Waarom ben je zo vaak moe tijdens de overgang? – Dit is waarom!

Waarom ben je zo vaak moe tijdens de overgang? Moe zijn zonder een duidelijke reden. Er is niets vervelender of zelfs frustrerender dan dat. Zeker als jij maar niet kan achterhalen waar die moeheid aan ligt, zit je met de handen in het haar. Toch kan het zo zijn dat je al een vermoeden hebt waar het vandaan kan komen, of word je nu aan het denken gezet terwijl je de titel van dit artikel leest.

Tijdens de overgang kan je namelijk een stuk vermoeider zijn dan dat je van jezelf gewend bent. Je lichaam is natuurlijk flink aan het veranderen en gaat door veel processen heen. Dat kan die moeheid veroorzaken of juist versterken.

Je zult op dit moment vast met veel vragen zitten over dit onderwerp. Dat begrijp ik. Geen zorgen, hier kan ik je mee helpen. In dit artikel ga ik je namelijk antwoord geven op de vraag wat die moeheid tijdens de overgang vandaan komt en krijg je meer informatie over de overgang waar je vast iets aan hebt.

Waarom ben je zo vaak moe tijdens de overgang?

Waarom ben je zo vaak moe tijdens de overgang?

Omdat je hier natuurlijk terecht bent gekomen voor het antwoord op de vraag waarom je zo vaak moe bent tijdens de overgang, trappen we het artikel direct af met het antwoord.

Eigenlijk is die moeheid tijdens de overgang heel erg simpel en kort te verklaren. Dat is namelijk de schuld van de hormonen die door je lijf heen. Die hormonen, die zijn in de war en zijn dan ook flink aan het schommelen. Waar het hormoon oestrogeen er eerder voor zorgde dat de menstruatiecyclus normaal verliep, is deze productie tijdens de overgang aan het dalen. De daling zorgt voor stemmingswisselingen en een verandering in slaap. De meeste vrouwen slapen dan ook een stuk minder of dieper dan vroeger. Die moeheid tijdens de overgang, word dus voornamelijk veroorzaakt doordat de hormoonschommelingen je slaapritme veranderd.

Nu je meer weet over waarom je zo vaak moe bent tijdens de overgang, gaan we ook naar de andere klachten kijken die de kop op kunnen steken. Ben je hier benieuwd naar? Dan raad ik je aan om het artikel vooral verder te lezen.

Hoe merk ik dat ik vermoeider ben tijdens de overgang?

Kan je merken dat je wat vermoeider bent tijdens de overgang? Dat kan inderdaad. Er zullen een aantal verschijnselen kunnen optreden waaraan je merkt dat je je een stuk vermoeider voelt tijdens de overgang.

Zo kan het plotseling zo zijn dat je tussen de middag even je ogen dicht doet, je reageert wat chagrijniger dan eerder, je merkt dat je stemming van de ene kant naar de andere kant vliegt, je bent al moe voordat je uit bed stapt of je kan je slecht concentreren.

Allerlei verschijnselen die aangeven dat je een stuk vermoeider bent tijdens de overgang. Heb jij hier ook last van?

Waarom ben ik zo vermoeid?

Zijn er tips voor die moeheid tijdens de overgang?

Of er tips zijn voor die moeheid? Natuurlijk zijn die er! Tenslotte zou je graag iets aan het probleem willen doen en dit met beide handen aanpakken. Kan die moeheid volledig en permanent weggenomen worden?

Zo werkt het helaas niet. Wel kan ik je tips geven die ervoor zorgen dat jij met die moeheid kan omgaan of zelfs kan verminderen.

 • Geef toe aan de moeheid: Je zult de neiging hebben om flink tegen die moeheid te vechten en je ogen open proberen te houden overdag. Logisch dat je dat denkt, maar je mag er best eens aan toegeven. Je lichaam geeft tenslotte aan dat het moe is en rust nodig heeft. Gun jezelf die rust ook.
 • Blijf in beweging: Hoewel je aan die vermoeidheid mag toegeven, is in beweging blijven naast de rust ook erg belangrijk. Door in beweging te blijven vecht je niet tegen de moeheid, maar rek je het als het ware op. Op den duur zul je je een stuk beter voelen namelijk. Beweeg als het lukt een half uur per dag. Dat bewegen, dat mag je op een manier doen die jou aanspreekt en die jij volhoud. Denk aan wandelen, de sportschool of een rondje fietsen.
 • Beperk je bakjes koffie:Met andere woorden, let op hoeveel cafeïne je binnenkrijgt. Je zult je na een sterke bak koffie voelen alsof je de wereld aankan, maar wanneer deze is uitgewerkt kan je je een stuk beroerder voelen dan vóór het bakje koffie. Niet helemaal de bedoeling. Daarom dat het verstandig is om de cafeïne even achterwegen te laten.

Waarom ben je zo vaak moe tijdens de overgang?

Kan ik naast die moeheid nog andere klachten ervaren?

Die moeheid is al een hele nare klacht. Dat ben ik met je eens. Is dat dan de enige overgangsklacht die je ervaart? Dat hoeft niet altijd zo te zijn. De ene vrouw is de ander niet en dat betekent dat die klachten weleens willen wisselen.

Waar de ene vrouw meerdere overgangsklachten krijgt naast die moeheid, krijgt de ander dat juist weer niet. Er zijn een aantal, bekende overgangsklachten die jij zou kunnen herkennen, naast die moeheid. Die klachten kunnen onder andere zijn:

 • Pijn in de gewrichten of in de spieren
 • Last van toename in gewicht
 • Last van slapeloosheid
 • Opvliegers
 • ’s Nachts zweten
 • Een lager libido
 • Hoofdpijn
 • Stemmingswisselingen
 • Een heftige menstruatie, een minder heftige menstruatie of juist een onregelmatige menstruatie

Conclusie – Dit e-book vertelt je meer over de overgang

In dit artikel heb je duidelijk antwoord gekregen op de vraag waarom je zo moe bent tijdens de overgang. Je weet nu waar het aan ligt en je weet waar het vandaan komt. Dat moet een hele geruststelling zijn.

Naast de moeheid, kan je ook last krijgen van de andere overgangsklachten. Deze klachten en wat je eraan kan doen heb je ook in dit artikel kunnen vinden.

Overwin Je OvergangHeeft dit artikel je al op weg geholpen, maar kan je nog veel meer hulp gebruiken? Het e-book van Ria Kamelle Overwin Je Overgang is in dat geval jouw reddende engel. Het e-book staat vol met informatie, tips en ervaringsverhalen waar jij vast mee geholpen bent. Download na betaling het e-book op je smartphone, computer of tablet en ga er lekker mee aan de slag.

Plaats een reactie