemen.
De postmenopauze
Als er minsten een jaar geen menstruatie meer is spreken we van de postmenopauze. Dit wil zeggen dat je helemaal geen menstruatie meer hebt vanaf dit punt.
Overgangsklachten die veel voorkomen
Tijdens de overgang gebeurd er veel in je lichaam. Vooral je hormoonhuishouding is tijdens die periode behoorlijk van slag. Hierdoor ontstaan er allerlei overgangsklachten.
Opvliegers
Een van de meest voorkomende overgangsklachten zijn opvliegers. Hierdoor krijg je het ineens heel warm en duurt het meestal enkele minuten tot een half uur. Deze klacht komt over het algemeen vaker voor op de dag.
Slecht slapen
Een ander veelvoorkomende klacht tijdens de overgang is slapeloosheid of slecht slapen. De kans is namelijk groot dat je in de nacht vaker wakker wordt of je niet uitgerust voelt na een nacht slaap.
Depressie
Tijdens de overgang is de kans groot dat je niet helemaal lekker in je vel zit. Alles wordt snel te veel en dat kan zorgen dat je een depressie krijgt. Het kan daarom helpen om tijdens de overgang even een stapje terug te doen zodat je meer rust krijgt.
Gewichtstoename
De meeste vrouwen ervaren tijdens de overgang een behoorlijke toename in gewicht. Dat komt vooral omdat het hele lichaam van slag is. Ook krijg je tijdens de menopauze te maken met een hele boel gevoelens en kan dat je eetpatroon ook beïnvloeden. Ook zorgt de hormoonspiegel ervoor dat je gewicht beïnvloeden.
Het is mogelijk om je gewicht in balans te houden tijdens de overgang. Dit doe je vooral door een gezonde leefstijl te houden en zo veel mogelijk te blijven bewegen.
Spier en gewrichtspijn
Ook spierpijn en gewrichtspijn komt vaak voor tijdens de overgang. De meeste vrouwen ervaren dit vooral in de nek, schouders ellebogen en handen. Ook om deze klachten te verminderen is regelmatige lichaamsbeweging belangrijk.
Minder last ervaren van overgangsklachten
Een van de beste oplossingen om overgangsklachten te verminderen blijkt voor veel vrouwen gezonde voeding te zijn. Tijdens de overgang zijn hormonen in je lichaam uit balans en is gezonde voeding daarom extra belangrijk.
Zorg er daarom voor dat je zoveel mogelijk gezond en gevarieerd eet zodat je de meeste belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.
De overgang is een langdurende periode maar door vooral gezond te leven beperk je veel van de overgangsklachten. Vooral voedingsstoffen als:
- Calcium
- ijzer
- Vezels
Zijn voedingsstoffen die je helpen met het overwinnen van de overgang. Daarnaast is het ook een goed idee om regelmatig actief te sporten. Zo blijft je lichaam ook tijdens de overgang in goede conditie en heb je na de overgangsperiode minder moeite om er weer bovenop te komen.
Om er helemaal voor te zorgen dat je alles doet wat je kunt is het ook belangrijk om voldoende slaap te krijgen. Veel vrouwen ervaren slaapproblemen tijdens de overgang waardoor ze niet aan hun nachtrust komen. Als het je niet lukt om ’s nachts door te slapen, probeer dan nog een paar uurtjes overdag te gaan slapen.
Overwin je overgang boek
Als je na het lezen van deze tips een goed gevoel hebt gekregen over hoe jij de overgang kunt overwinnen, dan raad ik je aan eens naar het boek de overgang te kijken. Dit boek staat namelijk vol met tips die je kunt doen tijdens bepaalde fasen van de overgang.
Het boek is geschreven door een vrouw tijdens de overgang. Ze heeft alle tips die ze zelf heeft ontdekt en toegepast tijdens haar overgangsperiode beschreven in een boek zodat ze jou ook kan helpen de overgang zo rustig mogelijk door te komen.
Voor veel vrouwen heeft de overgang een grote impact op het leven en dat is niet altijd nodig. Met dit boek leer je hoe je overgangsklachten kunt beperken en gewoon door kunt met je dagelijkse leven.
Ben jij benieuwd hoe dit boek jou kan helpen je overgang te overwinnen? Neem dan eens een kijkje op de pagina van het boek. De tips hebben voor haar veel gedaan tijdens de overgang. De kans is groot dat jij er ook veel aan hebt.