Wanneer komt een vrouw in de overgang? Voor iedere vrouw is gaat het gebeuren. De overgang. Vrijwel iedere vrouw weet dat de overgang niet echt een fijne tijd is. Toch kun je de overgang als vrouw best goed doorkomen. Maar wanneer kom je als vrouw in de overgang? Hoe herken je dat je in de overgang bent? Wat kun je allemaal doen tegen de vervelende overgangsklachten? Dat lees je in dit blogbericht.
Wanneer kom je als vrouw in de overgang?
Iedere vrouw komt in haar leven in de overgang. De gemiddelde leeftijd wanneer de overgang bij een vrouw begint is rond het 44ste levensjaar. Het kan zijn dat jij al eerder in de overgang komt, maar het kan ook zijn dat je pas later in de overgang bent.
Zelfs als je 55 jaar bent kun je nog in de overgang komen. Dat is namelijk voor iedere vrouw anders.
De overgang heeft verschillende fasen en de overgang neemt een behoorlijke tijd in beslag. Dan is het natuurlijk wel belangrijk om te weten hoe je de overgang het beste doorkomt en zo min mogelijk van de vervelende klachten ervaart.
Om erachter te komen of je in de overgang bent, is het ook handig om te weten hoe je herkent dat je in de overgang bent.
Hoe herken je dat je in de overgang bent?
Als je denkt dat je in de overgang bent, is de kans groot dat je bij elke klacht die je hebt direct aan de overgang denkt. Dat is natuurlijk normaal omdat de overgang heel veel verschillende klachten kent. Toch zijn er ook nog andere manieren om de overgang te herkennen dan alleen maar te kijken naar de klachten die je ervaart.
Een van de belangrijkste symptomen waaraan je kunt herkennen dat de overgang in aantocht is, is de verandering in je menstruatie cyclus. Als je al die tijd een regelmatige menstruatie hebt gehad en dat steeds onregelmatiger wordt, kan dat een teken zijn dat de overgangsperiode begint.
Het zou dan zomaar kunnen zijn dat je ineens twee weken te laat bent, of zelfs een hele maand overslaat. Als je denkt dat je in de overgang bent, kun je altijd eens een afspraak maken met je huisarts. Hij of zij kan dan met je meekijken of het inderdaad om de overgang gaat.
Daarnaast is er ook een ander symptoom waaraan je kunt merken dat de overgang begint. Dat is namelijk dat je veel minder afscheiding hebt. Een ander kenmerk van de overgang is dat je ineens veel slechter slaapt, of midden in de nacht wakker wordt. Dit hoeft natuurlijk niet direct met de overgang te maken te hebben, maar het zou wel kunnen.
Als je al last hebt van meerdere overgangsklachten, is de kans groot dat de overgang is begonnen. Het is dan altijd een goed idee om eens contact op te nemen met je huisarts, om te kijken of het inderdaad om de overgang gaat.
Wat kun je doen tegen overgangsklachten?
Wat de overgang voor veel vrouwen vaak ondragelijk maakt, zijn de vele overgangsklachten die erbij komen kijken. Er zijn heel veel verschillende overgangsklachten waarmee jij te maken kunt krijgen. Toch kun je veel van de klachten verminderen door vooral tijdens de overgangsperiode gezond te eten en regelmatig te sporten.
Tijdens de overgangsperiode raakt namelijk je hormoonhuishouden uit balans. Als je daarnaast ook nog eens ongezond leeft, hebben de hormonen vrij spel. Dit zorgt voor hele onstabiele hormonen die allerlei overgangsklachten kunnen opwekken.
Door een gezonde leefstijl aan te leren is de kans groot dat jij veel minder last zal ervaren van de veel voorkomende overgangsklachten.
De kans is groot dat jij bekent bent met een van de meestvoorkomende klacht: Opvliegers. Toch is komt deze overgangsklacht lang niet altijd voor. Daarnaast is dit ook niet een van de klachten die vaak als eerste voorkomt.
Als je regelmatig last hebt van opvliegers kun je er vanuit gaan dat de overgang is begonnen. Toch is komt het vaak als eerste voor dat de menstruatie onregelmatig wordt en dat je last krijgt van slaap problemen.
Niet alleen slaap je minder goed tijdens de overgang, het kan ook voorkomen dat je slechter kunt doorslapen waardoor je midden in de nacht wakker wordt. In sommige gevallen kan het ook voorkomen dat je vrijwel helemaal geen last krijgt van overgangsklachten. Het is dan ook een stuk lastiger om de overgang te herkennen.
Overwin je overgang boek
De meeste vrouwen die in de overgang zijn, hebben we last van meerdere overgangsklachten. Om de overgang door te komen is het dus handig om te weten wat je het beste kunt doen bij bepaalde klachten. Een goed boek dat je helpt je overgangsklachten te overwinnen is het boek “overwin je overgang” van Ria Kamelle.
Zij heeft het boek geschreven toen ze zelf ook in de overgang was. In haar overgangsperiode kon ze niet echt goede tips vinden die haar zouden helpen om de overgang goed door te komen. Aangezien ze zelf oplossingen heeft gevonden voor veel van de meest voorkomende overgangsklachten, besloot ze er een boek van te maken.
In het boek overwin je overgang krijg je praktische tips om als vrouw de overgang zo goed mogelijk door te komen. Alle dingen die bij haar hielpen heeft ze beschreven.
Als jij met minder of zelf zonder problemen de overgang door wilt komen is dit boek dus een echte aanrader. Daarnaast is het ook een goed idee om dit boek eens aan je partner te laten lezen. Zo kan ook je partner leren wat de overgang precies is en kan je partner je beter steunen als jij door een moeilijke periode gaat.
Ben jij benieuwd hoe dit boek je helpt de overgang te overwinnen? Op de pagina van Overwin je overgang lees je uitgebreide informatie over het boek en de schrijfster Ria Kamelle.
Klik hier om naar de pagina van overwin je overgang te gaan. Je kunt dan zelf bepalen of het boek iets voor je is en of je het wilt gaan gebruiken.