Waarom heb ik stress in de overgang?

De overgang kan voor veel vrouwen best pittig zijn door de schommelingen in hormonen. Dit worden in de overgang stemmingswisselingen genoemd. Sommigen krijgen flink wat klachten en dat geeft stress in de overgang.

Juist nu is het belangrijk om die stress te beperken. Maar hoe doe je dat? Waarom heb je stress in de overgang? Lees vooral verder, want we leggen het je uit.

Om te beginnen: Wat betekent stress?

In veel gevallen wordt stress als iets negatiefs bestempeld. Het kan immers gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Maar wist je dat een gezonde dosis stress voordelen heeft?

Stress overkomt ons allemaal. Dit kan komen door een situatie op je werk, een spannende presentatie op school of door een situatie binnen je privéleven. Hoe het ook zij; het is volkomen normaal. Stress triggert een hormoon, cortisol, dat je scherp maakt. Je lijf en hoofd maken zich klaar voor actie. Het is een natuurlijke reactie.

Een beetje stress kan je zelfs helpen om je doelen te bereiken en om geweldige prestaties neer te zetten. Maar te veel stress? Dan loop je vast en dat wil je niet. Dus, let op als stress te veel wordt, want dan werkt het tegen je. Bovendien brengt het verschillende klachten met zich mee, zeker tijdens de overgang.

Waarom heb ik meer stress in de overgang?

Goed, stress is dus een normale reactie van je lichaam. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat stress altijd positief is. Want als je in de overgang zit wordt het een ander verhaal. Tijdens de overgang kun je te maken krijgen met hormoonschommelingen.

Het oestrogeen- en progesterongehalte neemt geleidelijk af, waardoor de hormoonhuishouding uit balans raakt. Nu denk je misschien: “Dat kan vast geen kwaad”. Het is inderdaad niet gevaarlijk, maar het heeft wel impact op zowel je lichamelijke als mentale gesteldheid.

Stress in de overgang

Als je bijvoorbeeld last hebt van opvliegers of stemmingswisselingen, dan kan het kleinste beetje stress dit al verergeren. Uit wetenschappelijk onderzoek is zelfs gebleken dat vrouwen met stress 3 keer zo veel last hebben van opvliegers. Hoe meer stress je ervaart, hoe groter de kans is dat je overgangsklachten verergeren. Dat geldt niet alleen voor opvliegers.

Daarbij brengt stress, naast de overgangsklachten, ook andere gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo kan bijvoorbeeld je bloeddruk verhogen, je stofwisseling vertragen en kan zelfs je bloedsuiker uit balans raken. Daarom is het belangrijk om stress in de overgang te herkennen en vervolgens actie te ondernemen. Wil je weten hoe? Lees vooral verder.

Wat zijn de symptomen van stress in de overgang?

Als je stresslevel laag blijft, is er geen reden tot paniek. Maar als we het hebben over de overgang, kan het kleinste beetje stress flinke gevolgen hebben. Dagelijks functioneren is niet vanzelfsprekend.

Maar hoe kun je stress in de overgang effectief aanpakken? In de eerste plaats is het essentieel om de symptomen te herkennen. We hebben hieronder enkele voorbeelden beschreven:

  • Stemmingswisselingen: Tijdens de overgang zijn stemmingswisselingen relatief normaal. Door een verhoogd stresslevel kan dit echter verergeren. Het ene moment ben je emotioneel en het volgende moment juist prikkelbaar.
  • Zweetaanvallen: Dit kan in de vorm van nachtzweten of opvliegers voorkomen.
  • Moeilijk om te ontspannen: Doordat je continu het gevoel hebt onder druk te staan kan het moeilijker zijn om je rust te vinden. Dit kan er eveneens voor zorgen dat je stresslevel verhoogd.
  • Moeite met concentreren: Door de druk is concentreren op belangrijke taken minder vanzelfsprekend. Dit kan er overigens voor zorgen dat je meer druk ervaart, omdat je bijvoorbeeld belangrijke deadlines mist of achterloopt met je werkzaamheden.
  • Moeite met slapen: Door de zweetaanvallen kan het lastiger worden om de slaap te vatten. Daarbij kan het ook gebeuren dat je meer gaat piekeren of zorgen maakt.

Stress in de overgang uit zich bij iedere vrouw op een andere manier. De bovengenoemde symptomen zijn slechts voorbeelden waar je je mogelijk in herkent.

Tips voor stress in de overgang

3 tips voor stress in de overgang

Heb je ontdekt dat je veel stress hebt in de overgang? Dat is zonder twijfel vervelend en belemmerend. Het lijkt uitzichtloos, maar we willen je op het hart drukken dat je actie kunt ondernemen om je stresslevel te verlagen. Daarom delen we 3 tips die je, mogelijk, rustiger maken en ontstressen. Lees je mee?

Tip 1: Stap de drempel over

Buitenlucht is een geweldig middel tegen stress. Frisse lucht verlicht hoofdpijn, benauwdheid en piekergedachten. Je kunt je aandacht verleggen en genieten van de omgeving. Trek je jas aan en verken de natuur.

Tip 2: Geniet van de kleine dingen

Is het jou weleens opgevallen dat de kleinste of meest simpele dingen een lach op je gezicht bezorgen? Bijvoorbeeld een gezellig gesprek met een vriendin, het krijgen van een compliment of het bekijken van een grappig filmpje op internet. Het kan in deze situatie helpend zijn om juist met de leuke dingen van het leven bezig te zijn. Kom je er niet uit? Vraag iemand uit je omgeving om hulp.

Tip 3: Vraag hulp bij de huisarts

Heb je het gevoel dat je stresslevel stijgt en het je leven voor een groot deel beïnvloed. Dan kan het verstandig zijn om de huisarts te bezoeken. Hier krijg je een luisterend oor en goede adviezen.

Bovendien kan de huisarts met aanvullend onderzoek medische oorzaken uitsluiten, wat bij veel vrouwen voor innerlijke rust zorgt. Want als je veel klachten hebt, kan dat juist onrustOverwin Je Overgang en zorgen veroorzaken. Dat kun je nu niet gebruiken. Misschien heb je er baat bij om met een psycholoog of een overgangsconsulente te spreken. Weet dat je niet alleen bent.

Conclusie – Meer weten over de overgang?

Heb jij stress in de overgang? In dit artikel heb je veel basisinformatie gekregen. Bovendien hebben we de oorzaak vastgesteld en heb je 3 tips gekregen die, mogelijk, voor meer innerlijke rust zorgen.

Vond je dit artikel interessant en ben je nog lang niet uitgelezen over de overgang? We raden je aan om het E-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle te downloaden. Hier vind je tips, ervaringsverhalen en nog veel meer informatie.

Plaats een reactie