Voor heel veel vrouwen is de overgang op een bepaalde leeftijd onvermijdelijk. Behalve dat daar veel klachten bij kunnen horen, vinden er veel verschillende processen plaats in het lichaam. Processen waar je niet altijd iets van merkt, maar waar je misschien wel benieuwd naar bent. Neem nu de vruchtbaarheid van een vrouw. Wanneer ben je niet meer vruchtbaar tijdens de overgang?
Eigenlijk zou je kunnen stellen dat je niet meer vruchtbaar bent wanneer de overgang is afgelopen. Wanneer je een heel jaar niet meer ongesteld bent geweest is de overgang officieel afgelopen en is de vruchtbaarheid afgenomen. Op het moment dat je nog onregelmatig bloedverlies hebt, ben je dus nog wel vruchtbaar.
Wil jij na deze introductie meer weten over vruchtbaarheid tijdens de overgang? Daar kan ik je gelukkig alles over vertellen en ook bij helpen. Lees het artikel tot het laatste hoofdstuk en je weet straks alles wat je moet weten over vruchtbaarheid tijdens de overgang.
Wanneer ben je niet meer vruchtbaar tijdens de overgang?
Dat je als vrouw iets kunt merken van de overgang, dat is op zich niet vreemd. De welbekende overgangsklachten kunnen flink de kop opsteken. Nu is dat voor iedere vrouw natuurlijk ook verschillend. Behalve dat je fysiek wat kunt merken van de overgang, vinden er ook een hoop processen plaats in het lichaam waar je nauwelijks iets van merkt. Neem nu de vruchtbaarheid. Wanneer ben je niet meer vruchtbaar tijdens de overgang?
Het antwoord op deze vraag is niet ingewikkeld uit te leggen. Mocht je meer artikelen hebben gelezen over de overgang, dan weet je vast wel wanneer de overgang afgelopen is. Deze is namelijk afgelopen op het moment dat je een heel jaar lang niet meer ongesteld bent geweest.
Nu is dat niet alleen het moment dat de overgang afgelopen is, maar ook het moment dat je niet meer vruchtbaar bent. Om het nog even kort voor je samen te vatten: je bent als vrouw niet meer vruchtbaar wanneer je een heel jaar niet meer ongesteld bent geweest en de overgang dus officieel voorbij is.
Kun je in verwachting raken tijdens de overgang?
Voordat de overgang begint kun je dit als vrouw al redelijk kunnen zien aankomen. Waar je normaal gesproken regelmatig en op tijd bloedverlies had, zou dat voor of tijdens de overgang flink in de war geschopt kunnen zijn.
In het kader daarvan vraag je je misschien wel af of je in verwachting zou kunnen raken tijdens de overgang. Bloedverlies zou toch kunnen betekenen dat je gewoon vruchtbaar bent.
Doordat je nog bloedverlies hebt, ook al is dat onregelmatig, zou het nog goed kunnen dat je vruchtbaar bent en dat je verwachting zou kunnen raken. Tijdens de overgang in verwachting raken zou in theorie dus best mogelijk kunnen zijn, hoe klein die kans ook is. Tenslotte ben je pas onvruchtbaar op het moment dat je een heel jaar geen bloedverlies meer hebt gehad en de overgang dus al op zijn eind is.
Wanneer weet je zeker dat je niet meer vruchtbaar bent?
De overgang is afgelopen op het moment dat je een heel jaar geen bloedverlies meer hebt gehad. Vanaf dat moment is de overgang voorbij en zou je dus kunnen vaststellen dat je ook niet meer vruchtbaar bent.
Tenslotte heb je geen bloedingen meer en vinden er ook geen eisprongen meer plaats. De daling van oestrogeen speelt daarbij een rol.
Waar je dus wel rekening mee zou moeten houden, is dat je tijdens de overgang nog wel vruchtbaar kan zijn. Puur omdat er nog steeds bloedverlies plaats kan vinden. De productie van oestrogeen is sterk aan het afnemen, maar dat hoeft niet te betekenen dat je al zo goed als onvruchtbaar bent.
Aan welke overgangsklachten moet je denken?
Aan het begin van dit artikel werden de overgangsklachten al even kort benoemd. Deze klachten kun je ervaren tijdens de overgang. Niet alleen tijdens de overgang, maar ook van tevoren of zelf wanneer deze al voorbij is.
Met name de daling van oestrogeen kan de hormoonhuishouding flink in de war schoppen. Je lichaam zoekt als het ware naar een nieuwe balans, waardoor verschillende klachten kunnen ontstaan. Die klachten noemen we de overgangsklachten en je hebt hier vast weleens iets over gehoord.
Om je hier een beeld van te geven, staan hieronder een aantal van die overgangsklachten voor je beschreven. Wellicht herken je hier één of meerdere klachten van en weet je nu dat ze gerelateerd aan de overgang kunnen zijn:
- Opvliegers: Meestal komen deze volledig uit het niets. Je krijgt het plotseling warm en kunt gaan zweten. Dit is een veelvoorkomende klacht.
- Nachtzweten: Eigenlijk hetzelfde als de opvliegers, maar dan ’s nachts. Veel vrouwen hebben hierdoor gebroken nachten of moeite met slapen.
- Stemmingswisselingen: Hoewel het niet bewezen is, zou het te maken kunnen hebben met de daling van oestrogeen. Je hormonen worden in de war geschopt en dat kan invloed hebben op je stemming.
- Gewichtstoename: In combinatie met het ouder worden gaat je stofwisseling wat trager werken als normaal. Hierdoor word vet wat sneller opgeslagen en kan je gewicht toenemen.
- Hoofdpijn: Ook dit is weer niet bewezen, maar dit zou ook in verband kunnen staan met de daling van oestrogeen en de verandering in je hormonen.
Conclusie – Leer meer over de overgang
Wanneer ben je niet meer vruchtbaar tijdens de overgang? Met deze vraag zijn we het artikel gestart. Mocht je het artikel helemaal hebben gelezen, dan weet je nu dat je pas ná de overgang niet meer vruchtbaar bent en hoe dat in elkaar zit.
Behalve dit artikel, zijn er natuurlijk nog genoeg informatiebronnen die je meer kunnen vertellen over hoe de overgang in elkaar zit. Eén van de beste informatiebronnen is het e-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle.
Naar aanleiding van haar eigen overgang en bijhorende klachten schreef Ria het e-book. Het boek staat vol met informatie en handige tips die haar enorm goed hebben geholpen. Behalve dat jij meer informatie krijgt over de overgang, kun jij de bijhorende tips misschien goed gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is het e-book aan te schaffen, te downloaden en je kunt direct aan de slag!