Tijdens de overgang raak je steeds meer je vruchtbaarheid kwijt. Totdat de hele vruchtbaarheid is gestopt en je niet meer zwanger kunt worden. In dat geval spreken we van de menopauze. In dit blogbericht vertel ik je wat de menopauze precies is en welke gevolgen dat heeft voor je vruchtbaarheid. Lees daarom snel verder.
Wat is de menopauze?
De menopauze is het moment waarop je de laatste eisprong hebt. Dit is de periode van de laatste menstruatie. Dat betekent ook dat je na de laatste menstruatie niet meer vruchtbaar bent en dus niet meer zwanger kunt worden. Toch is het lastig om te bepalen of je in de menopauze in bent gegaan. Je kunt namelijk pas een jaar na je laatste menstruatie met zekerheid zeggen dat je in de menopauze bent gekomen.
De menopauze ontstaat als er geen eitjes meer aanwezig zijn in de eierstokken. Dit verdwijnt natuurlijk niet zomaar. Het aantal eitjes neemt al vanaf middelbare leeftijd af. Bij sommige vrouwen gaat dit veel sneller waardoor een vervroegde overgang plaatsvindt. Maar in de meeste gevallen begint de overgang rond het 50ste levensjaar.
Verschil tussen overgang en Menopauze
De overgang en Menopauze worden vaak door elkaar heen gehaald en gebruikt om hetzelfde proces aan te duiden. Toch is het belangrijk om te weten dat de overgang en menopauze twee heel verschillende dingen zijn. De overgang is namelijk het proces naar het niet meer vruchtbaar zijn toe en de menopauze is het moment waarop je niet meer vruchtbaar bent.
Het grootste gedeelte van dit proces speelt zich af tijdens de overgang. In de overgang komen er allerlei klachten naar voren en heb je als vrouw ook het meeste last van deze periode. Hoewel er tijdens de menopauze ook nog wel wat klachten kunnen voordoen, nemen de overgangsklachten tijdens en na de menopauze flink af.
Hoe ontstaan de overgangsklachten?
Het ontstaan van de overgangsklachten heeft alles te maken met veranderingen in je hormoonspiegel. Er zijn verschillende soorten hormonen die tijdens de overgang schommelen. Deze schommelingen kunnen zorgen voor overgangsklachten
De verschillende hormonen zijn:
- Oestrogeen – ook wel vrouwelijk hormoon genoemd omdat oestrogeen betrokken is bij de ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken. Oestrogenen spelen ook een rol bij de soepelheid van je spieren, slijmvliezen en huid.
- Progesteron – dit hormoon bevordert de voorbereiding van het baarmoederslijmvlies voor de innesteling van een bevruchte eicel.
- Androgeen – mannelijk hormoon waarvan de productie meestal stopt na de overgang.
- Testosteron – vrouwen maken kleine hoeveelheden testosteron aan wat invloed heeft op je seksuele drive, lichaamsbeharing en spierontwikkeling.
- Follikel stimulerend hormoon (FSH) – stimuleert de groei van eiblaasjes (follikels) die vervolgens oestrogeen produceren.
Hoe herken je de overgang?
Voor veel vrouwen is het lastig om te zien dat de overgang is begonnen. De kans is groot dat je in het begin nog geen idee hebt dat je in de overgang bent. Eigenlijk is de overgang al snel te herkennen aan een aantal overgangsklachten die het meeste voorkomen tijdens de overgang.
Een van de meest voorkomende overgangsklachten zijn:
- opvliegers
- slapeloosheid
- Stress
- Duizeligheid
- gewichtstoename
- Verlies libido
- Slechte concentratie
- Onregelmatige hartslag
- Paniekstoornis
- Droge huid
- Misselijkheid
Ondanks dat deze overgangsklachten voorkomen bij veel vrouwen in de overgang, is het nog niet altijd direct duidelijk dat het bij jou ook gaat om de overgang. In eerste instantie zal je niet stil staan bij het feit dat de overgangsperiode is aangebroken. Mocht je twijfelen of je in de overgang bent, dan is het altijd een goed idee om hierover contact op te nemen met je huisarts.
Wat kun je doen om de overgangsklachten te verminderen?
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om de overgangsklachten te verminderen is om ervoor te zorgen dat je zo veel mogelijk gezond eet. Er zijn een aantal voedingsstoffen die je extra goed kunt gebruiken tijdens de overgang. Een van de grootste problemen die vrouwen ervaren tijdens de overgang is dat ze aankomen in gewicht. Ondanks dat ze denken dat ze normaal eten lijken de kilo’s er nog steeds heel makkelijk bij op te komen. Daarom is het een goed idee om bepaalde voedingsstoffen juist meer te nemen en anderen wat minder zoals:
Om de juiste voedingstoffen binnen te krijgen is het een goed idee om je aan de schijf van 5 te houden van het voedingscentrum. De schijf van 5 bestaat uit
- Groente en fruit
- Groente 250 gram per dag
- Fruit 200 gram per dag
- Smeer en bereidingsvetten
- Probeer dit te minimaliseren. Je hebt wel wat vetten nodig maar niet te veel
- Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zaden
- Gevarieerd. Probeer ook eens een dag geen vlees te eten.
- Dranken
- Zo veel mogelijk water of thee
- Af en toe koffie kan geen kwaad
- suikerhoudende dranken vermijden
Naast gezond eten is het natuurlijk ook belangrijk om regelmatig te bewegen. Daarom is het een goed idee om iedere dag minimaal een half uur intensief te bewegen. Dit kan zijn dat je gaat hardlopen, fietsen, naar de sportschool of gaat zwemmen.
Ook regelmatig bewegen is goed voor je lichaam en houdt je hormoonbalans beter op peil.
Overwin je overgang
Hoewel gezond eten en sporten al een heel groot verschil maakt in de mate waarin je klachten zal ervaren, kan het nog steeds regelmatig voorkomen dat een klacht zicht voordoet. Het is dan natuurlijk wel prettig om te weten wat je precies kunt doen om de overgangsklachten direct te verminderen.
Een van de beste hulpmiddelen die er zijn is het boek van Ria Kamelle. Zij heeft namelijk een boek geschreven waarin ze oplossingen geeft voor alle klachten die je kunt ervaren tijdens de overgang. Daarnaast staan er in het boek ook nog allerlei handige tips over de overgang en krijg je meer uitleg over wat de hele periode nou precies met je doet. Als je in de overgang bent is het boek zeker aan te raden om te lezen.
Ook voor je partner is het een goed idee om dit boek te lezen zodat je partner ook begrijpt wat je meemaakt tijdens de overgangsperiode. Ben jij benieuwd naar het boek? Neem dan eens een kijkje op de pagina van Overwin je Overgang.