Wanneer is de overgang voorbij?

Wanneer is de overgang voorbij? De overgang kan behoorlijk wat jaren in beslag nemen en het verschilt per vrouw wanneer de overgang aan zijn einde komt. De overgang is voorbij als je een jaar aaneengesloten niet meer gemenstrueerd hebt. Hier lees je er meer over.

Hoe lang duurt de overgang gemiddeld?

Hoe lang de overgang duurt is voor iedere vrouw anders. Wel is het duidelijk deze periode een lange periode in beslag kan nemen. Soms 10 jaar en soms langer.

Vaak wordt de overgang verward met de menopauze en soms wordt er gedacht dat de twee hetzelfde zijn.

Toch is het goed om te weten dat deze periode bestaat uit meerdere fases. De menopauze is een fase in de overgang.

Daarbij verschilt het ook per vrouw hoelang iedere fase duurt.

Hoe weet je wanneer de overgang voorbij is?

Je kunt spreken van het einde van de overgang als je een jaar aaneengesloten niet meer hebt gemenstrueerd. Dat is vaak een indicatie dat het proces zo goed als voltooid is. Echter betekent het niet dat als deze periode aan haar einde komt, je ook direct verlost bent van alle overgangsklachten.

Het kan namelijk nog een behoorlijke tijd duren voordat je hele lichaam is hersteld en je volledige hormoonbalans weer op een goed niveau gebracht is.

Het is dus aan de overgangsklachten niet te herleiden of het voorbij is omdat ook na de overgangsperiode zich nog steeds bepaalde klachten kunnen voordoen. Wel zijn de klachten dan in veel mindere mate aanwezig.

Hoe zit het met overgangsklachten?

Overgangsklachten vinden gedurende alle fases plaats. Het kan zijn dat jij heel veel last ervaart van overgangsklachten, maar het kan ook zijn dat je de overgangsperiode probleemloos doorkomt.

Toch is de kans wel klein dat je helemaal geen last krijgt van overgangsklachten omdat er tijdens de overgang veel gebeurd met je lichaam en vooral je hormonen.

Een verandering in je hormoonhuishouden is een van de grootste redenen waardoor jij mogelijk last krijgt van overgangsklachten.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om overgangsklachten te verminderen of in sommige gevallen zelfs helemaal probleemloos de overgang door te komen. Dit gebeurd in uitzonderlijke gevallen.

Overgangsklachten voorkomen

Hiervoor hebben we je al verteld dat het mogelijk is om ervoor te zorgen dat je minder last hebt van overgangsklachten. Dit doe je vooral met gezonde voeding. Tijdens de overgang heeft je lichaam namelijk moeite met het behouden van een goed hormoon balans. Als je daarnaast ook nog ongezonde voeding eet, maak je het voor je lichaam extra moeilijk.

Daarom is het belangrijk om je lichaam tijdens de overgangsperiode zo gezond mogelijk te houden. Je merkt dan direct dat je minder last hebt van overgangsklachten.

Daarnaast is ook regelmatig sporten belangrijk. Ook dit draagt bij aan een beter hormoonbalans. Door de combinatie goed te doen kom je makkelijker de overgang door.

Vaak hoor je ook dat een vrouw tijdens de overgang wat kilo’s aankomt. Dit komt niet direct door slechte voeding, maar meestal doordat het lichaam anders reageert.

Meest voorkomende overgangsklachten

De meest voorkomende overgangsklachten zijn overgangsklachten die de meeste vrouwen ervaren tijdens de overgang. Dat betekent ook dat voor jou de kans het grootste is dat je deze overgangsklachten ervaart.

Dit zijn de meest voorkomende overgangsklachten:

 

  • Opvliegers
  • Gewichtstoename
  • Nacht zweten
  • Vermoeidheid
  • Droge huid
  • Vermoeide spieren
  • Vaginale droogheid
  • Stemmingswisselingen
  • Lager libido
  • Slapeloosheid
  • Geheugenverlies
  • Moeite met concentreren
  • Innerlijke onrust
  • Neerslachtigheid
  • Prikkelbare gevoelens

Ook kun je aan deze overgangsklachten vaak ontdekken dat je in de overgang bent. Dat dit de meest voorkomende overgangsklachten zijn, betekent niet direct dat jij ook last krijgt van al deze overgangsklachten. Het zou zomaar kunnen dat jij juist weer last krijgt van hele andere overgangsklachten, of enkele van deze.

Voor veel vrouwen is de overgang mede door de overgangsklachten een lastige periode. Het is dan ook belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert. Als jij het even niet meer ziet zitten en voelt dat je rust nodig hebt, is het ook belangrijk om hier gehoor aan te geven.

Als je namelijk gewoon doorgaat ondanks dat je tekenen voelt dat je beter even wat anders kunt doen, bestaat de kans dat je daarmee nog meer overgangsklachten krijgt.

Vaak kiezen vrouwen ervoor om tijdens de overgangsperiode even wat minder te gaan werken en wat vaker leuke dingen te doen. Dit kan je helpen om de overgangsperiode beter door te komen.

 

Overwin je overgang

Als je niet precies weet hoe jij de overgangsperiode op een goede manier doorkomt, is het een goed idee om eens te kijken naar het boek Overwin je overgang van Ria Kamelle.

Ria is een vrouw die tijdens de overgang veel last heeft gehad van overgangsklachten. Omdat ze tijdens haar overgangsperiode geen goede tips kon vinden om de overgangsperiode beter door te komen, heeft ze zelf allerlei dingen geprobeerd om te kijken of het werkt.

In het boek Overwin je overgang vindt je allerlei praktische tips en ervaringen die Ria tijdens haar overgangsperiode heeft meegemaakt.

Het boek dat ze geschreven heeft, heeft ze geschreven om ook andere vrouwen in de overgang te helpen. Zo hoopt ze dat jij dankzij haar tips de overgang makkelijker door komt en minder last ervaart van vervelende overgangsklachten.

Daarnaast geeft Ria ook aan dat het boek overwin je overgang een goed boek is om te delen met je partner. De kans is groot dat jouw partner niet goed begrijpt wat jij doormaakt. Door je partner dit boek te laten lezen krijgt hij een beter idee van wat de overgang precies is en hoe je daar samen het beste mee omgaat.

Ondanks dat de overgangsperiode vaak vervelend  is zal je er toch het beste van moeten maken. Met het boek Overwin je overgang gaat dat zeker lukken. Je staat er dan niet alleen voor en zelfs je partner leert begrijpen wat jij meemaakt.

Ben jij benieuwd wat je allemaal leert in het boek? Dan raad ik je aan om eens een kijkje te nemen op de pagina van Overwin je overgang.

Plaats een reactie