Tips voor je relatie die je helpen de overgang door te komen!

Vrouwen in de overgang en hun relatie

Tijdens de overgang verandert er van alles in het lichaam van een vrouw. Soms resulteert dit ook in veranderingen in het leven van de vrouw. Veel vrouwen krijgen te maken met stress en emotionele schommelingen.Ruim 25% van de vrouwen krijgt te maken met een midlife crisis. Voor sommige vrouwen betekent dit ook het einde van hun relatie.

Mannen hebben namelijk ook te maken met vergelijkbare psychische problemen rond hun 50e levensjaar. Het is dus ook niet bijzonder dat veel koppels, zelfs na vele jaren samenzijn, toch uit elkaar gaan. Hier zal ik jullie wat tips geven over hoe je relatieproblemen tijdens de overgang kunt voorkomen.

 

Tips voor je relatie

 

Het is mogelijk dat jullie allebei door een moeilijke periode heen gaan. Het belangrijkste is om elkaar niet buiten te sluiten. Blijf met elkaar praten en probeer elkaars problemen en behoeften te begrijpen. En nog belangrijker, probeer elkaar te helpen als je dat kunt.

Onzekerheid is vaak de grootste veroorzaker van stress tijdens de overgang. Je kunt lichamelijk soms niet meer wat je geestelijk nog wel zou willen. Steun elkaar hierbij.

Probeer jullie gemeenschappelijke interesses in gedachten te houden. Ga er samen op uit en ga leuke dingen doen. Verras elkaar eens met een leuk uitje of een etentje. Ga bijvoorbeeld eens naar een plek waar jullie samen goede herinneringen hebben.

Het is belangrijk om er goede herinneringen bij te maken en samen leuke dingen te beleven. Een dagje of weekendje weg haalt jullie uit jullie dagelijkse sleur. Dit kan ook helpen om stress te verminderen.

Het kan moeilijk zijn, maar probeer positief tegen elkaar te blijven. Stel geen ‘waarom’ vragen die beschuldigend over kunnen komen, maar stel open vragen. Probeer elkaar ook complimenten te geven. Uiteraard mag je wel kritiek uiten, maar probeer dit te combineren met een oprecht compliment. Wanneer deze balans goed blijft, zullen veel ruzies voorkomen worden.

Probeer niet altijd negatief te denken. In plaats van te denken ‘hij wil toch niet..’, vraag of hij het misschien nu wel wil. Wanneer je altijd uitgaat van een negatief gedragspatroon zal je in een negatieve spiraal terecht komen. Kijk niet naar beperkingen, maar probeer te denken in mogelijkheden en oplossingen.

Een relatie in stand houden tijdens de overgang kan lastig zijn, maar gelukkig kunnen jullie er samen doorheen komen. Het allerbelangrijkste is dat jullie blijven communiceren. Praat over wat je dwars zit, wat je verwacht en wat je zou willen.

Als jullie gezamenlijk toekomstplannen maken is het ook makkelijker om deze samen in te vullen. Laat je relatie niet ten onder gaan door de overgang, maar wees er voor elkaar en probeer elkaar te begrijpen.

Plaats een reactie