Wat is de beste anticonceptiepil bij de overgang?

De overgang is voor onwijs veel vrouwen een vervelende en frustrerende periode. Het vrouwelijk lichaam is aan enkele veranderingen onderhevig, waardoor je last van meerdere klachten kunt krijgen. Deze klachten hebben zowel betrekking op psychische klachten als op lichamelijke klachten. Waar je exact last van krijgt, verschilt echter van vrouw tot vrouw. Dat geldt niet alleen voor het soort klachten, maar ook voor de intensiteit van de klachten. Sommige vrouwen gaan fluitend door de overgang heen, terwijl andere vrouwen echt een vreselijke periode beleven.

Wil je graag de overgang voor jezelf iets draaglijker maken? Dat is mogelijk door tabletten of medicijnen te slikken. Recent schreven we hier al twee artikelen over: de beste overgang tabletten en de beste overgang medicijnen. In dit artikel bespreken we een soortgelijk onderwerp. We zetten namelijk de beste anticonceptiepillen tijdens de overgang op een rijtje. Ook bespreken we wat het belang van een anticonceptiepil tijdens de overgang is en of het aan te raden is om een dergelijke pil te slikken.

Anticonceptiepil en de overgang; hoe zit precies?

Graag willen we allereerst bespreken wat nou verband tussen de anticonceptiepil en de overgang is. Wat hebben deze onderwerpen met elkaar te maken? En in hoeverre kan je überhaupt de pil slikken tijdens de overgang? Als je in de overgang komt, ben je in principe niet meer ongesteld. De menopauze is namelijk de laatste menstruatie die je ooit gehad hebt. Wanneer je de menopauze gehad hebt? Dat kan je pas 12 maanden later vaststellen. Als je namelijk 12 maanden lang niet meer ongesteld bent geweest, ga je dat ook nooit meer worden. De laatste menstruatie wordt daarbij aangeduid met de term ‘menopauze’. Hoe dit exact allemaal in elkaar steekt, vind je in het e-book ‘Overwin je Overgang’ terug. In dat e-book vind je ook allerlei handige tips omtrent de overgang.

Tijdens de overgang krijg je als vrouw zijnde te maken met veranderingen in de hormoonhuishouding. Deze veranderingen zorgen er uiteindelijk voor dat je als vrouw zijnde niet meer zwanger kan worden. Het lijkt dan ook op het eerste oog dat je tijdens de overgang geen anticonceptiepil meer hoeft te slikken; je kunt immers toch niet meer zwanger worden. Dat is echter niet het geval.

De overgang duurt namelijk enkele jaren. Het vrouwelijk lichaam heeft enkele jaren nodig om de overstap te maken van ‘vruchtbaar’ naar ‘niet vruchtbaar’. In deze periode loop je als vrouw zijnde dus altijd nog een (hele) kleine kans om zwanger te raken. Mede daarom blijven veel vrouwen toch de anticonceptiepil slikken, terwijl ze al in de overgang zitten.

Wanneer kan je stoppen met de anticonceptiepil?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het niet altijd aan te raden om direct met de anticonceptiepil te stoppen. Het is echter wel mogelijk om vanaf een leeftijd van 52 jaar definitief te stoppen met de anticonceptiepil. Onderzoek heeft uitgewezen dat de kans héél klein is dat je na die leeftijd nog zwanger kunt raken.

Beste overgangstabletten
Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan is het aan te raden om te wachten tot de menopauze. Je weet echter niet wanneer de menopauze plaats vindt én plaats gevonden heeft. Pas na 12 maanden kan je namelijk de eventuele menopauze aanwijzen.

Ben je 12 maanden achtereen niet meer ongesteld geweest? Dan kan je ook stoppen met de anticonceptiepil. Maar, wat is nou de beste anticonceptiepil tijdens de overgang? Dat is eigenlijk de vraag die centraal staat in dit artikel.

De beste anticonceptiepil tijdens de overgang

De beste anticonceptiepil voor jou is de pil die door jouw huisarts voorgeschreven wordt. Op basis van jouw situatie is een huisarts namelijk in staat om de beste anticonceptiepil te bepalen. Die pil is uiteindelijk de beste keuze, ook als je in de overgang zit.

Krijg je tijdens de overgang nou last van bepaalde klachten? Dan is het advies om altijd bij de huisarts aan de bel te trekken. Mogelijk kan je medicijnen voorgeschreven krijgen of is het toch beter om voor een andere anticonceptiepil te kiezen. Mede hierdoor is het voor ons niet mogelijk om de ‘beste anticonceptiepil voor tijdens de overgang’ aan te wijzen. Het antwoord op die vraag is namelijk compleet afhankelijk van jouw lichaam, de manier waarop het lichaam op de overgang reageert en de anticonceptiepil die je op dit moment slikt.

Overgangsklachten voorkomen

Het staat in ieder geval als een paal boven water dat veel vrouwen last van overgangsklachten hebben. Deze klachten kunnen betrekking hebben op psychische klachten, maar ook op lichamelijke klachten. Klachten zoals opvliegers, pijn op de borst en stemmingswisselingen zijn veelvoorkomende klachten tijdens de overgang. Is het mogelijk om die klachten ook maar enigszins te voorkomen? Volgens de auteur van het e-book ‘Overwin je overgang’ is dat absoluut het geval.

In dit boek staan enkele tips uitgewerkt die betrekking hebben op het voorkomen c.q. zoveel mogelijk wegnemen van de klachten tijdens de overgang. Deze tips hebben onder meer betrekking op het gebruik van medicijnen, tabletten en de anticonceptiepil. Ook vind je in het boek meerdere handige tips terug met betrekking tot de leefstijl. Onderzoek leert ons namelijk dat je met een gezonde leefstijl veel minder last van de overgangsklachten hebt. Zorg dus voor een gevarieerd en gezond voedingspatroon, zorg voor voldoende beweging en voorkom daarmee bijvoorbeeld overgewicht.

Door een gezonde leefstijl er op na te houden, verklein je bovendien de kans op stress. Door stress kan je namelijk nóg meer last van de overgang gaan krijgen. Al met al is het advies dus absoluut om op een gezonde manier te leven. Heb je alsnog last van veel overgangsklachten? Dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden. Mogelijk slik je de verkeerde anticonceptiepil, is het slikken van die pil helemaal niet meer nodig of heb je last van andere klachten. De huisarts is de aangewezen persoon om hier naar te kijken en mogelijke veranderingen aan te brengen in de medicatie. Ook is het mogelijk dat je het advies van de huisarts krijgt om volledig met de anticonceptiepil te stoppen!

Plaats een reactie