De overgang; het is voor veel vrouwen de vervelendste periode in het leven. Tijdens deze periode krijgen veel vrouwen te kampen met verschillende klachten. Deze klachten kunnen betrekking hebben op de mentale toestand, maar ook op de lichamelijke toestand. Zo is het een algemeen bekend probleem dat veel vrouwen tijdens de overgang aankomen. Dit heeft puur te maken met de veranderende hormoonhuishouding en de veranderingen die het lichaam daaropvolgend door moet maken.
Ook blijkt dat behoorlijk wat vrouwen zogeheten emotie-eters zijn. Zodra ze niet lekker in hun vel zitten, gaan ze meer en meer eten. Dat is uiteraard niet bevorderlijk voor het lichaamsgewicht. Heb jij tijdens de overgang ook last van overgewicht? Wil je daar graag op de juiste manier afscheid van gaan nemen? Daarvoor ben je in dit artikel in ieder geval aan het juiste adres. In dit artikel vind je namelijk handige informatie én tips voor het afvallen tijdens de overgang. Wij hebben verschillende onderzoeken geraadpleegd, we hebben vragen aan veel vrouwen in de overgang gesteld en we hebben contact gehad met verschillende wetenschappers. Uiteindelijk hebben we op basis daarvan de beste manier gevonden om af te vallen tijdens de overgang.
Gezond eten en voldoende bewegen
Is het mogelijk om de klachten tijdens de overgang te voorkomen? Nee, het is niet mogelijk om deze klachten volledig te voorkomen. Wat je wel kunt doen, is zo gezond mogelijk leven. Door zo gezond mogelijk te leven, kan je de intensiteit van de klachten namelijk verkleinen. Je hebt hierdoor minder last van de lichamelijke- en/of psychische klachten en kunt daardoor een stuk vrijer door het leven gaan.
Het advies is daarom om altijd gezond te eten en voldoende te bewegen tijdens de overgang. Door dit te doen, kan je bovendien op de juiste manier af gaan vallen. Het is geen hogere wiskunde, maar het is toch een bewezen succesformule. Door gezond te eten, krijg je niet al te veel vetten en dergelijke binnen. Door voldoende te bewegen, worden calorieën op de gewenste manier verbrandt. Hierdoor kan je afscheid nemen van jouw overgewicht en voorkom je dat je té zwaar wordt tijdens de overgang.
Per dag is het aan te raden om minstens een half uur in beweging te komen. Je hoeft daarbij niet 5 kilometer in een half uur hard te lopen. Nee hoor. Het is ook prima om een half uur met een vriendin te wandelen, om een half uur met je hond te wandelen of om een half uur door de prachtige natuur te fietsen. Het draait er onder aan de streep puur om dat je in beweging komt. Hoe intensief deze beweging is, maakt niet eens al te veel uit. Zodra je ook maar enigszins in beweging komt, is jouw lichaam in staat om de calorieën te gaan verbranden. Daardoor kan je afscheid gaan nemen van het overgewicht en kan je dus af gaan vallen tijdens de overgang.
Uiteraard is het daarbij ook belang dat je een gezond voedingspatroon hanteert. Zorg voor voldoende variatie, pas op met ongezonde producten en laat frisdranken en alcohol links liggen. Tijdens de overgang is het overigens sowieso niet aan te raden om alcohol te drinken. Ook met het oog op jouw lichaamsgewicht is het goed om de flessen wijn even te laten staan.
Op het gebied van drinken bestaat er nog één duidelijke tip: drink zoveel mogelijk water. Water is onwijs gezond en helpt bij het afvoeren van de afvalstoffen uit jouw lichaam. Door veel water te drinken, wordt het lichaam min of meer gereinigd. Bovendien zorgt het lichaam voor het benodigde vocht, zodat jouw lichaam optimaal kan presteren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld frisdrank bevat water bovendien geen suiker, waardoor het verreweg het meest gezonde drankje is.
Begin met krachttraining
Wist je dat je met krachttraining meer calorieën verbrandt dan met cardio training? Voor vrouwen in de overgang is het mede daarom absoluut aan te raden om met krachttraining aan de slag te gaan. Je werkt daarom niet alleen aan het verlagen van je lichaamsgewicht, maar ook nog eens aan het versterken van jouw lichaam. Daardoor is jouw lichaam beter in staat om de klachten op te vangen, waardoor je mogelijkerwijs ook minder last van de overgangsklachten gaat krijgen.
Het is dus zeker aan te raden om een abonnement af te sluiten bij de plaatselijke sportschool. Laat je daarbij wel goed adviseren over de oefeningen die je moet doen en de trainingen die je moet volgen. Je moet namelijk waken voor overbelasting en niet direct té enthousiast van start zijn. Bovendien is het belangrijk om de verschillende spiergroepen afzonderlijk van elkaar te gaan trainen. De instructeurs in jouw sportschool kunnen jou ongetwijfeld hiermee verder helpen.
Volg geen té streng dieet
Tijdens de overgang heeft het niet al te veel zin om een streng dieet te volgen. Een keto dieet of een vetarm dieet bieden niet de gewenste oplossing tijdens de overgang. Door dergelijke diëten krijg je namelijk juist een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Tijdens de overgang heeft het lichaam echter behoefte aan alle voedingsstoffen. Het volgen van een strikt dieet levert tijdens de overgang alleen maar een averechts resultaat op.
Let in plaats daarvan simpelweg op wat je eet en beweeg voldoende. Dat is uiteindelijk de sleutelformule om tijdens de overgang af te gaan vallen. Met name de beweging is daarbij onwijs belangrijk. Door dagelijks in beweging te komen, verlies je niet alleen lichaamsgewicht, maar blijf je ook nog eens fit. Dat is ook zeer wenselijk tijdens deze toch wel lastige periode. Door fit te zijn, ben je ook beter in stand om de gehele situatie zo aangenaam mogelijk te maken. Je hebt dan namelijk minder last van overgangsklachten en kunt dus een stuk vrijer leven.
Met de tips uit dit artikel moet je zeker in staat zijn om af te vallen tijdens de overgang. Kom in beweging, hanteer een gezond en gevarieerd voedingspatroon en neem afscheid van de overtollige kilo’s. Het is voor elke vrouw mogelijk om af te vallen, zélfs tijdens de overgang! Bekijk ook eens het programma slank door de overgang.