Vaginale afscheiding tijdens de overgang? Voor een vrouw is de overgang één van de meest vervelende fases uit het leven. Tijdens de overgang kan je als vrouw zijnde namelijk met veel uiteenlopende klachten te maken krijgen. Het lastige hieraan is dat je zelf weinig invloed op die klachten uit kunt oefenen. Tijdens de overgang verandert er van alles aan de hormoonhuishouding; daar heb je zelf totaal geen invloed op. Je bent dus min of meer overgeleverd aan de grille van je lichaam. Voor sommige vrouwen is het erg lastig om daarmee om te gaan.
De klachten tijdens de overgang kunnen onderverdeeld worden in twee categorieën: lichamelijke klachten en geestelijke klachten. Deze categorieën zijn vervolgens weer onder te verdelen in allerlei soorten klachten. Waar je als vrouw zijnde exact last van gaat krijgen, is vooraf niet te bepalen. Zo krijgen sommige vrouwen heel erg last van stemmingswisselingen, terwijl andere vrouwen met name last van hun borsten krijgen. Het is compleet afhankelijk van de manier waarop je lichaam op de overgang reageert.
Sommige vrouwen merken tijdens de overgang ook dat ze last van vaginale afscheiding hebben. Wat is dit precies? Wat kan je hier aan doen? En hoe kan je hiermee om gaan? Op onder meer die vragen geven wij in dit artikel antwoord. We weten namelijk als geen ander hoe vervelend het is om last van vaginale afscheiding te hebben. Om de overgang voor jou zo prettig mogelijk te laten verlopen, geven we je daarom graag meer informatie over dit specifieke onderwerp.
Wat gebeurt er tijdens de overgang?
Voordat we het onderwerp ‘vaginale afscheiding’ gaan bespreken, willen we eerst wat algemene informatie op een rijtje zetten. Want: wat gebeurt er nou exact tijdens de overgang? De overgang is één van de levensfases waar een vrouw in terecht komt. Gedurende deze periode verandert er het één en ander in de hormoonhuishouding van een vrouw. Bepaalde hormonen worden in mindere mate of helemaal niet meer aangemaakt. Het gevolg hiervan is dat de vrouw onvruchtbaar wordt. Als je uit de overgang komt, is het dan ook niet meer mogelijk om zwanger te worden.
Doordat de hormoonhuishouding gaat veranderen, krijg je te maken met klachten. Welke klachten jij exact gaat krijgen, is afhankelijk van je lichaam. Elke vrouw reageer tenslotte anders op de overgang. Feit is dat je zowel last van lichamelijke- als van geestelijke klachten kunt krijgen. Onder de geestelijke klachten vallen onder andere een lusteloos gevoel en stemmingswisselingen. Sommige vrouwen ervaren ook een gevoel van depressie tijdens de overgang.
Op het gebied van lichamelijke klachten kunnen we onder andere wijzen naar pijn in de borsten. Ook de vaginale afscheiding is een typerende overgangsklacht. Naar die overgangsklacht krijgen we hieronder nader.
Wat is vaginale afscheiding?
Als we het over vaginale afscheiding hebben: waar hebben we het dan precies over? Feit is dat vaginale afscheiding een zogeheten natuurlijk verschijnsel is. Elke vrouw heeft hier last van en het ontstaan hiervan gebeurt op een natuurlijke manier. Cellen aan de binnenkant van de vagina gaan vocht afgeven, waardoor dit vocht uit de vagina komt.
Oke de baarmoeder en baarmoederhals geven vocht en slijm af; dat valt dan ook onder de noemer vaginale afscheiding. Vaginale afscheiding is normaliter vloeibaar, een beetje wit van kleur en doorzichtig. Als je last van je vaginale afscheiding gaat krijgen, kan dat onder meer komen doordat de afscheiding er anders uit ziet. Zo kan je veel meer vaginale afscheiding hebben, kan de afscheiding een beetje brokkelig zijn of kan de kleur van de afscheiding gaan veranderen. Dat zijn dan ook klachten die als overgangsklachten getypeerd kunnen worden.
De vaginale afscheiding gaat hand in hand met de hormoonhuishouding. Als de hormoonhuishouding verandert, gaat ook de mate van vaginale afscheiding veranderen. Dat is dan ook de reden waarom dit een typische overgangsklacht is. Tijdens de overgang kan je dan ook last van meer vaginale afscheiding hebben of een veranderende kleur van de afscheiding. Deze klachten zijn overigens ook nog in een periode na de overgang mogelijk.
Wat kan je doen tegen deze klachten?
Tijdens de overgang maakt het vrouwelijk lichaam minder oestrogeen aan. Vaginale afscheiding kan dan ook ontstaan doordat dit hormoon minder aangemaakt wordt. Maar, de vaginale afscheiding tijdens de overgang kan ook andere oorzaken hebben.
In specifieke situaties kan kanker de oorzaak van de vaginale afscheiding zijn. Mede daarom raden wij je aan om met deze klachten zo spoedig mogelijk naar de huisarts te gaan. Dit is wellicht ietwat gênant, maar het is absoluut noodzakelijk.
De huisarts kan er voor kiezen om aanvullend onderzoek te plegen. Maar, hij/zij kan ook hormoonzalf voorschrijven. Met die hormoonzalf kan de vaginawand weer in ere hersteld worden, zodat er minder vaginale afscheiding geproduceerd gaat worden.
Hoe kan je de overgangsklachten beperken?
Elke vrouw reageert tijdens de overgang anders op de veranderingen in haar lichaam. Zo kan het zijn dat jij wél last van vaginale afscheiding hebt, terwijl dat bij een vriendin van je niet het geval is. Over het algemeen kunnen we echter wel stellen dat het merendeel van de vrouwen last van één of meerdere overgangsklachten krijgt. Is het mogelijk om deze klachten te beperken? Dat is deels mogelijk.
Je moet je goed beseffen dat de overgang een natuurlijk proces is. Een proces dat je niet tegen kunt houden. Om de klachten toch enigszins te beperken, is een gezonde leefstijl absoluut aan te raden. Dit betekent dat je een gezond voedingspatroon er op na moet houden. Ook is het aan te raden om elke dag minimaal een half uur in beweging te komen. Deze gezonde levensstijl is in elke levensfase aan te raden én dus ook zeker gedurende de overgang.
Daarnaast is er alles aan gelegen om stress te voorkomen. Stress heeft namelijk een negatieve invloed op de mate van de overgangsklachten. Als je last van stress hebt, ervaar je
hoogstwaarschijnlijk ook meer last van de overgangsklachten. Met een gezonde leefstijl kan je de overgangsklachten dus enigszins beperken. Helaas blijft het verder een proces van de natuur; je bent daar min of meer aan overgeleverd.
Meer weten over de verschillende overgangsklachten die er zijn en wat je ertegen kunt doen? Bekijk dan eens het boek overwin je overgang