Iedere vrouw zal het herkennen. Je lichaam is duidelijk aan het veranderen. Je menstruatie blijft uit, je krijgt opvliegers, vaak hoofdpijn of misschien wel stemmingswisselingen. Kortom: je merkt dat je in de overgang zit. Dit kan voor een vrouw aardig lastig en vervelend zijn, zowel fysiek als mentaal. Er gebeurt nogal wat in je lijf.
Ik kan me voorstellen dat je hier graag wat aan zou willen doen. Je wilt die klachten immers onder controle houden of zelfs verminderen. Wist je dat dit mogelijk is? Dat er hulp is bij deze overgangsklachten en je de klachten zelfs kan verminderen? Hiervoor kan een overgang coach ingeschakeld worden. Ben je nieuwsgierig geworden? Mooi!
In dit artikel vertel ik je waarom een overgang coach in veel gevallen het verschil kan maken, wat ze voor je kan doen en wat je zelf kan doen om overgangsklachten te kunnen verminderen.
Wat is de overgang ook alweer?
Voordat we verder gaan naar de overgang coach, zoomen we eerst nog even kort in op de overgang in het algemeen. Want is de overgang ook alweer? Dit leg ik je nog even in het kort uit.
Tijdens de overgang stopt je vruchtbare periode. Doordat het hormoon oestrogeen daalt, (het hormoon dat eisprongen stimuleert) kan je veel lichamelijke veranderingen en klachten ervaren. Dit komt mede doordat je hormonen flink aan het schommelen zijn. Je menstruatie zal in het begin nog erg onregelmatig zijn. Uiteindelijk zal je menstruatie helemaal stoppen en uitblijven.
Wat is een overgang coach precies?
Hier ben je vast heel erg benieuwd naar, mocht je er nog nooit van gehoord hebben. Dat ga ik je vertellen.
Een overgang coach (ook wel overgangsconsulente genoemd) is een verpleegkundige die is gespecialiseerd in de overgang en alles daar omheen. Meestal is het een vrouw en kan je haar vinden in het ziekenhuis. Uiteraard zijn er ook coaches/consulenten die een eigen praktijk hebben en je daar verder kunnen helpen. Je mag jezelf niet zomaar overgang coach noemen natuurlijk. Hier zijn de nodige diploma’s en een BIG registratie voor nodig. Een overgang coach heeft dus altijd de nodige medische kennis. Dat is wel een fijn idee, toch?
Wat kan een overgang coach voor je betekenen?
Nu je weet wat een overgang coach is, ben je vast benieuwd hoe ze jou zou kunnen helpen. Ook dat ga ik je vertellen.
Een overgang coach licht onder andere vrouwen voor over het proces van de overgang. Zo legt ze uit wat de overgang is en wat er zoal gebeurt in het vrouwelijk lichaam. Ook wordt er het een en ander verteld over het brein, want daar gebeurt ook het nodige. Wanneer je naar een overgang coach toe wil, dan kan ze het volgende voor je betekenen:
- Biedt een luisterend oor en luistert naar je klachten of verschijnselen.
- Ze probeert te achterhalen of deze klachten een connectie met de overgang of iets anders hebben.
- Brengt problemen duidelijk in kaart, zoals psychische of fysieke problemen.
- Helpt je verder met een eventuele doorverwijzing naar bijvoorbeeld een arts of fysiotherapeut.
Je ziet dat een overgang coach een aantal dingen voor je kan betekenen. Wanneer je erg met de overgang worstelt, dan zou dit wellicht iets voor jou kunnen zijn. Voor een afspraak met een overgang coach, heb je geen doorverwijzing van je huisarts nodig. Wat je natuurlijk wel kan doen, is langs je huisarts gaan voor eventuele informatie.
Wat kan je zelf doen?
Misschien moet je er nog even over nadenken of sta je op de wachtlijst bij een overgang coach. Ik kan me voorstellen dat je erg veel last hebt van je overgangsklachten en hier heel graag iets aan wil doen. Wist je dat je zelf ook een aantal dingen kan ondernemen om je klachten te verminderen of onder controle te krijgen? Hieronder beschrijf ik een aantal tips die jou (hopelijk) zullen helpen.
- Eet gezond: Goede voeding kan bij overgangsklachten een hoop verschil maken. Gebruik veel goede producten zoals groentes, fruit, noten, vis en granen. Probeer het gebruik van cafeïne en suiker te matigen. Probeer hier ook op je gewicht te letten. Na de overgang kan je makkelijker aankomen.
- Beweeg voldoende: Door regelmatig te bewegen, kan je je overgangsklachten meer onder controle krijgen. Ga lekker sporten, maak veel wandelingen of pak wat vaker de fiets. Probeer ook vaker buiten te zijn. Zonlicht zorgt voor vitamine D en heeft invloed op je lichaam, botten en humeur.
- Zuivelproducten: Een gevolg van de overgang kan osteoporose zijn. Eet en drink voldoende suiker om het risico op botontkalking laag te houden.
- Praat over je gevoelens: Praat met een vriend, vriendin, familie of huisarts over je klachten. Er zal een last van je schouders vallen!
- Draag laagjes kleding: Mocht dan last krijgen van een opvlieger, dan kan je altijd iets uitdoen.
Overwin je overgang met Ria Kamelle
Je lichaam is aan het veranderen. De overgang kan als lastig worden ervaren. Dat vond Ria Kamelle ook. Hoewel haar huisarts een hele lieve man was, kon hij haar niet helpen en voelde zich niet begrepen. Ze besloot het zelf uit te gaan zoeken. Ze schreef tijdens haar zoektocht een boek over hoe ze het beste met haar overgangsklachten kon omgaan. De kennis die Ria heeft opgedaan, wil ze graag delen met zoveel mogelijk vrouwen.
Het resultaat is ‘Overwin je overgang’ geworden. Een e-book vol met tips en trucs hoe jij met je overgang kan omgaan en je klachten kan overwinnen.
Voel jij je niet begrepen of zelfs een beetje verloren omdat je klachten van de overgang ervaart? Dan wil ik je graag het e-book ‘Overwin je overgang’ aanraden. Het e-book is heel erg makkelijk via internet te bestellen. Hopelijk helpt je dit een stukje op weg en geeft het een steuntje in de rug.
Conclusie
Je bent aan het einde gekomen van dit artikel. Je hebt een korte uitleg gehad over wat de overgang is en hoe overgangsklachten kunnen ontstaan. Mocht je veel last hebben van overgangsklachten en je weet niet hoe je hier mee om kan gaan, dan kan je ervoor kiezen om naar een overgang coach/consulente te gaan. Zij kan je gegarandeerd verder helpen en je een luisterend oor bieden.
Natuurlijk kan je ook zelf iets aan je overgangsklachten doen. Lees hiervoor de bovenstaande punten. Mocht je meer erkenning willen in je klachten, dan wil ik je graag doorverwijzen naar het boek van Ria Kamelle: Overwin je overgang. Ria neemt je mee in haar eigen verhaal en helpt jou verder op weg.