Waarom slaap je slecht tijdens de overgang? Zeg nu zelf, niets is zo vervelend als slecht slapen. Zeker als dit een langere tijd aanhoud kan je daar overdag hinder van ondervinden. Je bent erg moe, je hebt meer behoefte aan middagdutjes en je kan je slecht concentreren.
Als vrouw kan de oorzaak van slecht slapen erg duidelijk zijn. De overgang kan namelijk een grote rol spelen in je nachtrust. Waarom je slecht slaapt tijdens de overgang? Dat heeft voornamelijk te maken met de overgangsklachten en de verandering in de hormoonhuishouding.
Mocht jij meer willen weten over je nachtritme tijdens de overgang, dan kan ik je daarbij helpen. In dit artikel ga ik je meer vertellen over het slecht slapen tijdens de overgang en vertel ik je wat je daaraan kan doen. Lees het artikel helemaal tot het einde om antwoord te krijgen op al je vragen.
Waarom slaap je slecht tijdens de overgang?
In de introductie van dit artikel heb je het al kort kunnen lezen. Het slechte slapen tijdens de overgang komt voornamelijk door de verandering in de hormoonhuishouding en door de overgangsklachten. Laat ik je hier nu wat meer over vertellen.
Voor en tijdens de overgang gebeurt er ontzettend veel in het vrouwelijk lichaam. De hormonen zijn flink aan de gang en zijn niet altijd meer in balans. Als we het over de vrouwelijke hormonen hebben, dan valt een specifiek hormoon daarbij erg op. Dat is namelijk oestrogeen. Waar oestrogeen voornamelijk de zwangerschap en maandelijkse menstruatie regelde, is dit hormoon tijdens de overgang flink aan het rommelen.
De productie van oestrogeen is tijdens de overgang flink aan het dalen en daardoor ontstaan de hormoonschommelingen in het lichaam. Deze hormoonschommelingen veroorzaken de overgangsklachten, waardoor je een stuk slechter kan gaan slapen.
De connectie tussen de hormoonschommelingen en het slechte slapen, is niet direct een duidelijk feit. Dat kan gewoonweg niet vastgesteld worden. Houd daar dus rekening mee. Wel heeft het een al snel met het ander te maken. Tijdens de overgang kunnen er meerdere oorzaken zijn waardoor je slecht gaat slapen. Wil jij weten wat deze oorzaken zijn? Lees dan hieronder verder.
Door welke overgangsklachten kan je slecht gaan slapen tijdens de overgang?
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kunnen de overgangsklachten wat betreft de nachtrust veel roet in het eten gooien en kan je daar slecht van gaan slapen.
Als je het woord overgangsklachten leest, heb je daar misschien niet direct een beeld bij of vraag je je af van welke overgangsklachten precies je slechter kan gaan slapen. Om het antwoord te geven op die vraag, heb ik een kort en duidelijk overzicht voor je samengesteld waar je dat in kan vinden.
- Opvliegers in de nacht: Die nachtelijke opvliegers, noemen we ook wel nachtzweten. Tijdens de nacht kunnen deze flink gaan opspelen en word het slapen natuurlijk een stuk lastiger. Niemand vindt het prettig om het plotseling warm te krijgen en zeker niet ’s nachts.
- Spanning of stress: De hormoonschommelingen kunnen voor meer stress en spanningen zorgen. Hierdoor word je meer uit je slaap gehouden.
- Overdag slapen: Doordat je tijdens de overgang erg moe kan zijn, is de kans aanwezig dat je er meer behoefte aan hebt om overdag te slapen. Het zou dus goed kunnen dat je daardoor ’s nachts de slaap niet kan vatten.
Slapen alle vrouwen in de overgang slecht?
Nee hoor, dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Iedere vrouw is verschillend en dat geld dus ook voor de overgang. De ene vrouw slaapt tijdens de overgang beroerd, terwijl de ander hier geen enkele last van heeft.
Hoe kan ik slecht slapen tijdens de overgang oplossen?
Slaap jij tijdens de overgang slecht? Dan is dat natuurlijk een probleem wat je graag zou willen oplossen. Maar, kan dat wel? Kan je slecht slapen tijdens de overgang oplossen?
Helemaal oplossen, dat gaat een beetje lastig. Wel zijn er een aantal dingen die je kan doen om het een stukje dragelijker te maken. Tips daarvoor, die vindt je hieronder in het overzicht.
- Heb jij veel last van opvliegers of van nachtzweten? Laat je slaapkamer gedurende de dag lekker doorwaaien met wat frisse lucht. In een koele slaapkamer slapen is al erg prettig wat dat betreft.
- Probeer iedere dag minimaal een half uur te bewegen. Heeft dat invloed op je slaapritme? Absoluut! Dat bewegen laat je ontspannen en het zorgt ervoor dat je lichamelijk moe word, waardoor je weer beter gaat slapen. Zie het maar als een positieve cirkel.
- Denk goed aan jezelf en probeer voldoende te ontspannen. Maak je hoofd lekker leeg en focus je op iets anders. Dat zorgt ervoor dat je ’s nachts beter slaapt en minder gaat piekeren. Hoe je dat ontspannen doet? Dat mag jij helemaal zelf bepalen.
- Je zult het wel vaker gehoord hebben, maar cafeïne voor het slapen is gewoon niet zo bevorderlijk. Het houd je simpelweg uit je slaap. Probeer dit dus te minderen. Wist je dat cafeïne ook invloed heeft op de opvliegers?
- Wil het slapen niet lukken of heb je te veel last van slapeloosheid? Trek aan de bel bij bijvoorbeeld de huisarts. Hij of zij helpt je verder.
Conclusie – Dit gaat je helpen tijdens de overgang
Waarom slaap je slecht tijdens de overgang? Hier wilde je natuurlijk graag het antwoord op hebben. Heb je het artikel helemaal gelezen, dan weet je dat de hormoonschommelingen tijdens de overgang een grote rol kunnen spelen en weet je nu ook wat je hier aan zou kunnen doen.
In het artikel heb jij tips en informatie gekregen over het slecht slapen tijdens de overgang. Zou jij hier nog veel meer over willen weten? Dan kan het e-book ‘Overwin Je Overgang’ van Ria Kamelle dé informatiebron voor jou zijn. Het e-book geeft jou meer informatie over het proces van de overgang en staat vol met onder andere tips en ervaringsverhalen van Ria zelf.
De kans dat jij veel aan Overwin Je Overgang hebt is in dit geval erg groot. Download het e-book om deze altijd bij je te kunnen hebben. Waar wacht je nog op? Schaf het e-book vandaag nog aan en begin direct met het accepteren van de overgang.