Wanneer is de overgang echt voorbij? – Lees hier alles over het einde van de overgang!

Wanneer is de overgang echt voorbij? – De overgang kan heel wat jaren duren. Zo kunnen de overgangsklachten al vóór de overgang beginnen. Bovendien kunnen deze ook nog aanhouden, als de overgang al voorbij is.

Voor iedereen zijn deze klachten anders. Dat geld ook voor de impact hiervan. Zo zijn er veel vrouwen die hier geen of nauwelijks last van hebben. Daarentegen kun hier als vrouw ook dagelijkse hinder van ondervinden. Wanneer is de overgang echt voorbij? Dit zul je je vast afvragen.

Mocht je antwoord willen op al je vragen, zit je hier aan het juiste adres. Hier lees je onder andere wanneer de overgang echt voorbij is.

Wanneer is de overgang echt voorbij?

Hoe lang de overgang duurt in zijn geheel? Daar kan ik je geen feitelijk antwoord op geven. Ieder mens is anders. Zo geld dat ook voor ieder vrouwelijk lichaam.

Over het algemeen kan de overgang tussen de 5 tot 10 jaar duren. Toch zijn er ook steeds meer vrouwen die een overgang ervaren, die langer duurt dan 10 jaar. Het kan vervelend zijn, maar gek is het niet.

Wanneer is de overgang echt voorbij? Dit is van tevoren niet te voorspellen. Er kan niet op de dag af worden voorspeld, wanneer je er vanaf bent. De overgang is echt voorbij, wanneer je een heel jaar lang geen menstruaties meer hebt gehad. Lichte bloedingen, die kunnen nog als menstruatie geteld worden. Pas als het bloeden volledig is gestopt, ben je als vrouw uit de overgang.

Vaak kun je dit een aantal maanden tot jaren zien aankomen. De menstruatiecyclus kan dan al wat veranderingen doormaken. Deze blijven een aantal maanden achterelkaar weg, het bloeden is heviger of juist minder. Daaraan zou je dus kunnen merken, dat er iets aan het gebeuren is.

Hoe weet je dat je in de overgang zit?

Het is niet moeilijk of ingewikkeld om erachter te komen of je in de overgang zit. Sterker nog, dit is iets waar je zelf achter kunt komen.

Met name de overgangsklachten geven aan dat het proces begonnen is. Deze klachten kunnen zich al vrij vroeg gaan ontwikkelen. Dit kan 2 tot 5 jaar van tevoren zelfs. Bovendien geeft je menstruatiecyclus dit ook aan. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kan ook deze een aantal jaren van tevoren veranderen. Iets wat duid op de aankomende overgang.

De overgangsklachten zijn ook niet bij iedereen gelijk. Hetzelfde geld voor de mate hiervan. Wel zijn er een aantal kenmerkende klachten die bij de overgang horen. Mocht je als vrouw in de overgang komen, kunnen de volgende klachten hierbij naar boven komen:

  • Hoofdpijn
  • Stemmingswisselingen
  • Gewichtstoename
  • Onregelmatige of droge huid
  • Nachtzweten
  • Opvliegers
  • Vaker moeten plassen
  • Droogheid rondom de vagina
  • Verlaagd libido
  • Spierpijn
  • Prikkelbaarder
  • Sombere gevoelens
  • Concentratieproblemen

Bovenstaande klachten worden aangeduid als typische overgangsklachten. Deze klachten zijn niet helemaal te voorkomen. Het hoort er nu eenmaal een beetje bij. Wel zijn er meerdere manieren om hiermee om te gaan. Hoe je omgaat met overgangsklachten? In het restant van dit blogbericht lees je hier meer over.

Wanneer is de overgang echt voorbij?

Hoe ga je om met overgangsklachten?

De hevigheid van overgangsklachten kan per vrouw verschillen. Zo is dat eigenlijk met de hele overgang het geval. Er zijn vrouwen die vrijwel niets voelen van de klachten. Daarentegen is er ook een grote groep vrouwen, die hier dagelijks door belemmerd word. Dat kan ontzettend vervelend zijn.

Er zijn tenslotte geen medicijnen die de klachten permanent wegnemen. Deze klachten kunnen zelfs tot na de overgang nog jaren aanhouden. Onder andere hierom, zijn er een aantal manieren die jou helpen bij het omgaan met de overgangsklachten. Hoe je omgaat met overgangsklachten? De volgende manieren zouden iets voor jou kunnen betekenen:

Minderen met werkzaamheden

Werken mét overgangsklachten? Prettig is natuurlijk anders. Mocht je in de gelegenheid zijn, probeer dan wat te gaan minderen met jouw werkzaamheden. Probeer de ontspanning en afleiding op te gaan zoeken.

Dit kan door het uitoefenen van hobby’s, sport of met sociale contacten. Op deze manier kun je je focus verleggen. Bovendien is het erg prettig om in jouw eigen omgeving te zijn, op het moment dat je last krijgt van bijhorende klachten. Niet iedereen heeft deze gelegenheid natuurlijk. Maar wellicht jij wel.

Praat met een huisarts of deskundige

De klachten en bijkomende emoties kunnen heftig aankomen. Dat is niet erg. Door de hormoonschommeling raakt alles in de war. Dat maakt dat je je soms heel somber of rusteloos kunt voelen.

Praten met een huisarts of deskundige kan helpen. Het haalt de last van je schouders. Bovendien heeft hij of zij altijd wat handige tips voor je. Informeer in het ziekenhuis eens naar een overgangsdeskundige. Deze deskundige staat speciaal voor jou klaar, om je verder te helpen.

Let op jouw voedingspatroon

Ons voedingspatroon heeft een grote invloed op ons lichaam. Niet alleen dat, ook op onze mentale gesteldheid. Vettig eten lijkt troost te geven, maar dit is niet altijd het geval. Het kan zelfs averechts werken.

Door een gezond voedingspatroon te hanteren, kun je je beter gaan voelen. Mentaal én lichamelijk. Bovendien kan de gewichtstoename hiermee tot een halt worden geroepen. Drink daarbij voldoende water, om de huid lekker soepel te houden.

Conclusie – Zo overwin jij je overgang!

Wanneer de overgang echt voorbij is? Het is van te voren lastig te voorspellen. We hebben geen glazen bol. Bovendien is iedere vrouw weer anders. Waar kun je op rekenen?

Overwin Je OvergangDat de overgang voorbij is, herken je aan je menstruatie. Heb je een heel jaar niet gemenstrueerd? Dan kun je er vrijwel zeker van zijn, dat de overgang voorbij is.

Is de overgang wat jou betreft een obstakel en kun je hier lastig mee omgaan? Dat is niet erg. Je bent niet de enige vrouw die dit zo ervaart. Speciaal voor jou heeft Ria Kamelle Overwin Je Overgang geschreven. Het e-book staat vol met waardevolle informatie, handige tips en ervaringsverhalen van andere vrouwen. Mocht jij wat hulp willen bij de overgang en deze willen overwinnen. Download dan vooral Overwin Je Overgang van Ria Kamelle. Wie weet helpt het jou wel.

Plaats een reactie