De overgang vindt voor veel vrouwen plaats rond het 50ste levensjaar. Maar het kan voorkomen dat de overgangsperiode te vroeg plaats vindt. In sommige gevallen zelfs al voor het 40ste levensjaar. Dan ben je te vroeg in de overgang.
Vervroegde overgang (POI/POF)
Als je te vroeg in de overgangsperiode bent wordt dat ook wel Primaire ovariële insufficiëntie (POI) of prematuur ovarieel falen (POF) genoemd. De reden dat je in een vervroegde overgang kunt komen, komt doordat je eierstokken te vroeg niet meer werken.
Als dat gebeurd groeien er geen ei blaasjes meer waardoor de eisprong stopt.
Wanneer begint de overgangsperiode?
Normaal gesproken is de gemiddelde leeftijd voor een vrouw om in de overgangsperiode te komen tussen de 40 en 60 jaar. Maar bij sommige vrouwen vindt de te vroeg plaats en gebeurd het dan voor het 40ste levensjaar al.
Als je denkt dat je te vroeg in de overgangsperiode beland bent, kun je dat aan de volgende dingen herkennen:
- De menstruatie blijft tenminste 4 maanden uit
- Het FSH-hormoon is te hoog. FSH staat voor Follikel stimulerend hormoon. Dit hormoon stimuleert normaal gesproken de groei en rijping van ei blaasjes.
Hoe ontstaat de overgang?
Als je in de overgangsperiode komt is de eicelvoorraad al voor een groot deel afgenomen. Je eierstokken verminderen de productiviteit gedurende je hele leven en worden dus steeds minder. Bij de geboorte heb je ongeveer 1 tot 2 miljoen eicellen. Maar als de overgang nadert zijn het er vaak nog maar een stuk of 1000.
Hierdoor stopt de menstruatie cyclus en kun je spreken van de overgangsperiode. Als dit al op jongere leeftijd gebeurd kun je spreken van POI.
Hoe ontstaat een te vroege overgang?
Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je te vroeg in de overgang bent. Het komt vaker voor als je bijvoorbeeld een chemokuur hebt gehad of er in het verleden problemen zijn geweest met je eierstokken waaraan je behandeld moest worden.
Daarnaast kan het ook komen door chromosoom afwijkingen in het lichaam. Het kan hierbij gaan om het Syndroom van Turner waarbij de eicelvoorraad al vanaf de geboorte een stuk minder is.
Maar het kan ook zijn dat een te vroege overgang veroorzaakt wordt door een genetische afwijking die overgedragen wordt in de familie. Als familie leden ook last hebben gehad van een te vroege overgang bestaat er dus een kans dat jij ook te vroeg in de overgang raakt.
Hoe weet ik of ik in de overgang ben?
Een van de grootste aanwijzingen om erachter te komen of je in de overgang bent is de verandering in je menstruatie. Je hormonen spelen op en veroorzaken een verstoorde menstruatie cyclus. Hierdoor kan het dan voorkomen dat je ineens minder vaak menstrueert of complete maanden overslaat.
Ook kan het zijn dat je slijmvliezen minder vocht produceren. Je kunt dit herkennen aan dat je minder vaginale afscheiding produceert. Naast de vermindering van vaginale vocht kan het ook voorkomen dat je last krijgt van bijvoorbeeld droge ogen.
Wat ook vaak voorkomt als de overgang nadert is dat je merkt dat je ineens veel slechter slaapt of niet meer kunt doorslapen. Hoe dichter je dan bij de menopauze komt, hoe meer last je kunt ervaren van slaapgebrek.
De meeste vrouwen in de overgang ervaren ook veel last van opvliegers. Toch is dit geen klacht om de nadering van de overgang te herkennen omdat opvliegers meestal pas later tijdens de overgang voorkomen.
Anticonceptie pil
Als je aan de pil bent is het een stuk lastiger om de overgang te herkennen. Dat komt omdat wanneer je aan de pil bent ervoor wordt gezorgd dat je menstruatiebloedingen altijd op de zelfde tijd plaatsvinden. Hierdoor kun je de wisselingen in menstruatie vaak niet herkennen.
Als je twijfelt of je in de overgang bent, kan het dus een goed idee zijn om te stoppen met de pil. Pas dan zal je als je in de overgang bent ook daadwerkelijk de klachten herkennen.
Omgaan met de overgang
Als je te vroeg in de overgang bent is dat natuurlijk heel erg vervelend. Als je op jongere leeftijd al je vruchtbaarheid aan het verliezen bent kan dat emotioneel ook veel met je doen.
Aan het feit dat een te vroege overgang dan nadert is helaas niet veel te doen. Wel kun je ervoor zorgen dat je er zelf minder last van hebt.
Het belangrijkste om zo weinig mogelijk last te ervaren van de overgangsklachten is door een gezonde leefstijl te gaan leven. Tijdens de overgang raken je hormonen in disbalans en kan een gezonde leefstijl ervoor zorgen dat je minder last krijgt van hormoonschommelingen.
Het is dan belangrijk dat je vooral niet rookt, voldoende gezonde voeding binnenkrijgt en genoeg aan sport doet. Zo ervaar je minder last van de overgangsklachten.
In sommige gevallen wordt er aangeraden om hormonen te gebruiken. Natuurlijk kunnen deze hormoonpillen ervoor zorgen dat je minder of geen last ervaart van overgangsklachten. Maar deze hormonenmedicaties hebben ook veel nadelen. Het is dus belangrijk dat je de voordelen van het gebruiken van bijvoorbeeld de pil afweegt tegen alle nadelen die erbij komen kijken.
Nadelen van het gebruiken van hormonen zijn:
- Opgezette borsten
- mogelijk doorbraakbloedingen
- Daarnaast is er ook een verhoogd risico op bijvoorbeeld borstkanker bij langdurig gebruik.
Als je in de overgang bent is het vooral belangrijk dat je gezond gaat leven. In de meeste gevallen zijn de overgangsklachten dan niet zodanig erg dat je er medicijnen voor nodig hebt.
De meeste klachten kunnen al verminderd worden met een gezonde leefstijl en een kleine aanpassing op je dagelijkse activiteiten als je leefstijl tijdens deze periode te druk is.
Het belangrijkste om te weten is dat de overgangsklachten meestal niet blijvend zijn en dat het weer verdwijnt.
Omgaan met overgangsklachten
Als jij wilt weten hoe je het beste om kunt gaan met de overgangsklachten raad ik je aan eens te kijken naar de e-cursus op onze pagina. Hierin leer je alles over de menopauze en hoe jij als vrouw hier het beste mee om kunt gaan. Veel vrouwen ervaren overgangsklachten en de meeste daarvan zijn makkelijk te verminderen of zelfs helemaal te vermijden.