De meeste vrouwen merken duidelijk aan hun lichaam dat ze aan het begin van de overgang staan. De overgang brengt namelijk, in de meeste gevallen, de welbekende overgangsklachten met zich mee. Ook als je aan het begin van de overgang staat, kan je al heel veel last krijgen van deze symptomen. Daar hoef je je geen zorgen over te maken, dat is heel erg normaal.
Toch kan ik me voorstellen dat je je afvraagt wat deze symptomen van de overgang zijn. Hoe merk je dat je in de overgang zit en hoe ontstaan deze overgangsklachten? In dit artikel gaan we duidelijk inzoomen op de overgang, de symptomen van de overgang en vertel ik je wat je hier zelf aan kan doen.
Wat is de overgang?
Voordat we dieper ingaan op de symptomen van de overgang, vertel ik je eerst wat de overgang precies is. Wat gebeurt er nu eigenlijk in het lichaam?
Is jouw menstruatie een heel jaar uitgebleven? Dan zit je officieel in de overgang. Wanneer je in de overgang komt, is dus niet precies te zeggen. Dat hangt helemaal af van jouw menstruatie. Het belangrijkste proces tijdens de overgang is de daling van het geslachtshormoon oestrogeen. Door deze daling krijg je geen eisprong meer en zal de menstruatie uitblijven.
Wat zijn de symptomen van de overgang?
Deze symptomen van de overgang, herken je misschien beter onder de naam overgangsklachten. Dit zijn klachten die aan het begin, tijdens of na de overgang ontstaan en duidelijk naar voren kunnen komen. Ik weet zeker dat je een aantal van deze klachten zult herkennen. Om je geheugen nog een klein beetje op te frissen, vindt je hieronder de symptomen van de overgang:
- Opvliegers: Je krijgt het plotseling heel erg warm en je begint heel erg te zweten. Opvliegers kunnen een heel erg naar of beklemmend gevoel geven.
- Hoofdpijn: Er wordt beweerd dat dit door de daling van oestrogeen komt of er ieder geval mee te maken heeft.
- Nachtzweten: Vergelijkbaar met de opvliegers, maar dan ’s nachts. Sommige vrouwen worden hier ook wakker van.
- Droogheid rondom de vagina.
- Stemmingswisselingen: Deze stemmingswisselingen hebben voornamelijk te maken met de daling van oestrogeen en de hormoonschommelingen.
- Gewichtstoename: Gewichtstoename is ook een duidelijke klacht wanneer je ouder word. Voor zowel mannen als vrouwen. Toch kan deze gewichtstoename duidelijk in verband staan met de overgang. Met name door de hormoonschommeling in het lichaam.
Hoe ontstaan de symptomen van de overgang?
Ik kan me heel erg goed voorstellen dat je je sterk afvraagt waar die symptomen van de overgang nu vandaan komen. Is er überhaupt wel een oorzaak voor deze overgang symptomen. Ik kan je nu al vertellen, die is er inderdaad. Een bepaald proces in het vrouwelijk lichaam laat deze symptomen en klachten ontstaan.
Dit komt namelijk door de sterke daling van het geslachtshormoon oestrogeen. Normaliter zorgt oestrogeen ervoor dat jij als vrouw een eisprong krijgt. Het stimuleert de eisprong, waardoor er een eitje vrijkomt. Word dit eitje niet bevrucht, dan word je ongesteld. Tijdens de overgang is de productie van de oestrogeen een stuk lager of helemaal verdwenen. Hierdoor kunnen hormoonschommelingen ontstaan en krijg je last van de welbekende overgangsklachten en de symptomen hiervan.
In principe is je lichaam aan het zoeken naar een nieuwe balans. Hierdoor ontstaan de symptomen van de overgang en kan je daar heel wat klachten van ondervinden. Je weet nu dus dat er een duidelijke oorzaak is van deze klachten.
Wat kan je zelf doen aan de overgang?
Je weet nu dat de overgangsklachten ontstaan door de daling van oestrogeen en dat deze symptomen best lastig kunnen zijn. Zeker als deze dagelijks bij je terugkomen. Is er iets wat je zelf kan doen aan de overgang? Absoluut.
De klachten kunnen niet weggenomen worden natuurlijk, maar er zijn wel een aantal handige tips die de klachten duidelijk kunnen verminderen. Deze tips heb ik voor jou op een rijtje gezet, zodat je er zelf mee aan de slag kan gaan.
- Water drinken: water drinken tijdens de overgang heeft vele voordelen. Het verkoelt tijdens een opvlieger, het zorgt ervoor dat je vocht verliest én het zorgt voor een verzorgde huid.
- Laagjes kleding: heb jij veel last van opvliegers? Dat is heel erg lastig. Deze kan je niet direct verminderen, maar je kan er wel iets aan doen. Draag bijvoorbeeld laagjes kleding. Zo kan je iedere keer iets uitgooien als je het warm krijgt.
- Ga meer bewegen: bewegen is goed voor lichaam en geest. Het helpt je te ontspannen en houd je gewicht stabiel. Mocht jij last hebben van gewichtstoename, dan zou meer gaan bewegen daartegen kunnen helpen.
Leer je overgang overwinnen
De overgang kan vervelende klachten met zich meebrengen. Daar ben je vast al achter gekomen. Zeker als je nog aan het begin van de overgang staat, kan het nog heel erg lastig zijn en vindt je het misschien lastig om met deze klachten te dealen. Daar kan je vast wel wat hulp bij gebruiken. In dat geval is het e-book van Ria Kamelle ‘Overwin Je Overgang’ echt iets voor jou.
Ria zelf worstelde ook enorm tijdens het begin van haar overgang. Ze had ook het gevoel dat niemand haar begreep. Zelfs haar huisarts kon voor haar gevoel niks voor haar betekenen in dit proces. Ze besloot daarom om het zelf uit te gaan zoeken.
Dat heeft geleid tot het e-book Overwin Je Overgang. Het e-book staat vol met informatie over de overgang, handige tips en ervaringsverhalen van Ria zelf. Mocht jij worstelen met de overgang, dan kan het e-book jou vast helpen.
Conclusie
De overgang kan heel veel symptomen met zich meebrengen. Dat zijn de welbekende overgangsklachten. Ook als je nog maar aan het begin van de overgang staat, kunnen deze symptomen al flink de kop opsteken. Wil jij nog even teruglezen wat deze symptomen zijn en wat je hier aan kan doen? Lees het artikel dan nog even terug.
Wil jij graag leren hoe je met je overgang kan omgaan of zoek je gewoon herkenning? Schaf vandaag nog het e-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle aan en leer in een aantal stappen hoe jij dat kan doen.