Vocht vasthouden in de overgang – Zit je lievelingsbroek niet meer lekker? Of voel je je plotseling opgeblazen? Vocht vasthouden brengt veel ongemak met zich mee. Vooral als het gaat om kleding of accessoires. Niets zit meer comfortabel. Zowel mannen als vrouwen hebben hier eens in de zoveel tijd last van en herkennen deze ongemakken. Misschien jij ook.
Vocht vasthouden heeft verschillende oorzaken. Daarbij staan de overgang en vocht vasthouden met elkaar in verbinding. Wil jij weten wat de oorzaak hiervan is? Of zoek jij naar tips om overtollig vocht kwijt te raken?
In dit artikel helpen we je graag verder. Mocht je zoeken naar antwoorden, dan raden we je aan om de tekst helemaal tot het einde te lezen.
De overgang en vocht vasthouden: hoe zit dat?
Als je in de overgang zit kun je last krijgen van verschillende klachten. Dit worden de overgangsklachten genoemd en dat kunnen de volgende zijn:
- Hoofdpijn;
- Moeite met afvallen;
- Slechter slapen;
- Verlaagd libido;
- Stemmingswisselingen;
- Nachtzweten;
- Opvliegers;
- Gewrichtspijn;
De overgang brengt doorgaans veel veranderingen met zich mee. Vooral lichamelijk is er het een en ander aan de hand. Omdat de productie van oestrogeen en progesteron aanzienlijk daalt, staat de hormoonhuishouding volledig op zijn kop.
Gezien je hormoonspiegeling drastisch aan het veranderen is, probeert je lichaam dit te compenseren en dat kan vervolgens voor klachten zorgen. Daarom dat de overgang en vocht vasthouden met elkaar in verbinding staan.
Niet alle vrouwen krijgen tijdens de overgang last van klachten. Bovendien is de mate bij iedereen anders. Heb je nauwelijks of helemaal geen klachten tijdens de overgang? Maak je dan geen zorgen.
Waar kun je vocht vasthouden tijdens de overgang?
Je kunt op verschillende manieren vocht vasthouden. Iedereen is tenslotte anders. Als je vocht vasthoudt, dan kunnen de volgende lichaamsdelen daarbij betrokken zijn:
- Enkels;
- Buik;
- Billen;
- Vingers;
Veel vrouwen houden vocht vast rondom de buik tijdens de overgang. Dit kan eveneens betrekking hebben op de stofwisseling. Door een veranderde hormoonhuishouding en een hogere leeftijd, kan de stofwisseling trager gaan werken. Hierdoor slaat je lichaam sneller vet op.
Afvallen tijdens de overgang is geen onmogelijke opgave, maar je kunt merken dat het een grotere uitdaging is.
Tips om vocht kwijt te raken tijdens de overgang
Dat je vocht vasthoudt tijdens de overgang, hoeft niet te betekenen dat er niets aan te doen is. Er zijn verschillende tips die je klachten enigszins kunnen verlichten.
En ben je niet in de overgang, maar heb je wél last van overtollig vocht? Misschien dat de onderstaande punten iets voor je kunnen betekenen. Lees hieronder verder voor meer informatie.
Tip 1: Drink voldoende water
Water speelt een grote rol binnen het menselijk lichaam. We hebben minimaal 2 liter per dag nodig. Zeker wat betreft vocht vasthouden en kwijtraken, mag je dit niet onderschatten.
Als je voldoende drinkt op een dag raak je overtollig vocht namelijk kwijt via je urine. Bovendien zorgt water ervoor dat je huid soepel blijft en je kunt afvallen. Water bevat geen calorieën en kun je gedurende de dag rustig drinken. Ben je het zat? Een kopje thee of suikervrije limonade is geen probleem.
Tip 2: Blijf in beweging
Misschien heb je veel last van je gewrichten of heb je minder energie. Ook dat kan bij de overgang horen. Het gevolg is, dat je minder beweegt op een dag. Dat lijkt onschuldig, maar het kan ervoor zorgen dat het vocht in je lichaam ophoopt. Dit heeft te maken met je bloedsomloop die als het ware ‘verstopt raakt’.
Wil je vocht kwijtraken? Probeer minimaal een half uur per dag te bewegen. Zo blijven je gewrichten soepel, wordt de pijn minder en drijft je lichaam het vocht af. De sportschool is hierbij het meest gangbare. Ben je hier geen fan van? Bekijk deze opties eens:
- Baantjes zwemmen;
- Wandelen;
- Fietsen;
- Lopen;
- Dansen;
Extra feitje: Wist je dat bewegen een positief effect heeft op stemmingswisselingen en hoofdpijn? Zeker als je buitenshuis beweegt, kun je gemakkelijker ontspannen en je focus verleggen.
Bovendien maken je hersenen endorfine aan, wat ervoor zorgt dat je je gelukkiger voelt. Dat is meer dan de moeite waard, toch?
Tip 3: Probeer stress te vermijden
Heb je last van stemmingswisselingen? Of merk je dat je gestrest bent? Dit kan de te maken hebben met de hormoonschommelingen. Stress kan ervoor zorgen dat je minder lekker in je vel zit of sneller grijpt naar een ongezond eetpatroon.
Producten die bewerkt zijn of veel zout bevatten zorgen ervoor dat het lichaamsvocht ophoopt.
Probeer tijdens de overgang rekening te houden met je stresslevel. Laat de touwtjes wat vaker uit handen vallen en ontspan. Misschien heb je een leuke hobby of kun je je ei ergens anders kwijt.
Extra tip: Als je merkt dat je werk stress veroorzaakt, is het belangrijk om dit kenbaar te maken bij je werkgever. Samen kunnen jullie naar een werkende oplossing zoeken – die voor beide partijen werkt.
Het vermijden van stress is ook buiten de overgang om belangrijk.
Tip 4: Lees je voldoende in
Vind je het moeilijk om met de overgang om te gaan? Of zorgen die overgangsklachten voor nóg meer stress? Het kan helpend zijn om je voldoende in te lezen over de overgangsklachten.
Dit helpt je om je klachten te accepteren en om op zoek te gaan naar een remedie hiervoor. Ook kun je bij een overgangsconsulent terecht voor vragen.
Conclusie
Vocht vasthouden in de overgang is vrij ‘normaal’ en veelvoorkomend. Er zijn veel vrouwen die aangeven hier last van te hebben. Omdat je hormoonhuishouding volledig op zijn kop gezet wordt, probeert je lichaam dit te compenseren.
Naast vocht vasthouden, zijn er ook andere overgangsklachten die de kop opsteken. Deze hebben we in het artikel besproken. Ook heb je tips gekregen die helpen om de klachten enigszins te verzachten.
Wil je na dit artikel nog veel meer weten over de overgang? Of zoek je naar ervaringen van andere vrouwen? We raden je aan om het E-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle te downloaden. Hierin staat de persoonlijke zoektocht van Ria beschreven. Bovendien staan er nog veel meer tips in. Download het E-book vandaag nog en ga direct aan de slag.