Waarom moet je wat vaker plassen tijdens de overgang? – Hier kan het door komen!

Waarom moet je wat vaker plassen tijdens de overgang? Een algemeen bekende klacht als je wat ouder word, is het vaker moeten plassen op een dag of in de nacht. Eigenlijk is er niets vervelender dan dat. Vooral wanneer je een tijd van huis bent of net lekker slaapt, kan het als lastig worden ervaren.

Hoewel we niet direct kunnen zeggen dat het vaker plassen te linken is aan de overgang, kan het toch wel bestempeld worden als een overgangsklacht. Het een heeft wel met het ander te maken. Omdat de productie van oestrogeen daalt tijdens de overgang en je wat ouder wordt, vinden er een hoop veranderingen plaats in het lichaam. Vaker moeten plassen kan daar bij horen en daar zou dan ook een duidelijke verklaring voor kunnen zijn.

Wil jij graag meer te weten komen over het vaker plassen tijdens de overgang, over oestrogeen of hoe je je eigen overgang kunt leren kennen? Geen probleem, daar kan ik je bij helpen.

Door alle hoofdstukken goed door te nemen en het artikel helemaal tot het einde te lezen, krijg jij antwoord op al je vragen en weet jij straks precies hoe de overgang in zijn werk gaat. Hoe handig is dat?

Waarom moet je wat vaker plassen tijdens de overgang?

Waarom moet je wat vaker plassen tijdens de overgang?

Jij bent op dit artikel gestuit en dat is hoogstwaarschijnlijk ook niet voor niks. De kans is groot dat jij als vrouw ook vaak moet plassen op een dag of tijdens de nachten en dat je je afvraagt waar dat vandaan komt. Hoewel er geen directe link is met de overgang en we dit niet kunnen vaststellen, kan het in combinatie met ouder worden er wel mee te maken hebben.

Enkele overgangsklachten zoals opvliegers, hoofdpijn, stemmingswisselingen en nachtzweten komen je vast wel bekend voor. Ik kan daarom begrijpen dat je dat vaker plassen niet direct koppelt aan de overgang. Daar zijn ook geen harde bewijzen voor. Toch kan het er een beetje bij horen en kunnen we het als een overgangsklacht bestempelen. Waar dat mee te maken heeft? Dat heeft opnieuw weer te maken met de daling van oestrogeen, in combinatie met het ouder worden.

Als je meerdere artikelen over de overgang hebt gelezen, dan komt oestrogeen je vast wel bekend voor. Nu zul je niet direct verwachten dat oestrogeen iets te maken heeft met vaker plassen, maar het is in dit geval toch echt zo.

Waarom moet je wat vaker plassen tijdens de overgang?

De productie van oestrogeen daalt. Dit zorgt voor de overgangsklachten en dus ook voor het vaker plassen. Door het ouder worden word je bekkenbodem zwakker en door de daling van oestrogeen neemt het slijm in je blaas af. Dit kan zorgen voor het volgende:

  • Je moet overdag en/of ’s nachts continu naar het toilet om te plassen.
  • Je hebt vaak een blaasontsteking. Vaker dan dat je gewend bent.
  • Je hebt de hele dag het gevoel dat je moet plassen, terwijl dat negen van de tien keer niet eens hoeft.

Ik moet vaker plassen tijdens de overgang, komt het alleen daardoor?

Als je het artikel vanaf het begin hebt gelezen, dan weet je dat vaker plassen niet alleen met de overgang te maken heeft. Natuurlijk kunnen we het er wel aan linken. Tenslotte brengt de daling van oestrogeen heel wat teweeg in een vrouwenlichaam, maar het is geen bewezen feit.

Kunnen we dat vaker plassen alleen linken aan de dalende oestrogeen en aan de overgang? Nee, dat kunnen we niet. Op een bepaalde leeftijd, rond de 50 jaar, komt een vrouw in de overgang. Rond die leeftijd kunnen ook kwaaltjes opspelen die met het ouder worden te maken hebben. Officieel noemen we die kwaaltjes ouderdomsklachten. Bijvoorbeeld vaker plassen dan dat je gewend bent.

De bekkenbodem is niet helemaal in vorm meer en de urine ophouden word op deze manier een stuk lastiger. Dat komt door het ouder worden. Niet alleen vrouwen ervaren dat probleem, ook veel mannen kunnen hier last van krijgen.

Het vaker plassen tijdens de overgang is dus een combinatie tussen de dalende oestrogeen en het ouder worden.

Kan ik iets doen aan het vaker plassen tijdens de overgang?

We kunnen je blaas niet helemaal opnieuw programmeren en ervoor zorgen dat je minder vaak hoeft te plassen. Gelukkig kan je er iets aan doen om het wat leefbaarder te maken.

  • Er bestaan genoeg oefeningen voor de bekkenbodem die ervoor zorgen dat deze sterker word en dat je niet meer zo vaak naar het toilet hoeft te rennen.
  • Je kan je blaas helemaal zelf trainen door je urine wat langer proberen op te houden en niet direct naar het toilet te gaan als je drang voelt. Op deze manier train je je blaas en krijg je op den duur minder vaak last van drang om te plassen.
  • Vaak plassen is een bekend kwaaltje bij huisartsen. Lijkt niks te werken? Klop gerust aan bij je eigen huisarts. Hij of zij wil vast met jou meedenken hierin en samen kunnen jullie een plan maken.
  • Mocht jij vaak last hebben van een blaasontsteking of je vermoed dit, ga dan ook altijd naar de huisarts voor eventuele medicatie.

Waarom moet je wat vaker plassen tijdens de overgang?

Conclusie – Leer je eigen overgang kennen

Waarom moet je wat vaker plassen tijdens de overgang? Dat antwoord is simpel. De combinatie van het wat ouder worden en de daling van oestrogeen zorgt ervoor dat je blaas anders gaat werken. Het is dus geen directe link naar de overgang, maar het een heeft wel met het ander te maken natuurlijk.

Overwin Je OvergangZou jij meer willen leren over je eigen overgang en wil jij graag handvaten krijgen hoe je hier het beste mee om kan gaan? Het e-book Overwin Je Overgang van ervaringsdeskundige Ria Kamelle leert jou wat dat betreft alles wat jij nodig hebt.

Als het om de overgang gaat, weet Ria waar ze het over heeft. Naar aanleiding van haar eigen overgang besloot ze andere vrouwen te willen helpen en schreef ze haar eigen e-book. Het handboek staat behalve handige informatie ook vol met tips en verhalen van andere vrouwen in de overgang. Het e-book kan online worden aangeschaft en direct worden gedownload op je smartphone, tablet of computer. Lees vandaag nog alles wat je nodig hebt over je eigen overgang.

Plaats een reactie