Tips om de overgang te overleven

De overgang is voor veel vrouwen een onaangename periode. De een ervaart allerlei nare kwaaltjes terwijl de ander er amper wat van merkt. De vrouwen die wel kwaaltjes krijgen tijdens de overgang kunnen dit niet alleen lichamelijk opmerken, maar de kwaaltjes zijn vaak ook geestelijk. Lees hieronder verder om enkele tips te vinden die je zou kunnen gebruiken om de overgang op een plezierige wijze te kunnen overleven.

Definitie van de overgang

De overgang kan worden omschreven als het bereiken van de laatste menstruatie. Deze leeftijd wordt geschat rond de 40 tot 60 jaar. De gemiddelde vrouw is 51 als ze de overgang ingaat. De laatste menstruatie kan ook wel de menopauze worden genoemd. Het betreft een periode die voor elke vrouw moeilijk kan zijn, zowel fysiek als geestelijk. Tijdens de overgang verliest de vrouw namelijk haar vruchtbaarheid. De gevoelens kunnen flink oplopen en de gemengde emoties gaan vaak gepaard met verdriet. Velen moeten accepteren dat de overgang een natuurlijk proces is waar alle vrouwen doorheen moeten gaan in het leven.

Het proces van de overgang

Al voordat de overgang begint gaan de hormonen van het lichaam hun best doen om een nieuw evenwicht te zoeken. Dit proces neemt een aantal jaar in beslag en kan een flinke invloed hebben op het lichaam van de vrouw. Het afbouwen van de vruchtbaarheid is immers geen makkelijke taak. Bij de een start de overgang veel eerder dan bij de ander. Hier speelt vaak de erfelijkheid van de vrouw een grote rol.

De verschillende fasen van de overgang

Het begin van de overgang is te herkennen aan verschillende manieren. Hierdoor is het belangrijk om te weten wat de verschillende fasen zijn van de overgang. Het gaat hierbij om de premenopauze, de perimenopauze, de menopauze zelf en vervolgens de postmenopauze. Elke fase heeft zijn eigen kenmerken en daar komen allemaal zaken bij kijken. Een vrouw kan het begin van de overgang herkennen door het opraken van de voorraad eicellen in de eierstokken. Hierdoor zak het baarmoederslijmvlies afbouwen met het uitblijven van de menstruatie als gevolg.

Symptomen van de overgang

Als we kijken naar de verschillende symptomen van de overgang, dan kunnen we een onderscheid maken tussen de lichamelijke symptomen en de geestelijke symptomen.

  • Lichamelijke symptomen: De vrouw zal de eerste voortekenen al gauw opmerken aan het uitblijven van of een onregelmatige de menstruatie. De ene maand kan de vrouw een heftige menstruatie met veel pijn hebben, terwijl de andere keer de menstruatie maandenlang uitblijft. Daarnaast krijgt de vrouw een droge vagina, gaat ze meer zweten en krijgt ze hoofdpijn, rugpijn, hartkloppingen, duizeligheid, spierpijn en mogelijk zelfs pijn in de borsten. Tenslotte kan de hals rood worden tijdens ‘hot flashes’ vanwege het stijgende en dalende lichaamstemperatuur en zijn ook vaginale afscheiding, jeuk, blaasontstekingen, urine-incontinentie, obstipatie en een dunnere huid normale lichamelijke symptomen van de overgang.
  • Geestelijke symptomen: De vrouw zal al gauw last krijgen van opvliegers en ook vermoeidheid zal een grote rol gaan spelen. De ‘hot flashes’ zorgen voor een warm en ongemakkelijk gevoel. Daarnaast krijgt de vrouw vaak last van stemmingswisselingen, concentratieproblemen, slapeloosheid, lusteloosheid, neerslachtigheid, prikkelbaarheid en kan ze angstig en depressief worden. Ook frequente huilbuien zijn niet abnormaal, zeker niet als je rekening houdt met het feit dat het verliezen van de vruchtbaarheid niet voor elke vrouw makkelijk is.

tips om de overgang te overleven

 

Hoe weet je wanneer de overgang start?

Het is niet altijd even makkelijk om te bepalen wanneer de overgang zal starten bij elke vrouw. De leeftijd kan erg variëren per persoon, maar de overgang is wel te herkennen aan bepaalde zaken. De meest belangrijke zaken waar op gelet moet worden om de overgang vast te stellen is de leeftijd van de vrouw en het uitblijven of onregelmatig worden van de menstruatie. Als de vrouw tussen de 45 en de 55 jaar oud is en kampt met een uitblijvende of onregelmatige menses, dan kan je er van uitgaan dat de overgang gestart is. Daarnaast zijn ook een droge vagina, opvliegers en nachtzweten een typisch kenmerk om de overgang vast te stellen.

Tips om de overgang te overleven

De overgang is geen prettige tijd voor de meeste vrouwen. De ene vrouw merkt er niets van, terwijl de ander veel lichamelijke en/of geestelijke klachten ervaart. Om deze stressvolle periode door te komen hebben wij een handig lijstje opgesteld met tips:

  • Bepaalde vrouwen zweren bij het gebruiken van homeopathische middelen om opvliegers te voorkomen. Dat dit echt werkt is helaas niet wettenschappelijk bewezen.
  • Let op je eet- en drinkpatroon. Voorkom alcohol, koffie, thee en gekruid eten aangezien deze opvliegers kunnen opwekken.
  • Een goede nachtrust is heel belangrijk. Ga op tijd naar bed, rust voldoende en voorkom koffie.
  • Draag laagjes kleding zodat je makkelijk en snel een kledingstuk aan of uit kunt doen als je het opeens warm of koud krijgt bij opvliegers.
  • Ga naar de huisarts als de klachten niet meer vol te houden zijn en blijf een positieve blik behouden op het leven.

Doe grondig onderzoek

Overwin je overgangAls je denkt dat je binnenkort in de overgang gaat belanden of als je iemand kent die in de overgang zit, dan zijn er allerlei dingen die je zelf kunt doen naast de bovenstaande tips. Denk zo aan het aanschaffen van het handig boek van Ria Kamelle met de titel ‘Overwin je Overgang’. In dit boek kan je alles lezen over de beste manieren om met de overgang om te gaan.

Daarnaast leer je hoe je de overgang bij de meeste vrouwen het snelst kunt herkennen en wat de meest voorkomende klachten zijn. Door dit boek goed door te nemen doe je zelf eerst grondig onderzoek en kan je de overgang met een gerust hart ingaan.

De overgang is voor de meeste vrouwen geen prettige periode. Hier komen namelijk allerlei lastige lichamelijke en geestelijke kwaaltjes bij kijken. Door alle tips goed door te nemen en door het boek van Ria Kamelle ‘Overwin je Overgang’ in huis te halen ben je veel beter op de overgang voorbereid en kan je deze periode veel aangenamer maken voor jezelf.

 

Plaats een reactie