Vergeetachtigheid tijdens de overgang? Hier vind je informatie en handige tips!

Vergeet je belangrijke afspraken of kun je je niet meer herinneren waar je autosleutels liggen? De overgang veranderd veel. Je vruchtbaarheid neemt af en dit brengt de nodige klachten met zich mee. Zo komt vergeetachtigheid tijdens de overgang vaker voor dan gedacht wordt.

In dit artikel staat extreme vergeetachtigheid tijdens de overgang centraal als onderwerp. We bespreken niet alleen de oorzaak en de symptomen. Je vindt ook een aantal handige tips die je wellicht helpen. Wil je hier meer over weten? Lees direct verder.

Hoe herken ik vergeetachtigheid tijdens de overgang?

Het proces van de overgang gaat samen met verschillende klachten. Dat had je misschien al in de gaten. Deze staan bekend als overgangsklachten en hier kun je behoorlijk last van krijgen. Inderdaad, het kan gaan om opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen.

Hoe zit het met vergeetachtigheid tijdens de overgang? Grote kans dat je hier nooit aan hebt gedacht. Geheugenproblemen in de overgang kun je wellicht herkennen aan het volgende:

  • Je vergeet afspraken: Ben je je afspraak voor de tandarts vergeten of kun je je niet meer herinneren hoe laat je met je beste vriendin hebt afgesproken? Uit onderzoek blijkt dat vooral het kortetermijngeheugen erg hard moet werken tijdens de overgang.
  • Je hebt moeite om je te concentreren: Concentratieproblemen tijdens de overgang komen vaker voor. Dit kan versterkt worden door andere overgangsklachten, maar ook omdat je je niet kunt focussen, snel bent afgeleid of belangrijke zaken simpelweg vergeet.
  • Je bent sneller vermoeid: Doe je het liefst om de paar uur een dutje? Dat is niet gek, want je kunt tijdens de overgang sneller vermoeid raken. Zeker als je vergeetachtiger bent geworden, want het kost veel energie om dingen te onthouden of je te herinneren.

Waarom ben ik tijdens de overgang vergeetachtig?

Het is goed om te weten wat er tijdens de overgang precies gebeurt. Ja, je hebt klachten. Heb je er weleens bij stilgestaan hoe deze klachten ontstaan? Zo is uit onderzoek gebleken dat meer dan de helft van de vrouwen kampt met vergeetachtigheid tijdens de overgang.

Goed om te weten dat je niet de enige bent, toch? Het is wellicht wat makkelijk om vergeetachtigheid aan leeftijd te koppelen. Want als we spreken over de overgang, dan zit hier een duidelijke oorzaak achter. Sterker nog, het kunnen er meerdere zijn:

Hormonen

Je kunt je vast wel voorstellen wat er met je hormonen gebeurd tijdens de overgang. Tijdens de jaren van de overgang daalt het oestrogeengehalte in de eierstokken. Dit zorgt ervoor dat je vruchtbaarheid afneemt en dat je menstruaties langzamerhand stoppen. Dat is niet het enige, want door deze verandering is ook je hormoonhuishouding veranderd. Dit heeft niet alleen effect op je mentale of lichamelijke gesteldheid, maar óók op je brein. We hebben reeds besproken hoe vergeetachtigheid tijdens de overgang eruit kan zien.

Overgang en vergeetachtigheid

Stress en angsten

Kamp je op dit moment met stress? Het is goed om te weten dat dit niet werk gerelateerd hoeft te zijn. Je lichaam reageert op deze stresshormonen en hier kunnen vervolgens klachten door ontstaan. Denk aan slapeloosheid, aankomen in gewicht én vergeetachtigheid. Dit kan dus ook tijdens de overgang gebeuren.

De stress neemt zoveel ruimte in beslag, dat er nauwelijks ruimte of energie over is om dingen te onthouden. Door een veranderende hormoonhuishouding is de kans op stress tijdens de overgang groot. Daar kunnen ook stemmingswisselingen bij horen.

Andere klachten

Zijn opvliegers jou niet vreemd? In de overgang kan vergeetachtigheid versterkt worden door andere overgangsklachten. Deze kunnen ervoor zorgen dat je je moeilijk kunt concentreren en vervolgens belangrijke zaken vergeet. Niet gek natuurlijk, want zie je maar eens te concentreren als je zo plotseling begint te zweten.

Verdwijnt mijn vergeetachtigheid na de overgang?

Vergeet je de ene afspraak na de andere? Weet je de straatnamen niet meer?  Het is onwijs vervelend als je vergeetachtig ben tijdens de overgang. Het is niet alleen vervelend, het kan je ook behoorlijk angstig maken. Stel dat het niet meer weg gaat? Dat is geen gekke gedachtegang.

De overgang is voorbij als je een jaar lang niet ongesteld bent geweest. Deze nieuwe fase wordt de menopauze genoemd. Overgangsklachten kunnen nog jaren aanhouden, maar de meeste verdwijnen ook met de tijd. Vergeetachtigheid kan hier een voorbeeld van zijn.

Is dit een zekerheid? Nee, dat is het niet. Je moet er namelijk rekening mee houden dat ieder lichaam anders is. Het is niet gezegd dat alle klachten direct na de laatste menstruatie verdwijnen. Dit is iets dat je zelf gaat ervaren.

Vergeetachtig tijdens de overgang

Tips voor vergeetachtigheid tijdens de overgang

Bij extreme vergeetachtigheid tijdens de overgang hoop je op effectieve medicijnen. Die zijn er niet, helaas. Überhaupt kun je vergeetachtigheid niet zomaar wegnemen. Als het gaat om bijvoorbeeld hevige opvliegers, kun je in overleg met de huisarts of gynaecoloog een hormoonbehandeling starten. Wel willen we je een aantal niet-medische tips geven voor geheugenverlies tijdens de overgang.

  • Train je brein: Je kunt je brein actief houden door regelmatig denkspelletjes te spelen. Het zorgt ervoor dat je brein aan het werk blijft en het kortetermijngeheugen wordt getraind.
  • Schrijf het op: Vergeet je veel? Maak het jezelf niet te lastig en schrijf alle belangrijke zaken op. Dit kun je doen in een agenda, in je smartphone of door een ouderwets briefje op de koelkast te hangen. Het voorkomt frustratie en boosheid
  • Accepteer het: Probeer niet te vechten tegen je vergeetachtigheid. Je kunt er immers niets aan doen. Neem het met een korreltje zout en probeer het je zelf gemakkelijk te maken tijdens deze periode. Daarnaast kan het helpend zijn om erover te praten.

Conclusie – Overwin Je Overgang

Vergeetachtigheid tijdens de overgang komt vaker voor dan je denkt. Je vergeet afspraken, je komt niet uit je woorden of je voelt je vermoeid. Vergeetachtigheid tijdens de overgang kan een samenhang zijn van hormonen, stress of andere overgangsklachten. Hier heb je in dit artikel veel over gelezen. Daarnaast kun je onze tips gebruiken voor comfort en acceptatie.

Overwin Je OvergangWil je meer weten over de overgang of over de bijhorende klachten? Download nu het E-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle en ontdek wat Ria heeft ondernomen om haar overgangsklachten de baas te worden!

Plaats een reactie