Tips nodig voor je overgangsklachten? Bekijk deze eens

De overgang gaat – bij de meeste vrouwen – gepaard met klachten. Deze klachten worden in de volksmond overgangsklachten genoemd en de frequentie daarvan is bij iedere vrouw anders. Gezien de grote vraag naar tips voor overgangsklachten, hebben wij dit artikel voor je geschreven.

Overgangsklachten zorgen veelal voor vraagteksten en schreeuwen om een remedie. Vooral als je hier op dagelijkse basis last van hebt, is het moeilijk om te blijven functioneren. Gelukkig zijn er mogelijkheden om je klachten draaglijker te maken en daar willen we je graag bij helpen.

Ben jij een onderzoek gestart naar de beste tips bij overgangsklachten? Dan is dit artikel misschien wel iets voor jou!

Onze 5 beste tips tegen overgangsklachten

Je bent niet de eerste die zoekt naar de beste tips voor de overgang. Tenslotte zijn deze lichamelijke processen nieuw voor je en kan het moeilijk zijn om te bepalen welke remedie precies werkt. Bovendien is de overgang zeer persoonlijk en puur gebaseerd op eigen ervaringen.

Wil je leren om te gaan met je overgangsklachten of zoek je naar meer informatie hierover? Wij kunnen je misschien helpen daarbij. Wij hebben verschillende tips voor je om de overgang door te komen.

Tip 1: Zoek naar acceptatie en stel jezelf open

Caroline Tensen – bekend van televisie – heeft als een van de eerste vrouwen benadrukt welke impact de overgang heeft en sprak open over haar persoonlijke overgangsklachten. Daarbij ontdekte dat deze klachten nog steeds worden gezien als ‘taboe’ of als ‘onbespreekbaar’.

Als je het gesprek over je overgangsklachten durft aan te gaan en je jezelf openstelt naar je dierbaren, zorgt dat onder aan de streep voor verlichting én acceptatie. Bovendien is dit een manier om je ervaringen met andere vrouwen te delen.

Tip 2: Verlaag de druk

Niets is zo vernietigend voor een mens als hoge werkdruk. En dit hoeft niet eens werk gerelateerd te zijn, want ook sociale activiteiten of hobby’s vragen een bepaalde mate van energie. Als je last hebt van overgangsklachten en moeite hebt met functioneren, voelt deze druk als een zware last en dat vraagt veel van je. Zowel lichamelijk als emotioneel.

Onze tip voor overgangsklachten, is om deze druk – waar dat kan – aanzienlijk te verlagen. Ook hierbij is het eveneens belangrijk om jezelf open te stellen en het gesprek aan te gaan. Vraag eens om een vertrouwelijk gesprek met je werkgever of schrap resoluut activiteiten uit je agenda.

Je mag jezelf tijdens deze fase ontzien en rusten als je daar behoefte aan hebt. Misschien merk je nu al dat je daar sterke behoefte aan hebt.

Tip 3: Maak contact met een overgangsconsulent

Je overgangsklachten hoeven niet onbesproken of onbegrepen te blijven. Zo zie je maar dat het gesprek aangaan met dierbaren veel losmaakt en een last van je schouders afhaalt. Als je behoefte hebt aan handvaten of aan een goed gesprek, dan is contact maken met een overgangsconsulent misschien een goede tip voor jou.

Een overgangsconsulent is veelal een vrouw en heeft veel kennis opgedaan over de overgang. Deze professional vindt je in het ziekenhuis – of als zzp’er – en je mag bij je huisarts om een doorverwijzing vragen. De overgangsconsulent heeft niet alleen tips bij overgangsklachten. Je mag hier eveneens terecht voor een luisterend oor. Hoe fijn is dat?

Tips overgangsklachten

Tip 4: Blijf in (mentale) beweging

Nóg tips bij overgangsklachten: blijf in beweging. Als je minimaal een half uur per dag een frisse neus haalt en daarbij op een haalbare manier beweegt, merk je misschien een groot verschil.

Op deze manier ben je je mentaal aan het ontspannen en blijven je gewrichten soepel. Het is vrij simpel om beweging te verwerken binnen je dagelijkse schema. Het is dus niet nodig om jezelf drie keer per week naar de sportschool te slepen – zeker als je het niet leuk vindt. Wat dacht je van een wandeling? Of van een fietstocht naar het werk?

Tip 5: Zoek rust en bezinning

Overgangsklachten steek je niet zomaar onder stoelen of banken. Ze zijn er nu eenmaal en het is aan jou om hiermee om te gaan. Probeer je focus eens in de zoveel tijd te verleggen en zoek naar ontspanning. Zo leg je de nadruk minder op je klachten en richt je je op jezelf.

Misschien vind je het fijn om een boek te lezen of ga je graag de hort op. Onze beste tips voor overgangsklachten, is door te luisteren naar je eigen behoeften.

Heb je in de overgang altijd klachten?

Nee. Dat hoeft niet zo te zijn. De overgang ervaren zonder klachten is nog steeds veel voorkomend. Niet iedere vrouw ervaart overgangsklachten tijdens de overgang en we hebben geen passend antwoord voor je waar dit precies aan ligt. Misschien is het een kwestie van geluk?

De beste verklaring hiervoor is, dat ieder lichaam anders is en anders reageert op processen. De overgang zonder opvliegers doorkomen? In theorie is dit niet onmogelijk.

Conclusie –

Misschien ben je vooraf aan dit artikel op zoek gegaan naar tips voor je overgangsklachten. De kans is dus groot dat je klachten ervaart en je zoekt naar de beste remedie hiervoor. Het is moeilijk om overgangsklachten helemaal weg te nemen. Maar: het is niet onmogelijk om hiermee om te gaan.

Onze tips tegen overgangsklachten laten duidelijk zien wat je zelf kunt doen aan je klachten. Mocht je deze nog eens door willen lezen, dan raden we je aan om nog eens terug te scrollen naar boven. Misschien zit hier iets voor je tussen.

Overwin Je OvergangBen je op zoek naar meer handvaten of wil je simpelweg meer weten over de overgang in het algemeen? Dan zit je goed bij het E-book van Ria Kamelle; Overwin Je Overgang. Het boek is volledig gebaseerd op Ria haar eigen ervaringen en haar fases. De vrouw kampte zelf met ondragelijke overgangsklachten en wist zichzelf geen raad hiermee.

Naar verschillende gesprekken met haar huisarts besloot ze zelf op zoek te gaan naar verlichting en beschreef haar zoektocht in het E-book. Naast eigen ervaringen en tips bij overgangsklachten, vind je eveneens ervaringen van andere vrouwen. Overwin Je Overgang is geschikt voor iedere vrouw in de overgang.

Plaats een reactie