Waarom duurt de overgang zo lang?

Lichamelijke- en geestelijke klachten; het hoort bij de overgang tot de dagelijkse gang van zaken. Je kunt last van bijvoorbeeld stemmingswisselingen krijgen, maar ook pijn aan de borsten is een veelgehoorde klacht. Het meest vervelende hieraan is wellicht dat je hier als vrouw zijnde geen invloed op hebt. De overgang is namelijk een volledig natuurlijk proces. Een proces waarbij er het nodige in je lichaam aan het veranderen is. Die veranderingen zijn dan ook de boosdoener van de nodige klachten. Overigens is het zo dat elke vrouw anders reageert tijdens de overgang. Sommige vrouwen hebben bijzonder veel last van de klachten, terwijl het bij andere vrouwen reuze mee valt. Dit heeft ook met de werking van het vrouwelijk lichaam te maken.

Een ander vervelend aspect aan de overgang is het tijdsbestek. De overgang is niet te vergelijken met een griepje. Nee , de overgang is helaas niet na een aantal dagen weg, zoals dat bij een griepje wel het geval is. Je kunt écht een hele lange periode last hebben van de overgang. Gedurende deze lange periode is je lichaam nog steeds aan het veranderen. Maar, waarom is dat nou zo? Hoezo duurt de overgang zo lang? Wij zijn dieper op deze vraag ingedoken en hebben hieronder het antwoord voor jou!

Wat is de overgang?

Het kan nooit kwaad om even het geheugen op te frissen. Weet jij nog exact wat de overgang is? De overgang is een periode in het leven van een vrouw waarin de hormoonhuishouding aan het veranderen is. Deze verandering zorgt ervoor dat de vrouw, na de overgang, niet meer vruchtbaar is. Als je als vrouw zijnde uit de overgang komt, kan je dus niet meer zwanger raken. Tijdens de overgang wordt de aanmaak van bepaalde hormonen volledig gestopt of het gebeurt nog in mindere mate.

Doordat de hormoonhuishouding verandert, kan een vrouw last van uiteenlopende klachten krijgen. Deze klachten hebben zowel betrekking op geestelijke- als op lichamelijke klachten. Veelgehoorde klachten zijn onder andere pijn in de borst, een lusteloos gevoel, stemmingswisselingen en opvliegers. Met name de laatst genoemde klacht is bijzonder typerend voor de overgang. Voor veel vrouwen zijn deze klachten behoorlijk vervelend. Met name omdat je hier niet aan kunt doen én omdat de klachten behoorlijk lang aan houden.

Bovendien heb je zelf geen invloed op wanneer de overgang ten einde is. Binnen de overgang vindt ook de menopauze nog plaats. Dit is de allerlaatste menstruatie. Je kunt echter pas de menopauze aanwijzen, indien je 12 maanden achter elkaar niet ongesteld bent geraakt. Pas op dat moment weet je 100% zeker dat je de menopauze hebt gehad en onvruchtbaar bent geworden. Na de menopauze is het dan ook niet meer mogelijk om nog zwanger te raken.

De klachten tijdens de overgang

Tijdens de overgang kan een vrouw dus last van uiteenlopende klachten krijgen. Deze klachten ontstaan simpelweg doordat er van alles in het vrouwelijk lichaam aan het veranderen is. Bepaalde hormonen worden niet meer aangemaakt, waardoor andere facetten in het vrouwelijk lichaam de werking van die hormonen over moet nemen.

Hoe weet je dat je in de overgang bent

Mede daarom komen sommige vrouwen tijdens de overgang ook behoorlijk aan. Stemmingswisselingen, opvliegers, pijnlijke gewrichten en spieren en een vermoeid gevoel zijn andere veelgehoorde klachten tijdens de overgang. Maar, waarom hou je dan zo lang last van deze klachten? En hoezo duurt de overgang zo ontzettend lang?

De tijdsduur van de overgang

Het is hierbij belangrijk om te weten dat elke vrouw anders reageert op/tijdens de overgang. Sommige vrouwen hebben ongelooflijk veel last van de klachten en gaan echt door een diep dal heen. Andere vrouwen hebben echter ogenschijnlijk weinig last van de geestelijke- en lichamelijke klachten. Niet alleen de intentie van de klachten verschilt, maar ook de periode waarin je de klachten voelt.

Over het algemeen kunnen we stellen dat de overgang tussen de vijf tot tien jaar duurt. Dit is echter een nogal brede tijdsspanne, waardoor je nog niet helemaal weet waar je aan toe bent. Als je niet al te veel last van de klachten hebt, is het voor de hand liggend dat je ook relatief kort in de overgang bent. Maar, waarom duurt de overgang dan zo lang? Dat heeft volledig met het vrouwelijk lichaam en de veranderende hormoonhuishouding te maken. Je lichaam moet weer helemaal opnieuw ‘geïnstalleerd’ worden en dat kan de nodige tijd in beslag nemen.

Daarnaast is het zo dat we deze tijdsspanne nog in twee delen kunnen verdelen. Allereerst zijn er enkele jaren vóór de overgang. Tijdens die jaren begint de hormoonhuishouding al enige veranderingen te tonen. Die veranderingen zijn nog echter niet al te heftig, waardoor je ook nog niet de ergste klachten ervaart. Na de overgang blijf je meestal nog 2 tot 3 jaar last van de klachten houden. In die periode moet je lichaam min of meer ‘wennen’ aan de nieuwe situatie. Maar, nogmaals: de exacte periode is per vrouw verschillend.

Zo bestaan er ook verhalen van vrouwen die tien jaar ná de menopauze nog klachten ervaren. Het is dus maar net hoe het lichaam er op reageert. Gelukkig kan je zelf nog enige invloed uitoefenen op de heftigheid van de klachten.

Wat kan je doen tegen de overgangsklachten?

Het is namelijk algemeen bekend dat een gezonde leefstijl de klachten enigszins kan beperken. Dit betekent dat je een gevarieerd en gezond voedingspatroon er op na moet houden. Ook moet je elke dag voldoende bewegen. Het advies daarbij is om elke dag minimaal een half uur in beweging te zijn. Door deze leefstijl aan te houden, blijft je lichaam in een gezonde conditie. Op die manier is het ook beter te doen om met de klachten om te gaan.

Daarnaast werken sigaretten en alcohol ook alles behalve bevorderlijk. Het advies is dan ook om de sigaretten geheel links te laten liggen en alcohol met mate te nuttigen.

Tot slot willen we nog aanstippen dat stress een ontzettend negatieve invloed op de overgangsklachten heeft. Probeer daarom ook om de stress te vermijden. Dankzij stress ga je namelijk alleen maar meer last van de overgangsklachten krijgen.

Al met al kunnen we concluderen dat de overgang tot tien jaar lang kan duren. Hoe lang jij er exact last van gaat hebben, is afhankelijk van jouw lichaam.

Plaats een reactie