Wat doet de overgang geestelijk met je?

Wat doet de overgang geestelijk met je?

Wat doet de overgang geestelijk met je? Naast de vele lichamelijke klachten die je als vrouw ervaart tijdens de overgang, kan het ook voorkomen dat je een aantal geestelijke overgangsklachten ervaart.

Wat doet de overgang geestelijk met je

Vooral de geestelijke klachten tijdens de overgang kunnen zorgen voor vervelende situaties. Daarom is het belangrijk om hier zo snel mogelijk iets mee te doen. In dit blogbericht lees je er meer over.

 

Wat is de overgang?

 

De overgangsperiode is een periode bij vrouwen waarbij je als vrouw je vruchtbaarheid verliest. De overgang kan in sommige gevallen wel 8 jaar duren. Daarom is het belangrijk om te weten wat je kunt doen tegen bepaalde overgangsklachten zodat je makkelijker de overgang doorkomt.

Veel vrouwen ervaren vooral last van lichamelijke klachten tijdens de overgang. Maar ook geestelijke klachten kunnen zich voordoen. Dat komt omdat er tijdens de overgang veel verandert in het lichaam van een vrouw, waarbij hormonen een grote rol spelen.

 

Wat doet de overgang geestelijk met je?

 

Tijdens de overgang is de hormoonspiegel uit balans. Hierdoor ontstaan verschillende lichamelijke en geestelijke klachten.

De meest voorkomende geestelijke klachten tijdens de overgang zijn:

  •  nervositeit en paniekgevoelens
  • weerzin
  • onrustig gevoel
  • verwardheid
  • vergeetachtigheid
  • bezorgdheid
  • depressie

Om ervoor te zorgen dat je minder last krijg van deze klachten tijdens de overgang zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

 

Wat doet de overgang geestelijk met je

Wat doet de overgang geestelijk met je, en zijn er tips die je verder helpen?

 

De overgang brengt veel verschillende klachten met zich mee. Zowel lichamelijke als geestelijk klachten kunnen ontstaan door veranderingen in je hormoonspiegel.

Vooral de geestelijke overgangsklachten kunnen je leven een stuk moeilijker maken. Daarom besteden we in dit blogbericht meer aandacht aan de geestelijke klachten.

 

1. Accepteer dat je in de overgang zit

 

Elke vrouw komt op het punt dat de overgang nadert. Het is begrijpelijk dat je er niet direct aan wilt geloven, omdat het een nieuwe fase van je leven is.

Op het moment dat de vruchtbaarheid stopt, is het niet meer mogelijk om kinderen te krijgen.

Toch is het belangrijk om te accepteren dat de overgang nadert, zodat je er het beste van kunt maken.

 

2. Praat over je klachten

 

Om ervoor te zorgen dat je zelf niet met de klachten blijft zitten is het belangrijk om te praten over je gevoelens. Dit is niet alleen prettig voor jezelf maar helpt ook bijvoorbeeld je partner om je situatie beter te begrijpen.

Door te praten over je gevoelens kunnen de mensen om je heen je helpen de overgang makkelijker door te komen en zodanig rekening met je houden.

 

3. Neem meer tijd om te genieten

 

Tijdens de overgang kunnen emotionele gevoelens hoog oplopen. Vooral als je naast dat je in de overgang bent ook nog een stressvol leven hebt.

Daarom raad ik je aan om tijdens de overgang wat meer te genieten van je leven en wat minder verplichtingen aan te gaan.

Door meer te genieten, heb je minder last van emotionele gevoelens en geestelijke klachten.

 

4. Eet en leef gezond

 

Om ervoor te zorgen dat je minder last krijgt van hormoonschommelingen is het een goed idee om gezond te eten en regelmatig te bewegen. Met een gezond lichaam heb je veel minder last van overgangsklachten omdat je je hormoonspiegel helpt om balans te vinden.

Eet vooral veel groente en doe minimaal één uur per dag aan intensieve sport. Dan zal je merken dat zowel de lichamelijke als geestelijke overgangsklachten een stuk minder zijn.

 

5. Besef dat de overgang iets tijdelijks is

 

Hoewel de overgang in sommige gevallen behoorlijk lang duurt, is het belangrijk dat je beseft dat de overgang iets tijdelijks is. Op dit moment lijkt de overgang wellicht oneindig. Maar ook aan deze periode komt een eind.

Na de overgang kun je je oude leven weer oppakken en zal je hierbij geen last meer hebben van klachten.

 

6. Wat doet de overgang geestelijk met je? Gelukkig kan je dit verminderen met medicijnen

 

Naast de dingen die je zelf kunt doen om overgangsklachten te verminderen is het ook mogelijk om via je huisarts medicijnen te krijgen.

Mocht je zelfstandig niet goed om kunnen gaan met je overgangsklachten, raad ik je aan eens contact op te nemen met je huisarts om daar de mogelijkheden te bespreken.

 

7. Blijf rustig en ontspannen

 

Vooral wanneer je een onrustig gevoel krijgt is het belangrijk om rustig te blijven. Als je namelijk niet rustig blijft zullen de klachten alleen maar erger worden en wordt het steeds lastiger om je lichaam de baas te blijven.

Probeer daarom als je je onrustig voelt, even wat tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen. Ook werkt het goed om in de avond even een avondwandeling te maken en je hoofd leeg te maken.

 

8. Hormoon therapie of anticonceptiemiddel tegen overgangsklachten

 

Om ervoor te zorgen dat je minder last hebt van overgangsklachten kan hormoontherapie of een anticonceptiemiddel daarbij helpen. Deze methoden zorgt ervoor dat het tekort aan oestrogeen en progesteron wordt aangevuld.

Wel is het belangrijk om te weten dat als je nog niet in de overgang bent, of als de overgang nadert het geen goed idee is om deze middelen te gebruiken. Hierdoor merk je namelijk niet dat je in de overgang bent .

 

Overwin je overgang E-book

 

Je weet nu wat de overgang geestelijk met je doet. Om ervoor te zorgen dat je de overgang zo makkelijk mogelijk doorkomt, raad ik je aan om eens te kijken naar het Overwin je overgang E-book van Ria Kamelle te kijken.

Tijdens haar overgangsperiode ervoer zij zelf ook verschillende overgangsklachten en heeft ze daarom besloten een boek te schrijven die andere vrouwen helpt om te gaan met de overgang.

In dit boek lees je alle belangrijke informatie over de overgang zoals:

  • Hoe jij direct beter in je vel zit tijdens de overgang
  • Oplossingen en tips om de 28 mees voorkomende overgangsklachten tegen te gaan.
  • Oefeningen die je helpen tegen de overgang
  • Wat belangrijk is om te weten over de overgang
  • Welke voedingsstoffen het meest belangrijk zijn tijdens de overgang
  • Hoe je in 3 stappen niet meer hoeft te vechten tegen de overgang

En nog veel meer.

Als jij makkelijker de overgang door wilt komen is dit boek perfect voor jou. Hier lees je namelijk alle tips die je nodig hebt om zo min mogelijk last te ervaren van de overgang.

 

Plaats een reactie