Vroegtijdige menopauze, wat is dat?

Wat is een vroegtijdige menopauze? De menopauze is het moment waarop je als vrouw je vruchtbaarheid verliest. Ook kan de overgangsperiode een lange tijd in beslag nemen en brengt vaak vervelende overgangsklachten met zich mee. Normaal gesproken begint de overgang vaak rond het 44e levensjaar. In sommige gevallen kan het voorkomen dat je veel eerder in de overgang bent. Dan spreken we van een vervroegde menopauze. In dit blogbericht vertellen we je meer over de vervroegde menopauze.

Wat is de menopauze?

De menopauze bestaat uit verschillende fasen. Tijdens menopauze verlies je als vrouw je vruchtbaarheid en ben je uiteindelijk niet meer in staat om kinderen te krijgen. Voor veel vrouwen is dit wat helpt bij de overgangeen vervelende periode omdat het gepaard gaat met heel veel verschillende klachten.

Als voor jou de menopauze begint, krijg je te maken met 3 verschillende fasen:

  • Premenopauze
  • Menopauze
  • Post-menopauze

Deze fasen heten samen ook wel de overgang. Als je in de overgang bent gebeurt er veel met je lichaam. Dit komt vooral omdat je hormonen uit balans raken. Tijdens de premenopauze merk je dat je af en toe onregelmatig menstrueert. Dat komt vooral omdat in deze fase het hormoon oestrogeen behoorlijk schommelt.

Je bent in de menopauze als je langer dan 12 maanden niet meer hebt gemenstrueerd. Je kunt dus pas zeggen dat je in de menopauze bent, als dit langer dan 12 maanden het geval is.

De Post menopauze is de fase waarin je lichaam zichzelf aan het herstellen is. De grootste taak voor je lichaam is dan vooral het herstellen van een goed hormoonbalans.

voor de meeste vrouwen begint de overgang op een leeftijd tussen de 44 jaar en 55 jaar. In sommige gevallen kun je als vrouw ook al veel eerder in de overgang komen. Dan spreken we van een vervroegde overgang of vroegtijdige menopauze

Wat is een vroegtijdige menopauze?

In de meeste gevallen kom je als vrouw niet te vroeg in de overgang. Toch kan het soms voorkomen dat je als vrouw op relatief jonge leeftijd al in de overgang komt. We spreken dan van een vroegtijdige menopauze. De medische termen hiervoor zijn:

  • primaire ovariële insufficiëntie'(POI)
  • prematuur ovarieel falen'(POF)

Een vervroegde overgang wordt vaak veroorzaakt door het niet goed werken van de eierstokken, waardoor er geen eiblaasjes meer groeien en er dus geen eisprong meer is. Gelukkig komt een vervroegde overgang niet vaak voor.

Overgangsverschijnselen herkennen

Vooral aan het begin van de overgangsperiode is het lastig te zeggen of je in de overgang bent of niet. Er zijn dan nog niet veel symptomen die dat kunnen aanwijzen. Hoe kerken je dan dat je in de overgang bent? Welke verschijnselen kun je verwachten? De meest voorkomende overgangsverschijnselen zijn:

Lichamelijke verschijnselen

Geestelijke verschijnselen

Nacht zweten Prikkelbaar
Pijnlijke eisprong Onzekerheid
Toename libido Verminderde draagkracht
Opgezet gevoel Nerveus en paniekerig
Opgezette borsten Onrustig gevoel
Slaperigheid Weerzin
Koude handen en voeten Verminderd stress-bestendig
Hoofdpijn en migraine Bezorgdheid
Onregelmatige menstruatie Depressieve gevoelens
Zwaardere menstruatie Naar binnen gekeerd
Stolsels bij de menstruatie Stemmingswisselingen
Hartkloppingen/hart overslagen Dufheid
Verminderd libido Verwardheid
Terugkerende vaginale Vergeetachtigheid
schimmelinfecties Terugkijken op je leven
Misselijkheid en overgeven Balans opmaken
Krampen in de benen Levensvragen
Opvliegingen
Moeheid
Gewichtstoename
Slecht in of doorslapen
Vaginale droogheid
Blaasontstekingen
Dunnere vaginawand
Urineverlies

 

Hoewel dit een hele lijst is met overgangsverschijnselen, is het goed om te weten dat je niet van alle klachten last hoeft te hebben. Sommige vrouwen hebben veel last van de klachten en weer andere vrouwen hebben bijna geen last van overgangsklachten. Dit heeft ook te maken met hoe goed je voor jezelf zorgt.

Overgangsklachten beperken en voorkomen

Aangezien er veel klachten zijn waarvan je last kunt krijgen tijdens de overgang. Is het belangrijk om er alles aan te doen om er zo min mogelijk last van te ervaren. Zoals eerder al aangegeven heeft de overgang vooral te maken met een wisseling in hormonen. Tijdens de overgang raakt je hormoonbalans voor een groot gedeelte uit balans.

Om de schade hiervan te beperken is het een goed idee om zo veel mogelijk gezond te leven. Dat betekent dat je regelmatig zou moeten sporten tijdens de overgang en vooral ook gezonde voeding zou moeten eten.

Dit zorgt er namelijk voor dat jij veel minder last ervaart van de overgangsklachten. Dat komt omdat een gezond lichaam makkelijker in balans te houden is dan een niet gezond lichaam. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan want tijdens de overgang is de kans groot dat je helemaal geen zin hebt om te sporten. Je voelt je wellicht lusteloos en vermoeid. Toch is het belangrijk om je er toe te zetten omdat het veel van de overgangsklachten kan verminderen.

In het begin kost het waarschijnlijk veel moeite, maar als je er eenmaal mee bezig bent, zal je merken dat je beter slaapt, meer energie hebt overdag en veel minder last van overgangsklachten.

Overwin je overgang

Als je denkt dat je in de overgang bent, kun je natuurlijk alle hulp gebruiken om de overgang met zo min mogelijk klachten door te komen. Het boek overwin je overgang van Ria Kamelle helpt je om de overgang te overwinnen.

Overwin je overgangRia Kamelle heeft het boek namelijk geschreven toen ze zelf in de overgang was en is inmiddels werkzaam als overgangsconsulente. Met het boek wil ze vrouwen in de overgang helpen de overgang zo goed mogelijk door te komen.

Toen zij zelf in de overgang was, was er nog niet zo veel informatie beschikbaar. Daarom heeft ze voor vrijwel alle overgangsklachten praktische tips bedacht die haar hielpen.

Met het overwin je overgang boek, leer je alle belangrijke informatie over de overgang en hoe je deze periode het beste door komt. Hierdoor ervaar je direct minder last van klachten, weet je wat je moet doen als er klachten ontstaan en leer je precies wat de overgang met je lichaam doet.

Daarnaast helpt Ria je in het boek ook met je voeding. Er zijn namelijk voedingsstoffen die je extra nodig hebt tijdens de overgang.

Benieuwd wat je allemaal leest in het boek “overwin je overgang”? Dan raad ik je aan eens een kijkje te nemen op de pagina van Ria Kamelle.

 

 

Plaats een reactie