Wanneer doe je een bloedtest tijdens de overgang?

De meeste vrouwen komen in de overgang wanneer de leeftijd van ongeveer 52 jaar is bereikt. Hoewel dit voor iedere vrouw anders is, is dit de algemene leeftijd voor de overgang. Veel vrouwen ondervinden hierdoor klachten en kunnen op deze manier vaststellen dat het begonnen is. Maar wat als je geen klachten hebt? Wanneer doe je een bloedtest tijdens de overgang?

Wanneer je in de overgang zit, zijn de hormonen in het lichaam flink aan de haal. De productie van de geslachtshormonen is bijvoorbeeld een stuk minder geworden. Kun je dit met een bloedtest achterhalen? Dit is niet de normale gang van zaken en ook niet nodig. De overgang hoeft niet vastgesteld te worden met een bloedtest en dit wordt dan ook nauwelijks gedaan. Dit zou wel kunnen met een urinetest of door de klachten die je hebt naast elkaar te leggen. Een huisarts bijvoorbeeld kan hier veel meer uithalen.

Wil je meer weten over wanneer je een bloedtest doet tijdens de overgang? Dan raad ik je aan om dit blogbericht helemaal tot het einde te lezen. Dit is namelijk dé manier om antwoord te krijgen op al je vragen rondom dit onderwerp. Zoek je het antwoord op een andere vraag? Neem vooral een kijkje bij onze andere blogberichten. Hier staat vast iets voor je tussen.

Wanneer doe je een bloedtest tijdens de overgang?

Wanneer doe je een bloedtest tijdens de overgang?

Het is je vast niet onbekend dat de overgang gepaard gaat met overgangsklachten. De bekendste overgangsklachten zijn de opvliegers en het nachtzweten. Daarnaast is ook de menstruatie iets waar het aan gezien kan worden. Op den duur zal deze uit gaan blijven.

Maar wat nu als je geen overgangsklachten hebt of dat je twijfelt of je wel in de overgang zit? In zo’n geval zullen er toch wel testen zijn die dat kunnen vaststellen? Bijvoorbeeld bloedtesten. Tenslotte kan een hoop informatie uit het bloed gehaald worden.

Een bloedtest doen om de overgang vast te stellen is niet nodig en ook niet de gang van zaken. Uit het bloed kan in dit geval weinig gehaald worden. De meest gebruikelijke manier om de overgang te kunnen vaststellen, dat is met een urinetest of door de overgangsklachten naast elkaar te leggen. Een huisarts bijvoorbeeld kan hier veel meer mee, als met een bloedtest.

Wordt de overgang altijd vastgesteld door een dergelijke test?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, word een bloedtest om de overgang vast te stellen nooit gedaan. Door de overgangsklachten en verandering in menstruatie naast elkaar te leggen, kom je al een hoop te weten.

Toch is het wel mogelijk om de overgang vast te stellen met een test. Dit is een urinetest die je gewoon bij de drogist op de hoek kunt aanschaffen. Deze test peilt het FSH-hormoon uit, die uitwijst dat de overgang is begonnen. Mocht je dit willen vaststellen, dan zou je deze test kunnen doen.

Of de overgang altijd word vastgesteld met een dergelijke test? Dat is niet gebruikelijk. Mocht je dit wel willen, dan zou je de FSH test kunnen doen.

Hoe kun je nog meer vaststellen dat je in de overgang zit?

Een bloedtest tijdens de overgang, dat zie je eigenlijk nooit. Vaststellen of je in de overgang zit, dat wordt vrijwel altijd gedaan door de aanwezige overgangsklachten.

Zo kun je aan de hand van de volgende symptomen vaststellen dat je in de overgang zit of dat het proces begonnen is:

  • Je menstruaties worden onregelmatiger
  • Je hebt last van meer of juist van minder bloedverlies
  • Je hebt last van overgangsklachten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn opvliegers, nachtzweten, hoofdpijn en stemmingswisselingen

Wanneer je een volledig jaar niet meer ongesteld bent geweest (dus geen enkel bloedverlies meer hebt gehad), dan kun je zeggen dat de overgang is afgelopen. Hoewel de overgang is afgelopen, kunnen de overgangsklachten nog steeds aanhouden. Iets om rekening mee te houden en waarvan je niet gek moet opkijken.

Wanneer doe je een bloedtest tijdens de overgang?

Kun je iets aan de overgangsklachten doen?

Zowel voor, tijdens, als na de overgang kun je als vrouw last krijgen van overgangsklachten. De hormoonhuishouding in het lichaam is als het ware uit balans geraakt door de daling van oestrogeen en progesteron. Door deze disbalans kunnen de overgangsklachten het gevolg zijn.

Hoewel deze klachten niet per definitie slecht of hinderlijk hoeven te zijn, zijn er nog steeds veel vrouwen die hier dagelijkse hinder van ondervinden. Jij misschien ook wel. Hoewel er geen medicijnen bestaan die de klachten definitief weg kunnen nemen, zijn er wel een aantal manieren om deze te verminderen.

Dit kun je zelf doen en hier komen niet eens veel aanpassingen bij kijken. Wat je dan kunt doen om de overgangsklachten te verminderen? Dat is het volgende:

  • Probeer minimaal een half uur per dag te bewegen of aan sport te doen. Je gewicht blijft onder controle en het helpt om te ontspannen. Lopen, sportschool of zwemmen? De keuze is aan jou.
  • Heb je last van huidproblemen tijdens de overgang? Zorg dat je voldoende gehydrateerd blijft en gebruik altijd een zonnebrand met een hoge factor, om verdere huidproblemen te voorkomen.
  • Heb je last van opvliegers en wil je deze verminderen? Verminder dan je inname van cafeïne en alcohol. Dit kan wel degelijk een verschil maken.

Conclusie – Zo kom je meer te weten over de overgang

Of en wanneer je een bloedtest doet tijdens de overgang? Je hebt in dit blogbericht precies kunnen lezen hoe dat zit. In de meeste gevallen wordt de overgang niet vastgesteld met een dergelijke test, maar door de overgangsklachten en menstruatiecyclus.

Overwin Je OvergangNu je meer te weten bent gekomen over de overgang en bloedtesten, is wellicht je interesse gewekt en wil je meer te weten komen over de overgang. Mocht je dit willen en je zoekt naar een informatiebron, dan is het een aanrader om het e-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle aan te schaffen.

Toen Ria zelf in de overgang kwam en last kreeg van klachten, was er niemand in haar omgeving die haar kon helpen hierbij. Ze besloot het zelf uit te gaan zoeken en schreef haar zoektocht op. Inmiddels heeft ze het e-book Overwin Je Overgang beschikbaar gesteld voor alle vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten. Download vandaag nog het e-book en kom meer te weten over de overgang.

Plaats een reactie