Wanneer is de overgang officieel afgelopen?

Wanneer is de overgang officieel afgelopen? Vanaf het moment dat je in de overgang zit en wanneer je last krijgt van de overgangsklachten, vraag je je vast af wanneer dat moment is aangebroken. Zeker als je dagelijks veel last hebt van de overgangsklachten, wil je dat het snel voorbij is.

Het is heel erg begrijpelijk dat je dat graag wilt. De overgang is redelijk onvoorspelbaar en daarom kan je redelijk in het duister tasten wat dat betreft. In dat geval is het een geluk bij een ongeluk dat je terecht bent gekomen bij dit artikel.

In dit artikel ga ik je vertellen wanneer de overgang officieel afgelopen is én krijg je meer algemene informatie over de overgang zelf. Straks ben jij hier helemaal van op de hoogte en ben jij in staat de overgang beter te begrijpen. Zoek jij naar behalve informatie ook naar een bron van herkenning? Ook dat ga je later in dit artikel kunnen vinden. Lees het artikel helemaal tot het einde om je antwoorden te kunnen vinden.

Wanneer is de overgang officieel afgelopen?

Je vraagt je dus af wanneer de overgang officieel afgelopen is. Je bent tenslotte niet voor niks bij dit artikel terecht gekomen. Om je gelijk antwoord te kunnen geven op de vraag, gaan we dit artikel daar ook mee beginnen.

Omdat de overgang redelijk onvoorspelbaar is, kan er niet precies gezegd worden wanneer de overgang officieel afgelopen is. Sterker nog, er is niet eens te voorspellen wanneer deze begint. De overgang is officieel afgelopen als je een heel jaar niet meer ongesteld bent geweest. Dus, een jaar nadat je voor het laatst hebt gemenstrueerd is het voorbij. Toch kan het lijken alsof het nog niet voorbij is. Daar vertel ik je later meer over.

 

Wanneer merk je dat de overgang officieel afgelopen is?

Als de overgang eenmaal afgelopen is, dan wil je dat wel zeker weten. De vraag is nu dus, of je kan merken dat de overgang afgelopen is. Als we naar het algemene plaatje kijken, dan is de overgang officieel afgelopen als je een jaar niet meer ongesteld bent geweest. De periode tussen de laatste menstruatie en een jaar later, dat is officieel de overgang.

Na een jaar niet meer gemenstrueerd te hebben, is dat voorbij. Je zou dus ook kunnen zeggen dat je onvruchtbaar bent geworden. De productie van eisprongen is namelijk gestopt en je menstrueert ook niet meer. Stoppen de overgangsklachten dan direct als je overgang voorbij is? Soms wel, maar dat is niet altijd zo. Je kan zelfs nog meer dan 10 jaar last blijven houden van de overgangsklachten. Gelukkig is ieder lichaam anders en is dat per persoon erg verschillend. Mocht jij na de overgang nog last hebben van de overgangsklachten, dan hoef je daar niet gelijk van te schrikken. Dat is namelijk normaal.

 

Die overgangsklachten, hoe ontstaan die?

Die overgangsklachten, die ontstaan toch zomaar, zonder reden? Dat is niet helemaal waar. Natuurlijk kan je niet precies zeggen wanneer ze naar de oppervlakte komen drijven, maar er zit wel een duidelijke oorzaak achter deze klachten.

Een vrouw heeft geslachtshormonen. Dit zijn bijvoorbeeld de hormonen oestrogeen en progesteron. Dit zijn niet de enige geslachtshormonen, maar in dit artikel zoomen we hier even op in. Wat deze geslachtshormonen precies doen? Deze zorgen kort gezegd voor de vruchtbaarheid van een vrouw en regelen de menstruatiecyclus. Er kan een eisprong geregeld worden, een eicel vrijkomen en het slijmvlies in je baarmoeder bouwt zich op. Word de eicel niet bevrucht, dan breekt alles zich af en word je ongesteld. Een bekend proces, toch?

Tijdens de overgang daalt de productie van de geslachtshormonen. Voornamelijk oestrogeen speelt hierbij de grootste rol. De productie daalt, de cyclus word anders en je menstruatie stopt. Omdat het hormoon oestrogeen daalt en de hormoonhuishouding anders word, kunnen de overgangsklachten duidelijk de kop gaan opsteken. In principe spreken we van hormoonschommelingen.

Wanneer is de overgang officieel voorbij?

Welke overgangsklachten komen het meeste voor?

De overgang kan een aantal klachten met zich meebrengen. Dat zijn de overgangsklachten. Je hebt hierboven kunnen lezen hoe deze precies ontstaan. De bekendste overgangsklachten heb ik voor je op een rijtje gezet. Hiernaast zijn er nog veel meer, maar dit zijn een aantal voorbeelden die vaker voorkomen bij vrouwen. Herken jij er eentje?

  • Gewichtstoename
  • Stemmingswisselingen
  • Verandering in de menstruatie
  • Nachtzweten
  • Dalend libido
  • Droogheid rondom de vagina
  • Onzuivere of droge huid
  • Opvliegers
  • Hoofdpijn

Waar lees ik meer over de overgang?

Waar zou je meer kunnen lezen over de overgang? Het internet beschikt over veel artikelen en informatie hierover. In dit artikel heb je bijvoorbeeld veel informatie gekregen. Vond je dit interessant en zoek je naar een grote bron van informatie? Dan is Overwin Je Overgang van Ria Kamelle écht iets voor jou.

Overwin je overgang

Ria Kamelle schreef haar e-book naar aanleiding van haar eigen overgang en overgangsklachten. Ze voelde zich helemaal niet begrepen. Niet door haar familie, vrienden en niet door haar huisarts. Ze ging zelf op onderzoek uit en schreef haar ervaringen op.

Dat is nu Overwin Je Overgang geworden. Het e-book staat vol met handige informatie, ervaringsverhalen en waardevolle tips. Mocht jij zoeken naar herkenning of je wilt meer lezen over de overgang, dan is het downloaden van het e-book het zeker waard.

 

Conclusie

Aan het begin van dit artikel was het misschien nog niet helemaal duidelijk voor je. Wanneer is die overgang nu officieel voorbij? In het duister tasten, dat is niet meer nodig. Je weet namelijk wanneer de overgang voorbij is, dat heb je in het artikel duidelijk kunnen lezen.

Wil jij weten wanneer de overgang voorbij is en hoe het zit met de overgangsklachten? Lees het artikel dan nog even vanaf het begin. Dan krijg je antwoord op al je vragen en zal het een stuk duidelijker voor je worden.

Wil jij na het lezen van dit artikel nog veel meer informatie krijgen over de overgang, wil jij handige tips krijgen of ben je benieuwd naar de ervaring van andere vrouwen in de overgang? Download dan het e-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle. Dit e-book geeft jou wellicht de handvaten waar jij zo naar op zoek bent.

Plaats een reactie