Waarom kun je depressief worden in de overgang? Tijdens de overgangsperiode gebeurt er veel met je lichaam en geest. Door het verliezen van je vruchtbaarheid raken je hormonen uit balans en dat resulteert in een heleboel vervelende overgangsklachten. Een van die klachten is een depressie.
Je kunt depressief worden tijdens de overgang door meerdere factoren die daarvoor zorgen. Vooral een futloos gevoel hebben, vermoeid zijn en slecht slapen is daarin een probleem. Daarom is het belangrijk om tijdens de overgang zo goed mogelijk voor je lichaam te zorgen, zodat je zo min mogelijk overgangsklachten ervaart. In dit blogbericht lees je waarom je last krijgt van overgangsklachten, hoe het komt dat je een depressie kunt ontwikkelen tijdens de overgang en wat je eraan kunt doen.
Wat is de overgang precies?
De overgang is de periode waarin jij als vrouw je vruchtbaarheid verliest. Dit gebeurd bij iedere vrouw zo rond het 40ste levensjaar. Tijdens de overgang verandert er veel in je lichaam waardoor je last kunt krijgen van overgangsklachten.
Welke overgangsklachten je precies allemaal ervaart is per vrouw verschillend. Een van de overgangsklachten die je kunt ervaren tijdens de overgang is een depressie. Lang niet alle vrouwen worden depressief tijdens de overgang maar een percentage wel. Hoe kan het dan dat je depressief wordt? Hoe kun je de overgang zo goed mogelijk doorkomen? Daar gaan we verder op in.
Waarom krijg je last van overgangsklachten?
Tijdens de overgang ontstaat er een hormonaal disbalans waardoor je lichaam van slag raakt. Hierdoor kun je last krijgen van allerlei overgangsklachten. Niet iedere vrouw heeft last van alle overgangsklachten die er zijn en het is zelf mogelijk dat je de overgang doorkomt zonder de klachten.
Toch hoor je vaak dat vrouwen wel een aantal klachten ervaren en weten ze vaak niet zo goed hoe ze daarmee om moeten gaan. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om overgangsklachten te verminderen.
Het is vooral belangrijk om te voorkomen dat je depressief wordt door de overgang, omdat je hier ook na de overgangsperiode moeilijk uit komt. Daarom proberen we je hier te helpen er alles aan te doen om niet in een depressie te raken.
Waarom kun je depressief worden in de overgang?
Zoals al eerder besproken is je lichaam uit balans tijdens de overgang. Niet alleen krijg je last van lichamelijke overgangsklachten maar ook geestelijke klachten. Dit heeft er allemaal mee te maken dat je tijdens de overgang sneller moe wordt, futloos bent en het al snel allemaal niet meer zit zitten.
Daarom is het belangrijk dat je tijdens de overgang goed naar je lichaam luistert en wat tijd neemt voor jezelf als het even tegen zit. Sommige vrouwen negeren alle klachten die ze ervaren en gaan gewoon door met hun dagelijkse leven.
Toch kan je dat behoorlijk duur komen te staan als je dat een aantal jaar blijft volhouden. Het kan namelijk leiden tot een burnout, depressie of andere geestelijke klachten. Daarnaast zijn er ook nog overgangsklachten zoals slecht slapen, futloosheid, snel vermoeid zijn en verlies van kracht, die ervoor kunnen zorgen dat je een depressie ontwikkelt. Het kan zijn dat die klachten ervoor zorgen dat je niet meer blij met jezelf bent omdat je niet meer goed mee kunt komen in het dagelijkse leven.
Wat kun je doen om een depressie tijdens de overgang te voorkomen?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om overgangsklachten te verminderen. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is een gezonde leefstijl aannemen. Vooral als je lichaam uit balans is, is het heel belangrijk om zo veel mogelijk gezonde voeding te eten en ervoor te zorgen dat je lichaam in goede conditie blijft.
Als je altijd al actief bent geweest en gezond leeft, lijkt dat natuurlijk vanzelfsprekend. Toch kan het tijdens de overgang een stuk lastig zijn om je gezonde leef patroon te onderhouden. Door een verandering in je hormoonbalans, bestaat namelijk de kans dat je futloos bent, geen zin hebt om te bewegen.
Daarnaast krijg je ook nog eens te maken met hunkering naar lekker eten. De combinatie hiervan kan ervoor zorgen dat je snel een aantal kilo’s aankomt. Hierdoor bestaat de kans dat je lichaam en geest nog verder uit balans raakt, waaruit een depressie kan ontstaan.
Het is vooral belangrijk dat je beseft dat de overgangsperiode iets tijdelijks is en dat er weer betere tijden aankomen. Daarnaast is het ook een goed idee om tijdens de overgang wat meer tijd voor jezelf te nemen.
Dit kun je doen door bijvoorbeeld minder te gaan werken, of vaker een weekendje weg te plannen. Dit geeft je vaak weer nieuwe energie waardoor je minder snel een depressie ontwikkelt.
Ook is het een goed idee om met je partner te praten over de gevoelens die je hebt tijdens de overgang. De kans is groot dat je partner niet direct begrijpt wat er met je aan de hand is en dat kan zorgen voor conflicten thuis.
Daarom is het belangrijk dat je er thuis over praat zodat de mensen in je omgeving rekening met je kunnen houden en het kunnen begrijpen als jij ineens last krijgt van stemmingswisselingen. Daarnaast kan ook het boek
Overwin je overgang je naasten helpen om de overgangsperiode beter te begrijpen. In dat boek lees je namelijk alle belangrijke zaken die zich afspelen bij een vrouw in de overgang.
Overwin je overgang met Ria Kamelle
Is de overgangsfase voor jou aangebroken en weet je niet zo goed wat je ermee aan moet? Dan kan het boek “Overwin je Overgang” van Ria Kamelle je wellicht helpen. Tijdens haar overgangsperiode ervoer ze veel van de overgangsklachten die er bestaan en wist zij ook niet wat ze ermee aan moest.
Daarom heeft ze allerlei dingen geprobeerd om haar overgangsklachten te verminderen. Vervolgens heeft ze er een boek over geschreven om ook jou te kunnen helpen. Zo lees je direct welke tips en tricks wel werken en welke niet werken. Zo kom jij met veel minder of zelfs zonder moeite de overgang door. Klik hier om naar de pagina van Overwin je Overgang te gaan.