Vermoeidheid tijdens de overgang
Vermoeidheid is een bekende overgangsklacht. Vrouwen raken door de veranderingen in hun lichaam zowel fysiek als mentaal uitgeput. Dit kan vrouwen belemmeren in hun dagelijkse bezigheden. Het maakt je plots minder productief, humeurig of gewoon ‘op’. Het is natuurlijk heel vervelend als je dagelijks het gevoel hebt dat je batterij gewoon helemaal leeg is, zeker als je je niet eerst fysiek of mentaal bovenmaats hebt ingespannen. Dus waar komt die vermoeidheid tijdens de overgang nou vandaan?
Overgangsvermoeidheid is een veelgehoorde klacht!
Vermoeidheid tijdens de overgang noemen we overgangsmoeheid en is een veelgehoorde overgangsklacht. Overgangsmoeheid is een extreem gevoel van vermoeidheid en algemene lamlendigheid. Vrouwen die hiermee te maken krijgen slapen vaak ook slechter en hebben last van nachtzweten.
Je zult overdag willen slapen en je zult ‘mood swings’ krijgen. Omdat je mentaal en fysiek uitgeput bent heb je last van stemmingswisselingen en ben je prikkelbaar. Je voelt je onrustig en opgejaagd en concentreren kost soms veel moeite.
Bovendien kun je last krijgen van geheugenverlies omdat je informatie minder goed opslaat. Als je bovenstaande symptomen herkent dan heb je waarschijnlijk last van overgangsmoeheid.
Veranderingen in je lichaam
Tijdens de overgang verandert er van alles in je lichaam. Je hormoonspiegels schommelen en je lichaam is uit balans. De hormonen oestrogeen en progesteron worden minder geproduceerd en je lichaam moet zich hier opnieuw op instellen.
Dit heeft effect op allerlei processen in je lichaam. Een bekend voorbeeld hiervan is de opvlieger: het warmtecentrum in je hersenen is ontregeld en doet je lichaam geloven dat de buitentemperatuur warmer is dan deze daadwerkelijk is.
Andere klachten die direct beïnvloed worden door de veranderingen in je hormoonhuishouding zijn nachtzweten, hartklopping, angstigheid en dus chronische oververmoeidheid, oftewel overgangsmoeheid.
Geen rust tot je nemen
Wat het bij veel vrouwen in de overgang nog lastiger maakt om hier mee om te gaan is dat dit vaak ook het moment in hun leven is waarop ze even geen rust kunnen nemen. Veel vrouwen werken, hebben een relatie, zorgen voor (puber)kinderen en/of hun ouders en hebben een sociaal leven.
Dit kan resulteren in veel stress, wat de mentale vermoeidheid alleen maar meer in de hand speelt. Het is dus belangrijk dat je de tijd neemt om deze stress wat af te bouwen. Misschien is het verstandig om wat minder te gaan multitasken en wat meer rust te nemen.
Houd af en toe wat momenten vrij in je agenda waarin je even die rust pakt. Ga bijvoorbeeld regelmatig wandelen in de natuur. Ontspanning is het belangrijkste medicijn tegen vermoeidheid in de overgang. Yoga en meditatie kunnen hierbij helpen.
Medicijnen tegen vermoeidheid
Er bestaan ook medicijnen tegen overgangsmoeheid. Deze pakken echter de symptomen aan, maar niet de onderliggende oorzaak. Naast rust nemen kun je beter gezond en gevarieerd eten dan je toevlucht zoeken in medicijnen.
Deze hebben namelijk vaak ook bijwerkingen zoals hoofdpijn. Wanneer je ontspannen bent en je krijgt voldoende vitamines en mineralen binnen help je je lichaam om sneller weer in balans te komen en zal je merken dat je weer beter gaat slapen en dat zowel je fysieke als mentale vermoeidheid afneemt.