Waarom ontstaat een dikke buik tijdens de overgang? – Dit kun je eraan doen!

Waarom ontstaat een dikke buik tijdens de overgang? Een dikkere buik kan ontstaan tijdens de overgang en veel vrouwen kunnen hier last van krijgen of hebben er al last van. Misschien jij ook wel.

Zeker als je er al last van hebt, dan kan ik me voorstellen dat je graag wilt weten hoe een dikke buik ontstaat tijdens de overgang.

Door dit artikel helemaal tot het einde te lezen krijg je antwoord op die vraag en vertel ik je meer over de overgang.

Waarom ontstaat een dikke buik tijdens de overgang?

Hoogstwaarschijnlijk heb jij ook gemerkt dat je buik wat dikker is geworden dan normaal nu je in de overgang zit. Nu hoeft dat niet altijd zo te zijn, het kan namelijk ook gewoon een gevoel zijn. Nu vraag je je vast af hoe die dikke buik ontstaat tijdens de overgang. Zit daar een reden achter?

Daar zit zeker een reden achter. Die wil ik aan je uitleggen. Een dikkere buik tijdens de overgang, die heeft niet altijd dezelfde oorzaak. Dit kunnen er meerdere zijn. Laat ik je wel vertellen dat de dalende productie van het geslachtshormoon oestrogeen daar mee te maken heeft. Die speelt in dat proces de hoofdrol. Normaliter heeft het hormoon oestrogeen te maken met het zwanger worden bij de vrouw. Oestrogeen heeft meerdere functies, maar staat vooral bekend als zwangerschapshormoon en om het regelen van de menstruatie. Zodra oestrogeen gaat dalen is het proces van de overgang begonnen en word je niet meer ongesteld.

Behalve dat je niet meer ongesteld word, kan er ook een dikkere buik ontstaan. Een duidelijke overgangsklacht. De daling van oestrogeen kan voor een aantal aspecten zorgen, die als gevolg die dikkere buik kan hebben. Een aantal van die aspecten kunnen zijn:

 • Je gaat meer vocht vasthouden waardoor je buik wat dikker lijkt dan normaal. Die dikkere buik kan ook een gevoel zijn, terwijl je aan de buitenkant niks ziet.
 • Je darmen kunnen wat trager gaan werken, waardoor je wat dikker lijkt.
 • Door de daling van oestrogeen in combinatie met het ouder worden, kan je stofwisseling wat trager gaan werken waardoor je wat meer vet opslaat dan vroeger.

 

Kan je ook aankomen tijdens de overgang?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan die dikkere buik meerdere oorzaken hebben. Je bent er nu achter gekomen wat oestrogeen precies doet en dat de dalende productie veel teweeg kan brengen.

Misschien vraag je je op dit moment wel af of je die dikkere buik ook kan hebben doordat je bent aangekomen tijdens de overgang. Dat is inderdaad mogelijk. Ook dat kan te maken hebben met een tragere stofwisseling. Doordat je wat ouder bent geworden en in de overgang zit, kan de stofwisseling trager gaan werken dan de jaren daarvoor. Gevolg is dat je meer vet gaat opslaan dan normaal. Aankomen in gewicht kan dus gebeuren.

Daarnaast speelt je eetpatroon ook een rol. Misschien heb je wat meer trek gekregen als anders of ben je minder gaan bewegen. Wees niet getreurd, ook tijdens de overgang kan je iets aan het aankomen en aan de dikkere buik doen.

 

Waarom ontstaat een dikke buik tijdens de overgang?

 

Zijn er naast een dikke buik nog meer overgangsklachten?

Behalve dat de oestrogeen ervoor kan zorgen dat je buik wat dikker is dan normaal, speelt het geslachtshormoon ook een rol bij de andere overgangsklachten die tijdens, voor of na de overgang kunnen opspelen. Doordat de productie van oestrogeen aan het dalen is en je hormoonhuishouding in de war raakt, kunnen de overgangsklachten ontstaan.

Die dikkere buik is een overgangsklacht, maar er zijn er nog meer die redelijk bekend zijn. Om je geheugen een beetje op te frissen, heb ik er een aantal in een overzicht gezet voor je. Welke herken jij?

 • Opvliegers
 • Nachtzweten
 • Stemmingswisselingen
 • Je bent vermoeider dan normaal
 • Hoofdpijn
 • Pijnlijke spieren of gewrichten
 • Een droge of onzuivere huid
 • Een verandering in de menstruatie

 

Kan ik zelf iets aan een dikke buik tijdens de overgang doen?

Het liefste zou je die dikkere buik natuurlijk willen oplossen en hier iets aan willen doen. Waar je nu nog denkt dat dat een onmogelijke opgave is, kan ik je vertellen dat dat helemaal niet onmogelijk is.

Om jou daarbij te helpen, heb ik een aantal tips voor je samengesteld die jou zouden kunnen helpen bij die dikkere buik. Wellicht zit er eentje tussen die jou kan helpen.

 • Probeer genoeg te drinken. Als je veel vocht vasthoud, dan kan dit worden afgedreven als je veel drinkt. Probeer daarom minimaal 2 liter per dag te drinken. Om gewicht te verliezen is het verstandig om te kiezen voor water, afgewisseld met thee.
 • Als het je lukt, probeer dan regelmatiger te bewegen. Misschien kan je dat al simpel oplossen door op de fiets naar je werkt te gaan of door regelmatig een wandeling te gaan maken. Ga je liever naar de sportschool? Dan is dat natuurlijk prima.
 • Pas je eetpatroon aan. Probeer de ongezonde dingen zoveel mogelijk te vervangen door gezonde dingen. Eet zoveel mogelijk groente en fruit. Natuurlijk is iets lekkers op z’n tijd helemaal niet verkeerd. Zo blijft het ook leuk en houd je het beter vol.

 

Waarom ontstaat een dikke buik tijdens de overgang?

 

Conclusie

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel over hoe een dikke buik ontstaat tijdens de overgang. Je bent er inmiddels achter gekomen wat het geslachtshormoon oestrogeen er mee te maken heeft en welke oorzaken die dikkere buik kan hebben.

Het is mogelijk om hier zelf iets aan te doen. Daarom heb ik je een aantal tips gegeven die jou hierbij kunnen helpen. Wellicht zit er wel iets tussen dat jou zou kunnen helpen. Het is geen garantie tot succes, maar proberen kan natuurlijk altijd.

Waarom ontstaat een dikke buik tijdens de overgang??Zou jij nog veel meer willen weten over de overgang, zit jij op dit moment nog met vragen of ben jij op zoek naar soortgelijke verhalen van andere vrouwen? Dan raad ik je aan om het e-book van Ria Kamelle Overwin Je Overgang aan te schaffen. Dit e-book is namelijk speciaal geschreven voor vrouwen die worstelen met de overgang en meer informatie zouden willen hebben. Dit e-book is zeker weten een aanrader.

2 gedachten over “Waarom ontstaat een dikke buik tijdens de overgang? – Dit kun je eraan doen!”

 1. ik heb dan een vraagje..ik ben 50 geworden .en heb van mijn huisarts te horen gekregen dat mijn schildklier trager reageert .heb ik zo in de loop der jaren niet veel van gemerkt .nu ik in de overgang zit .krijg ik er mee te maken wat kan je daar aan doen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie