Veel vrouwen krijgen het tijdens de overgang behoorlijk warm. Die warmte is één van de klachten waar een vrouw tijdens de overgang last van krijgen. Hoe het komt dat een vrouw het zo warm krijgt tijdens de overgang? Wij zijn op onderzoek uitgegaan.
In dit artikel vind je een uitgebreid antwoord op de bovenstaande vraag. Tevens kijken we naar andere klachten die bij de overgang ervaren kunnen worden. Aan het einde van dit artikel kan je ook nog een suggestie voor een handige cursus vinden. Een cursus waarmee je de klachten tijdens de overgang kunt overwinnen. Wil je meer weten? Lees dan zeker even door.
Een warm gevoel tijdens de overgang
Gedurende de overgang verandert een hoop in het vrouwelijk lichaam. Die veranderingen hebben te maken met de veranderingen in de hormoonhuishouding. Een vrouw heeft in het lichaam meerdere soorten hormonen zitten. Deze hormonen hebben allemaal hun eigen werking en zorgen er bijvoorbeeld voor dat een vrouw vruchtbaar kan worden. Tijdens de overgang verandert de samenstelling van de hormoonhuishouding. Een van de gevolgen is dan ook dat een vrouw onvruchtbaar wordt. Voordat het zo ver is, krijgt een vrouw te kampen met lichamelijke klachten. Welke klachten dit exact zijn, is afhankelijk van de exacte situatie. Elke vrouw reageert namelijk anders op de overgang. Feit is dat veel vrouwen het tijdens de overgang ontzettend warm krijgen. Hoe komt dat?
Dit warme gevoel tijdens de overgang wordt ook wel getypeerd als opvliegers. Deze opvliegers zijn ongelooflijk typerend voor de overgang en zijn simpelweg het gevolg van de veranderingen in de hormoonhuishouding. We kunnen een opvlieger het beste als volgt bestempelen: een opvlieger is een opkomend hevig gevoel van warmte en bijbehorende transpiratie. Als we naar de statistieken kijken, zien we dat zo’n 80% van alle vrouwen in de overgang last van de opvliegers krijgen/hebben.
Maar, waar komen deze opvliegers vandaan? Zoals we al zeiden, zijn de opvliegers een typerend symptoom van de overgang. Door de veranderingen in de hormoonhuishouding, verandert er ook het één en het ander in de hersenen. In de hersenen zit een soort van thermostaat.
Deze thermostaat houdt de lichaamstemperatuur gedurende de hele dag netjes in de gaten. Op het moment dat de temperatuur onder een bepaald niveau komt, krijg je kippenvel en ga je rillen. Dat zijn puur reacties van het lichaam om je lichaamstemperatuur weer omhoog te krijgen. Als je het te warm krijgt, ga je zweten. Ook dat is een reactie van het lichaam, maar dan om de lichaamstemperatuur omlaag te krijgen.
Tijdens de overgang is de werking van deze thermostaat ontregeld. Als jij het totaal niet warm hebt, kan het lichaam opeens denken dat je het wel heel warm hebt. Het gevolg is dat je plots bijzonder veel gaat transpireren. Dat is dan ook erg kenmerkend voor een opvlieger: een plotseling heftig gevoel van warmte. Dat plotselinge gevoel van warmte komt puur doordat de werking van de thermostaat in de hersenen ontregeld is. De oorzaak daarvan is weer terug te vinden in de veranderingen binnen de hormoonhuishouding.
Wat gebeurt er tijdens een opvlieger?
Als vrouw in de overgang kan je het vaak dus behoorlijk warm hebben. Dat is een veel voorkomende overgangsklacht. Maar, wat gebeurt er dan precies? Het is nu duidelijk dat de thermostaat in de hersenen ontregeld is. Deze thermostaat denkt opeens dat je het ongelooflijk warm hebt. Het gevolg is dat je lichaam gaat transpireren en dat alle bloedvaatjes wijd open gaan staan. Op dat moment ga je dus flink zweten met als doel om de warmte uit je lichaam te laten ontsnappen. Feit is echter dat deze warmte helemaal niet aanwezig in je lichaam is. Tijdens de opvlieger krijg je het dus plotseling ontzettend warm. Je kunt ook nog eens last van een rood gezicht krijgen.
Overigens is het zo dat een opvlieger zich over het lichaam verspreid. Het eerste gevoel van warmte ervaar je op de borst. Daarna verspreid dit warme gevoel zich over je hals en je hoofd. In extreme gevallen kan het warme gevoel zich over het hele lichaam van een vrouw uitspreiden.
Wat gebeurt er na een opvlieger?
Het warme gevoel tijdens een opvlieger wordt door veel vrouwen als zeer vervelend ervaren. Het geeft een minder hygiënisch gevoel en het is simpelweg niet al te prettig om opeens bovenmatig te zweten. Deze opvlieger duurt echter meestal maar 1 tot 3 minuten. In de periode daarna gaat je lichaam de temperatuur weer bij proberen te stellen. Het gevolg is dan ook dat je het na een opvlieger ongelooflijk koud kunt krijgen.
Wanneer krijg je last van het warme gevoel in de overgang?
Een opvallend kenmerk van een opvlieger is dat je hier gedurende de hele overgang last van kunt hebben. Dit begint al in de periode waarin je menstruatiecyclus wel nog regelmatig is. Gaandeweg merk je echter wel dat de opvliegers steeds extremer worden. Tijdens de laatste menstruatie, de menopauze, zijn de opvliegers vaak het ergste.
Wat kan je tegen dit warme gevoel doen?
Is het mogelijk om jezelf te wapenen tegen de opvliegers? Kan je iets tegen dit plotseling warme gevoel doen? Je kunt het niet helemaal voorkomen, maar je kunt er wel deels iets tegen doen. Zo is het aan te raden om niet al te veel kruiden te eten. Ook moet je voorzichtig omgaan met het drinken van thee, cola, alcohol en koffie. Deze dranken kunnen de opvliegers juist stimuleren.
Daarnaast is het aan te raden om warme ruimtes te vermijden. De warmte in die ruimte kan de opvliegers juist opwekken. Dat is ook het geval als je dikke kleding hebt. Probeer dan ook goed op je kleding te letten. Een handige tip daarbij is om katoenen kleding te dragen. Katoen neemt veel vocht op en gaat niet aan je lichaam vast plakken. Erg prettig dus.
Verder is het een kwestie van accepteren. De overgang is een natuurlijk proces en de opvliegers zijn één van de meest gehoorde overgangsklachten. Kan je wel wat hulp tijdens de overgang gebruiken? Wij kunnen het boek van Ria Kamelle absoluut aanraden: ‘Overwin je overgang’. Met dit boek is het mogelijk om zo prettig mogelijk door de overgang heen te komen.