Wat doet de overgang met je lichaam?

Wat doet de overgang met je lichaam?Wat doet de overgang met je lichaam? Als vrouw zijnde weet je enkele dingen zeker in het leven. Eén van die dingen is het feit dat je in de overgang komt. Het is alleen nog maar de vraag wanneer de eerste tekenen van de overgang zich aan doen. Hier is namelijk geen vaste leeftijd voor aan te wijzen. Sterker nog; verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de uiteindelijke leeftijd waarop je in de overgang komt. Over het algemeen kunnen we stellen dat dit meestal tussen het 40e en 50e levensjaar van start komt.

De overgang heeft een behoorlijk grote invloed op het vrouwelijk lichaam. Een vrouw kan hier dan ook meerdere klachten van krijgen. Deze klachten kunnen zowel geestelijk als lichamelijk zijn. Wees je hier van bewust. De overgang is echt geen pretje. Het lastige daarbij is ook nog eens dat je hier geen invloed op hebt. Het is een volledig natuurlijk proces, waarbij je zelf geen melk in de pap te brokkelen hebt. Je bent overgeleverd aan de streken van je eigen lichaam. Verschillende risicofactoren, zoals roken en een erfelijke aanleg, kunnen invloed op de overgang hebben. Maar, voor de rest is het aan je lichaam zelf.

 

Wat doet de overgang met je lichaam?

 

Gedurende de overgang kan je dus last van meerdere klachten krijgen. Wat deze klachten zoal al zijn? Dat is een behoorlijke lijst om op te noemen. Wij vinden het persoonlijk belangrijker om eerst in te zoomen op de vraag wat er exact in je lichaam gebeurt tijdens de overgang.

 

Hormoonhuishouding

 

Elk mens heeft een zogeheten hormoonhuishouding. Dit is in feite het totale geheel van alle hormonen die in je lichaam aanwezig zijn. Deze hormonen hebben belangrijke lichaamsfuncties en zijn daardoor onmisbaar voor het menselijk lichaam én voor het vrouwelijk lichaam. Gedurende de overgang gaat er echter het één en ander in deze hormoonhuishouding veranderen. Door deze verandering gaat je lichaam een tegenreactie geven, aangezien het lichaam niet gewend is dat je hormoonhuishouding op een dusdanige manier aan het veranderen is.

Het draait bij de overgang met name om de volgende hormonen: oestrogeen en progesteron. Deze twee hormonen houden elkaar normaliter in evenwicht. Maar, als je eenmaal in de overgang zit, wordt de aanmaak van deze hormonen een stukje minder. Dit is een natuurlijk proces waar je dus zelf geen invloed op uit kunt oefenen. Daarnaast is het zo dat je dit meestal niet eens merkt. Pas na enige tijd kunnen klachten zich voordoen. Op het moment dat je in de overgang komt, merk je hier nog niet al te veel van.

 

Oestrogeen

 

Een vrouwelijk lichaam heeft altijd de behoefte aan oestrogeen. Na een bepaalde leeftijd, vanaf wanneer je dus in de overgang bent, wordt dit hormoon minder aangemaakt. Dit hormoon zorgt echter voor een gezonde huid, het behouden van sterke botten en het behouden van je emotionele evenwicht. Als je eenmaal in de overgang zit, wordt dit hormoon dus een stuk minder aangemaakt. Het vrouwelijk lichaam heeft hoe dan ook wel behoefte aan dit hormoon.

Het vrouwelijk lichaam lost dit op door gebruik te maken van het vetweefsel. Dit vetweefsel neemt min of meer de taken van oestrogeen over. Dit is wél te merken aan het lichaam. Een vrouw houdt namelijk, vanaf de overgang, meer vet vast. Dit is een gevolg van het feit dat de functie nu overgenomen is door het vetweefsel. Dit is dan ook één van de facetten waaraan je als vrouw zijnde kunt merken dat je in de overgang zit.

Overigens is het zo dat deze functie normaliter ook een taak van de eierstokken was. Doordat de eierstokken deze functie niet meer uit kunnen voeren, ben je na de overgang ook niet meer vruchtbaar. Dit is een behoorlijk medisch verhaal, maar het belangrijkste is om te weten dat de overgang zorgt voor het feit dat je onvruchtbaar bent. Sterker nog. Na de laatste menstruatie, ook wel menopauze genoemd, kan je simpelweg niet meer zwanger raken.

 

De symptomen

 

Als je in de overgang zit, kan je last krijgen van veel verschillende soorten symptomen. Deze symptomen kunnen uiteindelijk voor zowel geestelijke- als voor lichamelijke klachten zorgen. De aanleiding hiervoor is puur in de verandering van de hormoonhuishouding te vinden. Door deze verandering gaat je lichaam tijdelijk anders functioneren. Het gevolg is dat je last kunt hebben van de volgende symptomen:

  • Een vermoeid gevoel
  • Slapeloosheid
  • Last van opvliegers
  • Last van een depressief gevoel
  • Afname van het libido
  • Moeite om dingen te onthouden
  • Pijnlijke gewrichten en spieren
  • Last van bovengemiddelde hoofdpijn
  • Borsten die bovengemiddeld gevoelig zijn
  • Tandvlees kan meer gaan bloeden
  • Slechte smaak in de mond
  • Last van misselijkheid en/of winderigheid
  • Dunner worden van het haar
  • Angstgevoelens
  • Jeuk
  • Incontinentie

Het mag duidelijk zijn dat sommige symptomen van invloed zijn op het vrouwelijk lichaam. Onder aan de streep kunnen we hoe dan ook concluderen dat de overgang geen gemakkelijke fase is. Een vrouw kan namelijk soms het gevoel hebben dat ze de regie en de controle kwijt is. Ook dat is volledig te wijten aan de verandering van de hormoonhuishouding. Doordat oestrogeen en progesteron in een mindere hoeveelheid aangemaakt worden, gaat je lichaam anders functioneren.

Andere symptomen kunnen overigens ook voor geestelijke klachten zorgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het feit dat je last van stemmingswisselingen kunt krijgen.

 

Wat doet de overgang met je lichaam, en hebben we hier invloed op

 

Vrouwen kunnen nog een bepaalde invloed op het lichaam hebben tijdens de overgang. Het is juist in die situatie ontzettend belangrijk om op een gezonde manier te leven. Zorg voor een gezond voedingspatroon, zorg ervoor dat je voldoende beweegt en leg de sigaretten definitief weg. Door gezond te leven, kan je er voor zorgen dat de klachten in de overgang geminimaliseerd worden.

Het is echter wel noodzakelijk om te erkennen dat je op vele klachten geen invloed hebt. Zoals we al eerder zeiden, heb je zelf geen invloed op je hormoonhuishouding. Dit is een natuurlijk proces, waarbij je overgeleverd bent aan je eigen lichaam. Door op een gezonde manier te leven, ben je in ieder geval in staat om deze klachten te minimaliseren.

 

Plaats een reactie