symptomen tijdens de overgang

Symptomen tijdens de overgangAls je in de overgang bent merk je dat aan verschillende symptomen. Ook ontstaan er vaak een aantal klachten tijdens de overgang. Als je niet zeker weet of je in de overgang bent kun je dat herkennen aan de symptomen in dit blogbericht. Hier lees je er meer over.

 

 

 

 

Wat is de overgang?

 

De overgang is een natuurlijk proces waarbij je als vrouw je vruchtbaarheid verliest. Dit gebeurt niet in één keer maar over een langere periode. De overgang kun je herkennen aan een aantal symptomen. Maar als je bijvoorbeeld de pil gebruikt is het al veel lastiger om erachter te komen of je in de overgang bent.

 

Hoe lang duurt de overgang?

 

De overgang heeft drie fases. Het totale proces van de overgang duurt in de meeste gevallen 4 tot 6 jaar. Maar het kan ik sommige gevallen ook 10 jaar duren. De totale overgang wordt dus verdeeld in de volgende 3 fasen:

  • premenopauze:
  • De menopauze
  • Post menopauze.

 

Premenopauze (Perimenopauze)

 

Deze fase begint over het algemeen 4 jaar voor de laatste menstruatie. In deze fase neemt vooral het hormoon oestrogeen af.

Ook al tijdens de premenopauze kun je overgangsklachten ervaren. De meest voorkomende hierin zijn opvliegers.

 

Symptomen tijdens de overgang

De Menopauze

 

Als de menopauze begint is dat je laatste dag van de menstruatie. Het is lastig om te zeggen dat je de menopauze bereikt hebt omdat je dat pas later kunt zien. In de meeste gevallen spreek je pas van de laatste menstruatie als je langer dan een jaar niet meer menstrueert.

 

De Postmenopauze

 

Een jaar nadat je de laatste menstruatie hebt gehad kun je spreken van de postmenopauze. Deze fase duurt over het algemeen 3 jaar.

Tijdens deze fase gaat je lichaam aan de slag om een nieuw hormoonbalans te vinden. De reden dat deze fase ook mee wordt genomen in de overgang is omdat je tijdens deze fase nog steeds last kunt hebben van overgangsklachten.

 

Wat zijn de symptomen tijdens de overgang?

 

Je herkent de overgang meestal aan een veranderende menstruatie. De menstruatie wordt tijdens de overgang steeds onregelmatiger en zal dan uiteindelijk helemaal stoppen. Als je aan de pil bent is het vrij lastig om te achterhalen of je in de overgang bent omdat de pil zorgt voor een regelmatige menstruatie.

Als je vermoedens hebt dat je in de overgang bent is het dus raadzaam om eens een tijdje te stoppen met de pil. Zo kom je er dan achter of onregelmatig menstrueert.

Daarnaast krijg je ook te maken met allerlei overgangsklachten. Dit komt al voor tijdens het naderen van de overgangsperiode.

 

Wat zijn de meest voorkomende symptomen tijdens de overgang

 

Er zijn heel veel verschillende overgangsklachten en het is per vrouw verschillend welke overgangsklachten het meeste voorkomen. Maar één van deze klachten komt bij vrijwel alle vrouwen in de overgang voor, namelijk opvliegers.

Al in de perimenopauze kun je last krijgen van opvliegers. Dat komt omdat je hormonen uit balans raken. Daarnaast zijn er ook nog heel veel andere klachten die je kunt ervaren zoals:

  • Transpiratie
  • Stemmingswisselingen
  • Hoofdpijn
  • Droge ogen
  • Gewrichtsklachten
  • Hartkloppingen
  • Innerlijke onrust
  • Prikkelbaarheid
  • Slapeloosheid
  • Neerslachtigheid
  • Gewichtstoename
  • vergeetachtigheid
  • Vaginale droogheid
  • Verminderd libido
  • huidveroudering
  • Bruine afscheiding

Lang niet alle vrouwen hebben last van alle bovengenoemde klachten. Ook kun je er zelf voor zorgen dat je minder last ervaart van deze overgangsklachten.

Tijdens de overgang zijn je hormonen uit balans. Daarom is het extra belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen.

 

symptomen tijdens de overgang

 

Minder klachten door gezond te leven

 

Nu je weet wat de symptomen van de overgang zijn en welke overgangsklachten er voorkomen tijdens de overgang. Is het belangrijk dat je gezond gaat leven om de klachten zo veel mogelijk te verminderen. 

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is een gezonde leefstijl houden. Tijdens de overgang zijn je hormonen uit balans. Daarom is het belangrijk dat je zo veel mogelijk gezond en gevarieerd eet. Hierdoor help jij je lichaam onder controle te houden en krijg je daardoor minder last van overgangsklachten. 

Ook is het een goed idee om regelmatig te gaan sporten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in goede conditie blijft en draagt dat bij aan je hormoonhuishouding. 

Maar gezond leven tijdens de overgang is niet alleen belangrijk om klachten en symptomen te verminderen. Tijdens de overgang heb je een grotere kans dat je aankomt in gewicht. Dit kun je beperken door gezond te eten en te sporten. 

Daarnaast is het ook een goed idee om vooral tijdens de overgang goed te luisteren naar je lichaam. Als je je even vermoeid voelt ga dan niet door maar neem je rust. Door goed te rusten en te luisteren naar je lichaam is de kans groot dat je veel minder klachten ervaart. 

 

Meer tips om je te helpen bij symptomen tijdens de overgang

 

Denk jij dat je in de overgang bent en wil je er alles over weten zodat je het zo aangenaam mogelijk door komt? Dan raad ik je aan om eens te kijken naar het onderstaande boek over de overgang. 

Dit boek is geschreven door een vrouw die zelf in de overgang was en helpt je graag door alle tips die zij heeft toegepast met je te delen. De overgangsperiode is een lange periode en daarom kun je er maar beter voor zorgen dat je het zo makkelijk mogelijk door komt. 

Door de tips in dit boek te volgen leer je hoe je bepaalde overgangsklachten kunt verminderen en lees je hoe de schrijfster van dit boek de overgang zonder moeite is doorgekomen. 

Ook kun je dit boek goed gebruiken om je partner op de hoogte te brengen van wat er allemaal gebeurd als jij in de overgang bent. Zo kan je partner de situatie beter begrijpen en je beter steunen. 

De kans is groot dat je partner geen idee heeft wat de overgang precies met je lichaam doet, en kan hij dus ook niet begrijpen waarom je je soms ineens anders gedraagt. Maar dit boek door je partner te laten lezen weet hij precies wat jij meemaakt. 

Ben jij benieuwd hoe ze dat deed? Neem dan eens een kijkje op de pagina van het boek. 

 

 

Plaats een reactie