De symptomen van naderende overgang: Wanneer je in de overgang terecht bent gekomen dan wil je dat graag weten. Maar wanneer zit je nou eigenlijk in de overgang? Welke klachten horen erbij? Wat wordt er nou precies bedoelt met de overgangsfase? Ik kan me voorstellen dat je allerlei vragen hebt die je graag beantwoord wil hebben.
In deze blog ga ik je alles uitleggen over de overgangsfase en welke symptomen erbij horen. Misschien denk je dat je al in de overgangsfase zit en wil je je er zo goed mogelijk op voorbereiden.
Wat is de overgangsfase?
Wanneer je geboren wordt krijg je als vrouw een voorraad eitjes mee. Deze eitjes kunnen ervoor zorgen dat je zwanger kan raken wanneer deze bevrucht worden. Je kent het wel, iedere maand komt er een eitje vrij dat gaat rijpen. Je wordt dan ongesteld, oftewel je gaat menstrueren.
Wanneer je in de overgangsfase komt dan is het niets anders dan een levensfase waarin je eitjes aan het opraken zijn. In deze fase gaat je lichaam anders reageren en kan je er behoorlijke last van ondervinden dat je eitjes aan het opraken zijn.
Wanneer je de overgangsfase en de bijbehorende klachten gehad hebt, dan kom je als vrouw in de menopauze. Je spreekt van de menopauze wanneer je de laatste keer ongesteld bent geweest, dit een jaar niet meer geweest bent. Je bent nu definitief onvruchtbaar geworden.
De symptomen van naderende overgang
De kans is groot dat wanneer je niet weet dat je in de overgangsfase zit, je er eigenlijk al een tijdje mee te maken hebt. Veel vrouwen maken zich ongerust als ze opeens doorlopend verschillende klachten hebben die ze niet thuis kunnen brengen. Daarom is het belangrijk om te herkennen welke klachten bij de overgangsfase horen.
Op deze manier kan je al die kwalen effectief bestrijden zonder dat je direct naar allerlei medicatie gaat grijpen. De overgangsfase is tenslotte geen ziekte of aandoening, maar het is een volkomen natuurlijk proces dat bij het ouder worden hoort. Het maakt dus soms niet uit of je in de dertig bent of middenin de vijftig bent.
symptomen van naderende overgang – opvliegers
Wanneer je het over opvliegers hebt, dan heb je het over een plotseling gevoel dat je het heel warm hebt. Dit warme gevoel gaat gepaard met het rood worden van de huid. Vooral de nek, borst en het gezicht hebben het ongemak van het rood worden. Dit gaat vaak tezamen met overmatig, plotseling transpireren.
Opvliegers zijn vaak te wijten aan een verminderde oestrogeenproductie in het lichaam, die tijdens de overgangsfase in gang wordt gezet. Gemiddeld 75 tot 80% van de vrouwen heeft met opvliegers te maken wanneer ze in de overgangsfase zitten.
symptomen van naderende overgang – nachtelijk zweten
Nachtelijk zweten kan je vergelijken met opvliegers die je overdag hebt, maar deze vinden nu dan `s nachts plaats. Het zal je dan ook niet verbazen dat nachtelijk zweten veel voorkomt bij vrouwen die in de overgangsfase zitten.
Sommige vrouwen worden `s nachts wakker en zullen dan een beetje meer bezweet zijn dan anders, maar sommige vrouwen worden `s nachts wakker badend in hun eigen zweet. Deze vrouwen hebben vaak geen andere keuze dan om hun beddengoed te verschonen in de nacht.
symptomen van naderende overgang – Onregelmatige menstruatie
Elke vrouw heeft in haar leven weleens last van onregelmatig menstrueren, ook wanneer ze nog in haar vruchtbare periode zit. Een onregelmatige menstruatie kan veroorzaakt worden door vele factoren, maar bij vrouwen in de overgangsfase is vooral een hormonale disbalans de boosdoener.
Je ziet de productie van oestrogeen en progesteron dalen bij vrouwen die in de overgangsfase zijn terecht gekomen. Dit kan ook verklaren waarom je nu onregelmatig aan het menstrueren bent.
Ook kunnen nu de bloedingen veel lichter of juist veel zwaarder zijn dan je voorheen had tijdens het menstrueren.
symptomen van naderende overgang – Gewichtstoename
Alhoewel sommigen beweren dat er geen verband bestaat tussen de overgangsfase en gewichtstoename, zijn de hormonale veranderingen in je lichaam wel degelijk van invloed op je gewicht.
Een daling in het oestrogeengehalte zorgt er bijvoorbeeld voor dat het lichaam meer vet cellen gaat aanmaken dan voordat je in de overgangsfase raakte. Deze nieuwe vet cellen bevatten oestrogeen en zorgen voor een reservevoorraadje.
Vaak zie je terug bij vrouwen die de overgangsfase naderen dat ze een lager testosterongehalte hebben, waardoor de stofwisseling ook weer trager gaat werken. Gewichtstoename kan dus ook een symptoom zijn dat jij de overgangsfase aan het naderen bent, of er al inzit.
symptomen van naderende overgang – Slaapstoornissen
Vrouwen in de overgangsfase hebben ook vaak te maken met allerlei slaapproblemen. Je kan hierbij denken aan: niet goed in kunnen slapen, `s nachts vaker wakker worden zonder dat hier een reden voor is, maar ook erg vroeg wakker kunnen worden.
Onderzoekers hebben ontdekt dat slaapstoornissen een vervroegde indicator kunnen zijn dat vrouwen de overgangsfase naderen, of al genaderd zijn.
Slaapstoornissen kunnen ook veroorzaakt worden door andere aandoeningen, die niets met de overgangsfase te maken hebben. Dus als je verder geen overgangsklachten hebt, kan het voor jou raadzaam zijn om je huisarts hierover in te lichten.
Ik heb hier slecht een paar voorbeelden uitgelicht, maar er zijn ook nog meer symptomen die bij de overgangsfase horen: prikkelbaar, vaginale droogheid, vermoeid of futloosheid, concentratieproblemen, geheugenverlies, duizeligheid, stemmingswisselingen (sneller boos of geïrriteerd raken), depressieve gevoelens, paniekaanvallen, pijnlijke en gevoelige borsten, hoofdpijn, gewrichtspijn, spierspanningen en spierkrampen, verlaagd libido, urineverlies, haaruitval of dunner wordend haar zijn ook bekende symptomen die bij de overgangsfase horen.
Huisarts raadplegen
Wanneer jij denkt dat je in de overgangsfase gekomen bent maar hier zekerheid over wil hebben, dan zou je contact kunnen opnemen met je huisarts en een afspraak kunnen maken met hem of haar.
Maar wist je dat je zelf al een heleboel kan doen aan veel van deze symptomen zonder dat je gelijk aan medicatie hoeft te denken? Je kan namelijk door het aanpassen van je levensstijl al een heleboel doen veranderen aan de vervelende symptomen die bij de overgangsfase horen.
Het belangrijkste is denk ik ook voor jou dat je gaat accepteren dat jij in de overgangsfase bent geraakt.