Voordelen van de overgang? Ja, die zijn er

Lees je vaker over de overgang? Misschien is het opgevallen dat deze leeftijdsfase vaak in een kwaad daglicht wordt gesteld. Dat is op zich logisch, aangezien de overgang samengaat met symptomen. Je kunt tijdens de overgang last krijgen van misselijkheid, opvliegers of gewrichtspijn. Dat is bij iedere vrouw verschillend. Hoewel we de klachten niet mogen onderschatten, zijn er ook voordelen van de overgang die niet onbenoemd mogen blijven.

Ben jij van mening dat de overgang geen voordelen heeft? En wil je hier meer over weten? In dit artikel lichten we de voordelen van de overgang uitgebreid voor je uit. Lees je mee?

Wat zijn de voordelen van de overgang?

Zoals je in de introductie van dit artikel kan lezen, wordt over de overgang meer negatief dan positief gesproken. Dat komt vooral door de bijhorende klachten en de gevolgen daarvan. Misschien denk je dat de voordelen van de overgang er niet zijn. Zo positief is het niet, toch? Nou, daar kun je je lelijk in vergissen. Het gaat je nog verbazen wat het kan betekenen.

Kun je je hier niets bij voorstellen? Dat is begrijpelijk en je bent absoluut niet de enige die de nodige vraagtekens heeft bij dit vraagstuk. Misschien kunnen de ondergenoemde punten je overtuigen en je opvattingen doen draaien.

Voordeel 1: Niet langer ongesteld

Na een periode van onregelmatige bloedingen waar je geen touw aan kunt vastknopen, komt plotseling het moment dat je niet langer ongesteld bent. En als je heel eerlijk bent, dat is toch een opluchting? Door de anticonceptiepil kun je je menstruatie zelf regelen, maar erg praktisch zijn die maandelijkse bloedingen niet. Om nog maar te zwijgen over alle menstruatieklachten die erbij komen kijken.

Je kunt voortaan zwemmen wanneer je wil en je hoeft nooit meer te schrikken als je geen maandverband of tampons in huis hebt. Dat is bovendien besparend.

Voordeel 2: Leren grenzen stellen

Grenzen stellen en de overgang; misschien zie je het verband niet tussen beide aspecten. Maar geloof ons, die is er absoluut wel. Wanneer je op dagelijkse basis last hebt van overgangsklachten en je dagelijkse bezigheden daardoor worden beïnvloed, dan kun je niet anders dan voor jezelf kiezen. En dat komt ook in de periode na de overgang nog terug.

Doordat je tijdens de overgang grenzen leert stellen, kun je dat ook de periode daarna blijven doen. Misschien vind je het makkelijker om “nee” te zeggen of leer je wat je écht belangrijk vindt. Zoals je ziet is dit een van de grotere voordelen van de overgang. Bovendien leer je stressbestendig te worden. Want eerlijk is eerlijk: overgangsklachten zijn niet altijd ontspannend en stellen je weleens op de proef.

Voordelen van de overgang

Voordeel 3: Je kwetsbaar opstellen

Als je denkt dat je faalt wanneer je je kwetsbaar opstelt, dan heb je het behoorlijk mis. Het zorgt namelijk voor meer waardering en begrip. Bijvoorbeeld bij je partner, vrienden of collega’s. Je kunt je niet blijven verschuilen achter een smoes dat je de griep hebt. Als je open en eerlijk over je overgangsklachten durft te praten, dan merk je hoeveel deuren dat opent.

Bovendien kan het bijzondere gesprekken opleveren of vind je herkenning bij iemand anders. Als je eenmaal geleerd hebt om je kwetsbaar op te stellen, dan is dit ook later in je leven van grote waarde. Bovendien kun je een ander ermee helpen. Hoeveel voldoening geeft dat, denk je? Dit is absoluut een van de voordelen van de overgang.

Voordeel 4: De seks wordt beter

Dacht je dat betere seks na de overgang een fabeltje is? Nou, dat is het absoluut niet. Daarom dat het een van de voordelen van de overgang is. Als de overgang eenmaal stopt of je bent vrij van klachten, dan kan je libido terug stijgen. Dat je hormoonhuishouding sterkt veranderd is hoeft niet negatief uit te pakken. Het kan je zin in seks namelijk versterken. Bijvoorbeeld omdat je testosteron eindelijk de ruimte krijgt en niet langer moet opboksen tegen andere hormonen.

Het is wel goed om te weten dat dit bij iedere vrouw anders is. Er zijn namelijk genoeg vrouwen waarbij het libido juist lager wordt na de overgang. Dat blijft een verrassing.

Staan de voordelen van de overgang vast?

Nee, dat niet. Lichamelijke processen zijn vrijwel altijd onvoorspelbaar en bij iedereen anders. Het is onwijs lastig om vast te stellen hoe de overgang precies verloopt. Ieder lichaam is immers anders. Daarbij zou het goed kunnen dat jij straks profiteert van de voordelen van de overgang.

Voordelen van de overgang

Wanneer stopt de overgang?

Zit je midden in de overgang en heb je last van overgangsklachten? Misschien vraag je je af wanneer de overgang stopt. Je dagelijkse bezigheden en mentale gesteldheid kunnen er immers door worden beïnvloed.

Het is vrij duidelijk wanneer de overgang stopt. Deze stopt als je een jaar niet ongesteld bent geweest. Dit is eveneens het moment dat je niet langer vruchtbaar bent. Het betekent echter niet dat ook de overgangsklachten stoppen. Deze kunnen maanden tot jaren doorgaan. Uit onderzoek is namelijk gebleken, dat veel vrouwen minimaal 10 tot 12 jaar last blijven houden van klachten.

Iedere vrouw ervaart de overgang en de overgangsklachten anders. Er zijn zelfs vrouwen die zonder opvliegers in de overgang zitten.

Conclusie – Lees meer over de voordelen van de overgang

Denk je dat de voordelen van de overgang niet bestaan of een fabeltje is? Nou, dan ga je nog versteld staan. In dit artikel hebben we de grootste voordelen van de overgang met je besproken. Deze kunnen zowel lichamelijk als psychisch zijn. Wel is het belangrijk om te weten dat iedere vrouw de overgang en het proces daarna anders ervaart. Probeer dus nergens op te rekenen.

Overwin Je OvergangVond je het interessant om over de voordelen van de overgang te lezen? En ben je nog lang niet uitgelezen hierover? Dat komt goed uit. In het E-book Overwin je Overgang van Ria Kamelle vind je nog veel meer informatie. Ook kun je veel ervaringsverhalen van andere vrouwen vinden. Ben je geïnteresseerd? Download Overwin Je Overgang en ontdek wat het boek voor jou kan betekenen. Wij zijn fan!

Plaats een reactie